26 Ağustos 2008 00:00

İzmir’in suyu artık içilmeyecek!..

İzmir’de arsenik oranı yüksek olduğu için kapatılan kuyular tekrar açılıyor. İzmirli arsenikli suya teslim

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tahtalı Barajı’nda suyun azalmasından dolayı kent genelinde yapılan su kesintilerinin önüne geçebilmek amacıyla arsenik oranı yüksek olduğu için kapatılan Göksu ve Sarıkız su kuyularının tekrar kullanıma açılacağını belirtti. Kocaoğlu, bugünden itibaren İzmir geneline verilecek suyun içme ve yemek suyu olarak kullanılmaması uyarısında bulundu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenleyen Kocaoğlu, İzmir’e geçen yılların ortalamasına oranla 100 kg’lık eksik yağış düştüğünü belirterek, “Azalan yağışlar, yeraltı sularında ciddi çekilmelerle birlikte, bazı kuyuların arsenik değerlerinde de salınımı beraberinde getirdi. Arsenikli su kuyularının kapatılması nedeniyle İzmir’in yüzde 40’lık su ihtiyacını karşılayan su kuyuları kapatılmış oldu. Bu durum İzmir için ciddi şekilde su sıkıntısı yarattı” dedi.
Sulardaki arsenik miktarının normal değerlerine getirilmesi için bir dizi önlem aldıklarını kaydeden Kocaoğlu, bunların en önemlisinin arıtma sistemi konusunda yapılan çalışmalar olduğunu söyledi. Kocaoğlu, geçtiğimiz hafta içinde Tahtalı Barajı’nda bulunan 3 pompadan birinin aşırı yüklenme sonucu arızalandığını kaydederek, “Barajdaki 3 pompa hiçbir dönem aynı anda çalıştırılmamıştı. Ancak hem suyun azalması hem de Göksu ve Sarıkız kuyularının kapatılması nedeniyle su ihtiyacını karşılayabilmek için 3 pompa birlikte çalıştırıldı. Bunun sonucu olarak da pompalardan birisi arıza yaptı. Arıza nedeniyle geçtiğimiz günlerde İzmir’in birçok semtinde su kesintisi uygulamak zorunda kaldık” diye konuştu.
Altın madenini değil su sorununu görsünler
Yaşanan kesintilerin ardından halkın yoğun olarak belediyeye şikayet telefonları açtığını vurgulayan Kocaoğlu, “Halkın talebi ve şikayetleri doğrultusunda arsenik oranı yüksek çıktığı için kapatılan Göksu ve Sarıkız kuyularını tekrar açma kararı aldık. Bu şekilde İzmir’de 24 saat su kesintisi uygulanmayacak. Ancak bu konuda halkımızı uyarmak istiyoruz; bugünden itibaren musluk sularını yemek ve içme suyunda kullanmasınlar” dedi.
Hükümetin İzmir’e ilişkin politikalarını da eleştiren Kocaoğlu, “Buradan bir kez daha sesleniyoruz. İzmir için çok büyük bir ihtiyaç olan Çamlı Barajı’nın ÇED raporunu versinler. Orada yapılması planlanan altın madenciliğinden çok daha hayati öneme sahip olan su sorununu görsünler. Belediye olarak yapılacak her türlü ortak çalışmaya varız” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Mahallenin içinde saatli bomba

SONRAKİ HABER

DÖNÜŞÜM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...