28 Ağustos 2008 00:00

Dananın kuyruğu bugün kopacak

Toplu görüşmelerde memur maaşlarına yapılacak zam konusunda asıl pazarlık bugünkü oturumda yapılacak

Paylaş

Hükümet ile 2 milyonu aşkın memur adına yetkili konfederasyonlar Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen arasında yürütülen toplu görüşmenin 4. oturumu bugün yapılacak. KESK’in, konfederasyonlara “Bu oturumdan da bir şey çıkmayacak. Katılmayın” çağrısı yaptığı bu oturumda, hükümetin 5 milyar 750 milyon YTL’lik teklifinden yukarı çıkıp çıkmayacağı ya da konfederasyonların taleplerini aşağı çekip çekmeyecekleri netleşecek. Mali konularda anlaşma sağlanamaması halinde ise üç oturumda karara bağlanan konular da rafa kaldırılmış olacak. Bu oturumda sonuç alınamaması halinde, yasa gereği 30 Ağustos günü akşam saatlerine kadar bir görüşme daha yapılabilecek.
Hükümet ciddiye almıyor
İlk iki oturumda hükümetten bir teklif gelmemesi, sendikaların eleştirilerine neden olmuş ve sendikacılar “Hükümet 3. oturuma hazırlıklı gelsin” demişlerdi. 3. oturuma gelen hükümetin hazırlığı ise konfederasyonların taleplerinin maliyetini çıkarmak ve zaten DPT tarafından 3 Yıllık Orta Vadeli Plan’da kamuoyuna açıklanan, bütçede kamu çalışanlarına ayrılan 5 milyar 750 milyon YTL’yi getirmek oldu. Hükümetin hesaplamasına göre Kamu-Sen’in taleplerinin toplam maliyeti 14 milyar 288 milyon, Memur-Sen’in taleplerinin toplam maliyeti ise 23 milyar 136 milyon YTL. Buna karşı hükümetin 5 milyar 750 milyon YTL’lik teklifi, konfederasyonların taleplerinin üçte birini bile karşılamaktan uzak. “Bu rakam yetersiz” diyerek “esneme” isteyen konfederasyonlara hükümet adına Bakan Başesgioğlu’nun yanıtı ise “Başbakan tarafından açıklanan 103 YTL’lik ek ödemenin de bir maliyet getirdiği, zaten iyileştirmeyi de altı ay öne çektikleri ve tek başına karar veremeyeceği, ilgili bakanlarla konuyu görüşmesi gerektiği” yönünde oldu.
3. oturumda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Dünya Bankası kriterleri doğrultusunda hazırlanan raporda, “Türkiye’de açlık sınırı 255, yoksulluk sınırı 660 YTL” deniyor. Kamu Sen’in 1012, AKP’ye yakınlığı ile bilinen Memur-Sen’in bile 821 YTL olarak hesapladığı açlık sınırında, TÜİK’in 255 YTL hesabı, aslında memurlara verilecek zamma hükümetin yaklaşımını da ortaya koyar nitelikte.
Konfederasyonların ne yapacak?
Hükümetin getirdiği, daha önce de bilinen rakamdan ne kadar yukarı çıkacağı bugün belli olacak. Ancak asıl merak edilen ise Kamu-Sen ve Memur-Sen’in taleplerinden aşağı inip inmeyeceği, getirilen rakamların ne kadarına razı olacakları konusu. Hükümetin 5 milyar 750 YTL’lik rakamdan birkaç milyar yukarı çıkması halinde uzlaşma sağlanabileceği görüşü hakim. Görüşme saat 11.00’da Başbakanlık merkez binasında başlayacak. Oturumda sadece mali konular görüşülecek. (Ankara/EVRENSEL)

Toplusözleşme ve kreş istediler
KESK’li kadınlar, toplu görüşme değil toplusözleşme ve kreş talebiyle yürüyüş yaptı.
Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube önünde toplanan kadın emekçiler, taleplerini ifade eden pankart ve dövizlerle Yüksel Caddesi’ne yürüdüler. Kadınlar “Evde, işyerinde emeğimin sömürülmesine son”, “Ben çalıştım, KEY’imi eski kocam yedi”, “Hükümeti TİS’e çağırıyoruz”, “Sadaka değil toplusözleşme”, “Bütün kadınlara sosyal güvenlik” dövizlerinin yanı sıra Başbakan’ın “Üç çocuk yapın” sözlerine yanıt niteliğinde, “Üç çocuk değil kreş istiyoruz” dövizleri taşıdılar.
6 yaşındaki kızıyla eyleme katılan Emine Yılmaz Güler de 3.5 yaşındaki kızı Helin’i bırakacak yeri olmadığı için yanında getiren Eylem Eroğlu da kadın çalışanların en büyük sorunlarından birinin kreş olduğunu söylediler.
KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül yaptığı açıklamada, kadınların kazanılmış haklarının sözde “İstihdam Paketi” ile saldırı altında olduğunu, emzirme üniteleri ve kreşlerin kapatıldığını kaydederek, bu durumda kadınların güvencesiz, düşük ücretli çalışma koşulları ile annelik arasında tercihe zorlanacaklarını ifade etti. Kamuda işten ayrılan kadınların yüzde 76’sının doğum sonrası çocuklarına bakmak için ayrıldıklarını, kreşlerin kapanmasıyla bu oranın daha da yükseleceğini kaydeden Morsümbül, AKP’nin kadınları 3 çocuk doğurmaya çağırmasına ve kreşlerin kapatılmasına itirazları olduğunu söyledi. İşyerlerine ücretsiz ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmasını ve kreşlerin 24 saat açık olarak düzenlenmesini isteyen Morsümbül, açılmadığı durumda ücretlerinin karşılanmasını istedi. Bugüne kadar hep sanayici kadınları gören ve kendi randevularını geri çeviren Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu’ya “KESK’i ziyaret etmesi” çağrısı yapan Morsümbül, grev ve TİS talebini yineledi. (Ankara/EVRENSEL)

Kamu-Sen’in talepleri
* Yüzde 5 artı yüzde 5 zam talebinin hükümete göre maliyeti 2 milyar 948 milyon YTL.
* Brüt 100 artı 100, net 75 artı 75 taban aylığa yansıyacak zam karşılığı 4 milyar 735 milyon YTL.
* Halen 5 YTL olan toplu görüşme priminin 50 YTL’ye çıkarılmasının karşılığı 603 milyon YTL.
* Ölüm yardımının artırılması: 2 milyon YTL.
* Doğum yardımı göstergesinin 2 bin 500’den 5 bine çıkarılması 5 milyon YTL.
* Evlenme yardımının 25 bin gösterge üzerinden yapılmasının karşılığı, 35 milyon YTL.
* Yılda bir defa 200 YTL giyim yardımı, 332 milyon YTL. (Üniformalılar hariç!)
* Aylık 40 YTL kira yardımının karşılığı 727 milyon YTL. (Lojmandan yararlanamayanlara!)
Memur-Sen’in talepleri
* Maaşlara Ocak 2009’dan itibaren yüzde 12 oranında zam karşılığı 7 milyar 200 milyon YTL.
* Taban aylığa seyyanen net 30 YTL zam; 1 milyar 263 milyon YTL.
* Ocak ayından itibaren en az 100, ortalama 130 YTL ek ödeme maliyeti 2 milyar 535 milyon YTL.
* Toplu görüşme priminin 30.8 YTL olmasının maliyeti 319 milyon YTL.
* Ölüm yardımının yüzde 100 artırılmasının maliyeti 8 milyon YTL.
* Çocuk yardımının maliyeti 570 milyon YTL.
* Ölüm yardımı ve emekli ikramiyesinin yüzde 100 artırılmasının maliyeti 2 milyar 258 milyon YTL.
ÖNCEKİ HABER

TABLO

SONRAKİ HABER

İzmir’den Emine Arslan’a destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...