28 Ağustos 2008 00:00

Kundakçılar belli

AKP Hükümeti’nin ‘af’ ve 2/B teşvikleriyle yok edilen ormanlık alanlarda oteller ve golf sahaları yapılıyor

Paylaş

Yaz aylarının korkulu rüyası haline gelen orman yangınları ‘2/B Orman Arazileri, Turizm Teşvik Yasası’ ile gözden çıkarılan ormanlarımızı bir kül yığını haline getirmeye devam ediyor.
Yanan ormanlar günlerce ‘söndürülemezken’, yok olan ormanların yerine oteller, golf sahaları, tatil köyleri yapıldığı ortaya çıktı. Ormanların rant amaçlı yok edilmesine göz yuman AKP Hükümeti ise hâlâ yangınlardan sonra uçak ve helikopter eksikliğini gündeme getiriyor.
Türkiye 2008 yazını günlerce süren ve onlarca insanın yaşamını yitirdiği orman yangınları ile geçiriyor. Önce Mersin’in Gülnar ilçesindeki ormanlık alan tutuştu, köyleri yutan alevler 2 kişinin de yaşamını kaybetmesine neden oldu. Bu yangından kısa bir süre sonra Antalya yanmaya başladı, Serik ve Manavgat’ta günlerce süren orman yangınları antik tiyatro Aspendos’u tehdit etti. En son yangın haberi Muğla’dan geldi. Kontrol altına almakta güçlük çekilen yangın, arada kalan söndürme ekiplerinin zor saatler geçirmesine neden oldu.
Yangınlar devam edecek
Orman yangınları koruyucu önlemler alınmadığı, yangınları teşvik eden yasalar kaldırılmadığı için devam edeceğe benziyor. Bu gerçeği Orman Genel Müdürlüğünün 2007 Orman Yangınları ile Mücadele Faaliyetleri Değerlendirme Raporu açık bir biçimde ortaya koyuyor. Orman yangınlarının sayısal dağılımını gösteren tabloya göre 6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 2. Maddesi B Bendinin (2/B) tartışıldığı 2003 yılında, 2002 ve 2004 yılına göre yüzde 51 daha fazla orman yangını çıkması dikkat çekiyor. 2002 yılında bin 471, 2003 yılında 2 bin 177 ve 2004 yılında ise bin 762 orman kül oldu. 2/B’lerin tartışılmaya devam ettiği 2006 yılında ise 2 bin 227 ve 2007 yılında bin 829 orman yangınını çıkması, raporda dikkat çeken diğer unsurlar oldu.
2/B yakıyor!
Yangınlardaki artışlara dair görüşlerine başvurduğumuz Orman Mühendisleri Marmara Şube Sekreteri Besim Sertok, 2/B’lerin gündemde olduğu, afların söz konusu olduğu ve seçim dönemlerinde orman yangınlarının sayısının arttığını vurguladı. Buna örnek olarak da 2/B’lerin tartışılmaya başlandığı 2003 yılını gösteren Sertok, 2003’te, 2002 ve 2004 yıllarına oranla yüzde 51 daha fazla orman alanının yandığına dikkat çekti.
Sertok, AKP Hükümeti’nin çıkardığı orman yasaları ile turizmcilerin ormanları yakmalarına, doğal yapıya zarar vermelerine gerek kalmadan, istedikleri ormana tesis kurabildiklerine değindi. Sertok, “Bunu sadece biz biliyoruz. Acaba tesis sahipleri de biliyor mu? Bu işi yapanlar bu kadar detayına iniyorlar mı?” diye sordu. (İstanbul/EVRENSEL)

Hani orman kalacaktı?
Antalya’nın Kundu beldesinde MNG Holding tarafından 1998 yılında Topkapı Palace Oteli yaptırıldı. Denize sıfır olan bu otelle yetinmeyen MNG Holding, otelin arkasındaki bin dönümün üzerinde alanı kapsayan ve imar planlarında ‘Kundu Kent Parkı’ olarak yer alan bölgeyi istedi. Ancak izin çıkmadı. 1999’da tesisin hemen arkasında büyük bir orman yangını çıktı. Köylüler, ormanın o alanı isteyen firma tarafından yakıldığını söylese de, bu iddia göz ardı edildi. Ardından yapılan açıklamalarda her zamanki gibi bölge ‘orman olarak’ kalacak dedi. Ancak bu alan daha sonra golf sahası ve tatil köyü yapılmak için MNG Holdinge tahsis edildi. Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Antalya Barosu, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Antalya Şubesi, Kundu Muhtarlığı ile Kundu Köylüleri bölgeye ilişkin planların ve tahsisin iptali için Danıştay’a dava açtı. Danıştay 6. Dairesinin bu alana ilişkin planları oy birliğiyle iptal etmesine rağmen, bölgenin tahsisi halen MNG Holding’de bulunuyor.
Eylem Lodos
ÖNCEKİ HABER

Belediye-İş imzaladı

SONRAKİ HABER

Madem kriz var bu hız neden?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa