28 Ağustos 2008 00:00

Beşiktaş tura çok yakın

Siyah-beyazlılar, UEFA Kupası 2. ön eleme turu rövanşında bugün, deplasmanda 2-1 yendiği Siroki’yi konuk ediyor

Paylaş

Beşiktaş, UEFA Kupası 2. ön eleme turu rövanşında bugün Bosna Hersek’in Siroki Brijeg ekibi ile karşılaşacak. BJK İnönü Stadı’nda saat 21.00’de başlayacak karşılaşmayı İsviçreli hakem Rene Rogalla yönetecek.
Siyah-beyazlılar, deplasmanda oynanan ilk karşılaşmayı Delgado ve Nobre’nin golleriyle 2-1 kazanmıştı.
Ön eleme karnesi iyi
Beşiktaş, Avrupa kupalarında bugüne dek 9 kez mücadele ettiği ön eleme turlarının 7’sinde turu geçerken, 2’sinde ise elendi. Siyah-beyazlı ekip, Avrupa’da mücadele ettiği son 5 ön eleme turunda da rakiplerini geçmeyi bildi.
İlk olarak 1995 yılında Şampiyonlar Ligi öne elemesinde Norveç’in Rosenborg takımıyla eşleşen Beşiktaş, rakibine elenmişti. Daha sonra 1997’de Slovenya’nın Maribor takımını Şampiyonlar Ligi ön eleme turunda eleyen siyah-beyazlılar, gruplara kalmayı başarmıştı.
1999’da İsrail ekibi Hapoel Haifa’ya Avrupa Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda elenen Beşiktaş, 2000’de ise aynı kupada 2. ön eleme turunda Levski Sofya, 3. ön eleme turunda da Lokomotiv Moskova’yı eleyerek gruplara kaldı. UEFA Kupası ön eleme turunda 1996-97 sezonunda Belarus’un Dinamo Minsk takımını eleyen siyah-beyazlılar, 2005-2006 sezonunda da yine ön elemede Liechtenstein’ın Vaduz ekibini elemeyi başarmıştı.
Beşiktaş, son olarak geçen sezon Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Moldova’nın Sheriff Tiraspol, 3. ön eleme turunda da İsviçre’nin Zürih takımlarını eledi.
UEFA’da fire yok
Beşiktaş, UEFA Kupası’nda oynadığı 2 ön elemede de başarılı oldu. UEFA Kupası’nda ilk olarak 1996-97 sezonunda Belarus’un Dinamo Minsk takımını eleyen siyah-beyazlılar, 2005-2006 sezonunda da Liechtenstein’ın Vaduz takımını saf dışı bıraktı.
19 maçta 12 galibiyet
Siyah-beyazlılar, bu sezon da dahil olmak üzere ön eleme turlarında oynadıkları 19 maçta sadece 2 kez sahadan yenik ayrılırken, 12 kez galip geldi, 5 kez de berabere kaldı. Beşiktaş, ön elemelerde 33 gol atıp 13 gol yedi.
Avrupa’da 128. sınav
Siroki Brijeg karşısında bugün Avrupa kupalarındaki 128. sınavına çıkacak olan Beşiktaş, bugüne kadar Avrupa kupalarında yaptığı toplam 127 maçta, 41 galibiyet, 59 yenilgi, 27 de beraberlik aldı. Bu maçlarda rakip fileleri toplam 147 kez havalandıran Beşiktaş, kalesinde ise 195 gol gördü.
Siyah-beyazlılar, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye’yi 15 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve Avrupa Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 10 kez de UEFA Kupası’nda temsil etti.
En farklı galibiyet
Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı galibiyetini Bosna Hersek takımı karşısında elde etti.
Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında deplasmanda Bosna-Hersek’in Saraybosna takımını 5-0 yenerek, Avrupa kupaları tarihindeki en farklı galibiyetine imza attı.
Beşiktaş, geçen sezon Avrupa Şampiyonlar Ligi (A) Grubu maçında Liverpool karşısında elde ettiği 8-0’lık yenilgiyle hem kendi, hem de Şampiyonlar Ligi tarihinin en farklı mağlubiyetini aldı. (SPOR SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Satranç heyecanı Mersin’deydi

SONRAKİ HABER

13. Dikili Barış, Demokrasi ve Emek Şenliği başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...