29 Ağustos 2008 00:00
Rusyaya ŞİÖden dolaylı destek, G-7den açık kınama
Rusyanın Güney Osetyayı ve Abhazyayı tanıma kararı NATO ve Batı ile ilişkilerindeki gerilimi arttırırken yeni saflaşmaları da beraberinde getirdi. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedevin çağrısıyla dün bir araya gelen Şanghay İşbirliği Örgütü Rusyanın bölgedeki barış ve işbirliğine yönelik faal rolünü desteklediğini bildiren bir deklarasyon yayınladı. Abhazya ve Güney Osetyanın bağımsızlıklarının tanınması konusunda ise açıklama yapılmadı.
Tacikistanın başkenti Duşanbede yapılan zirvede yayınlanan deklarasyonda, ŞİÖ ülkeleri devlet başkanlarının, Güney Osetyadaki sorunun çözülmesi amacıyla Moskovada kabul edilen 6 prensibin memnuniyetle karşıladıkları ve Rusyanın bu bölgedeki barış ve işbirliğine yönelik faal rolünü destekledikleri belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı Sarayında basına kapalı olarak gerçekleştirilen oturuma ŞİÖ üyeleri Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistanın liderlerinin yanı sıra gözlemci statüsünde bulunan İran ve misafir ülke Afganistan da devlet başkanı seviyesinde temsil edildi.
Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Şanghay İşbirliği Örgütünün (ŞİÖ) bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlanmasında daha faal rol alması gerektiğini söyledi. ŞİÖ ülkelerinin, kendi ülkelerinin toprak bütünlüğü ve egemenliğiyle ilgili olarak müşterek tutum sergilediğini söyleyen Hu, örgüt çerçevesinde ekonomik işbirliğinin daha da geliştirilmesine önem verilmesi gerektiğini belirtti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de konuşmasında, ŞİÖnün Avrasya bölgesinde güvenlik ve istikrarın sağlanmasında önemli bir unsur olduğunu kaydetti.
ŞİÖ ülkelerinin müşterek tutumunun, Gürcistanın Güney Osetyaya saldırısını aklamaya çalışanlar için ciddi bir mesaj olacağını söyleyen Medvedev ise ŞİÖ ülkeleri liderlerine, ülkesinin bu konudaki barışçıl çabalarıyla ilgili, anlayış ve tarafsız değerlendirmelerinden dolayı teşekkür etti.
Medvedev çok sayıda ülkenin ŞİÖye tam üye olma girişiminin, örgütün uluslararası ağırlığını gösterdiğini belirterek, örgütün etkinliklerinde gözlemci sıfatıyla yer alan ülkelerin artık ŞİÖ bakanlar toplantısına davet edileceğini kaydetti. Rusyanın, ŞİÖ himayesinde bir Afganistan konferansı düzenlenmesine üyelerin güçlü destek verdiğini anlatan Medvedev, ŞİÖnün Afganistandaki yeniden yapılanma sürecinde rolünün güçlendirilmesini de istedi.
Zirvede imzalanan diğer belgeler arasında üye ülkeler arasında terörle mücadele konusunda ortak tatbikat yapılması ile silah ve patlayıcı madde kaçakçılığıyla mücadelede işbirliği anlaşması ve ŞİÖ Bankalararası Kurumu ile Avrasya Kalkınma Bankası arasında ortaklık ilişkileri memorandumu bulunuyor.
Şangay Beşlisi, 1996 yılında, Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistanın katılımıyla, NATOnun bölgedeki nüfuzunu dengelemek amacıyla kurulmuştu. 2001de Özbekistanın da katılmasıyla ittifak, Şangay İşbirliği Örgütü adını aldı. Rusya, ŞİÖnün Haziran 2009da Rusyanın Ekaterinburg kentinde yapılacak olan bir sonraki zirvesinde dönem başkanlığını üstlenecek.
G-7den kınama
Dünyanın önde gelen yedi sanayileşmiş ülkesi, Rusyanın Abhazya ve Güney Osetyanın bağımsızlığını tanımasını ortak bir şekilde kınadı. Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, ABD ve İngiltere, Moskovanın ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanıyarak Gürcistanın egemenlik ve toprak bütünlüğü haklarını ihlal ettiğini söylediler. G7, Rusyanın Gürcistan karşısında orantısız güç kullanmasını ve ülkenin bazı bölgelerini hala işgal altında tutmasını da sert bir dille eleştirdi. Rusyanın da katılımı ile G-8i oluşturan grup son gelişmelerin ardından Rusyayı grup dışı bırakmayı tartışıyor.
Miliband: Topyekün bir savaş söz konusu değil
Ukraynaya önceki gün bir ziyaret gerçekleştiren ve Rusyaya karşı uluslararası bir koalisyon oluşturulması önerisinde bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ise dün BBC radyosuyla yaptığı söyleşide Rusyaya karşı topyekün bir savaş açmanın söz konusu olmadığını söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı, Ukrayna ziyaretinin amacının da Rusyayı kışkırtmak değil, bu ülkenin demokratik seçimlerine destek vermek olduğunu öne sürdü.
Gelişmeleri Avrupada Sovyetler Birliğinin dağılmasından bu yana yaşanan, sükunet ve istikrarı tehdit eden bir uluslararası kriz olarak tanımlamanın daha yerinde olacağını belirten Miliband, Rusyanın, bölgenin yeni haritasına uyum sağlayamadığını savundu ve Batılı ülkelerin Rusyaya petrol ve gaz konusundaki bağımlılığını azaltması gerektiğini belirtti.
Hastalıklı hayal gücünün ürünü
Öte yandan AB dönem başkanı Fransanın, Rusyaya karşı yaptırım kararının alınması için görüşmelere başlanacağını açıklaması Rusyanın jet tepkisine neden oldu. AB dönem başkanı Fransanın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, pazartesi günü Gürcistanla ilgili yapılacak zirve toplantısında Rusyaya karşı yaptırımlar düşünülüyor dedi, ancak ayrıntı vermedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Kouchnerin, AB liderlerinin Rusyaya yaptırımlar uygulamayı düşündüğü ve Rusyanın yakında Moldova, Ukrayna ve Kırıma saldıracağı yolunda açıklamalarda bulunduğunu, Söz konusu açıklamaların, hastalıklı bir hayal gücünün ürünü ve tam bir zihin karışıklığının göstergesi olduğunu söyledi
Gürcistandan tek yanlı bağımsızlık ilan eden ve Rusyanın bağımsızlığını tanıdığı Abhazyanın lideri Sergey Bağapş, Rusya ile birleşme niyetlerinin olmadığını söyledi. Fransanın France 24 televizyonuna verdiği demeçte, Rusya ile birleşmenin söz konusu olmadığını söyleyen Bağapş, Rus pasaportları aldık çünkü iç savaştan sonra hayat çok zordu ve sadece Rusya yardımımıza koştu diye konuştu. Bu arada Güney Osetya Gürcistana ait bir insansız uçak düşürdüklerini açıkladı. (DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et