29 Ağustos 2008 00:00

Savaşta ısrar tepki topladı

Kuvvet komutanlarının, devir teslim törenlerindeki konuşmalarında savaşta ısrar etmeleri tepki çekti

Paylaş

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) devir teslim törenlerinde yapılan konuşmalarda ‘savaşta ısrar’ mesajları dikkat çekti. Önceki akşam Kara Kuvvetleri Komutanlığı devir teslim töreninde konuşan yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, içeride ve dışarıda operasyonlara devam edileceğini söyledi.
Kitle örgütlerini de eleştiren komutanların açıklamaları, 1 Eylül Dünya Barış Günü çerçevesinde mitingler düzenleyecek olan çevrelerce tepkiyle karşılandı. Gazetemize konuşan insan hakları savunucuları ve politikacılar, savaşta değil barışta ısrar edilmesi gerektiğini ifade ederek cevabın 31 Ağustos’ta Diyarbakır, İstanbul ve Adana’da düzenlenecek mitinglerle verileceğini söylediler.
‘Hak ve özgürlüklere saygı’
İHD Başkanı Hüsnü Öndül, devletin bir kanadının demokrasiyi tehdit olarak algıladığına ve güvenlik algılamasının içine insan hakları ve özgürlükleri de koyduğuna dikkat çekti. Öndül, “Bu algı böyle olduğu sürece barışı sağlamamız güçleşiyor. Onun için devlet organlarını, kamu otoritelerini insan haklarına ve özgürlüklerine saygılı olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
‘Cevap mitinglerde verilecek’
EMEP MYK Üyesi Ender İmrek, Kürt sorunundaki çıkmazın Koşaner tarafından tekrarıyla karşı karşıya olunduğunu söyledi. Kürt halkının dil, kültür, demokratik bir toplumda yaşama özleminin sona ermesi için süren çatışmaları bitirmek gerekirken TSK’nın bu yönlü açıklamalarda bulunmasının acıların devam etmesini istemekten başka bir anlama gelmediğine dikkat çeken İmrek, “Her gün asker ve Kürt gençlerinin cenazeleri geliyor. Emekçiler ve halk, uygulanan politikalar nedeniyle ıstırap çekiyor. Hükümet çözüm konusunda bir adım atmıyor. Hükümetin askerlerle sağlamış olduğu konsensüs içerisinde kan ve şiddetin artacağı görülüyor. Bu yol çıkmaz yoldur” diye konuştu.
31 Ağustos’ta Diyarbakır, İstanbul ve Adana’da yapılacak mitinglerde operasyonların durması gerektiğinin vurgulanacağını, Kürt ve Türk gençlerinin ölmemesinin isteneceğini ifade eden İmrek, açıklamalara cevabın, barış mücadelesini sürdürerek, mitinglere katılarak ve barışın sesini yükselterek verileceğini söyledi.
‘Halka kulak verilsin’
DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal da TSK’da geleneğin devam ettiğini ifade etti. Yapılan açıklamaların sürpriz olmadığını belirten Birdal, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Diyarbakır, Adana ve İstanbul’da düzenlenecek mitinglerde halkların ne istediğine kulak vermek gerektiğini belirtti. Ergenekon davasının sürdüğünü ve temiz toplum yaratılmak isteniyorsa, Kürt sorununun çözümü ile ilgili, Kürt sorununun adı koyulmadan yaklaşım sağlamanın, hukuk dışı yapıları tasfiye etmenin bir anlamı olmadığını belirten Birdal, “Barış günü barış içinde bir arada yaşama” dedi.
‘Barışta ısrar edeceğiz’
ÖDP MYK Üyesi Alper Taş da, Kürt sorununun ülkenin en önemli sorunlarından birisi olduğunu ve çözümsüzlükte ısrardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Egemenlerin Kürt sorununu ‘terör’ sorunu olarak gördüğünü ve siyasal, sosyal, kültürel alanların yok sayıldığını ifade eden Taş, “Terörle mücadele adı altında Kürt sorununun çok geniş talepleri göz ardı edildi, sorun giderek daha da derinleşti ve çözümsüz bir noktaya vardı. Dünyada da benzerlerinde olduğu gibi kimlik taleplerini zorla çözebilmek mümkün değil. Türkiye’de de ortaya çıktı bu durum. Şiddet şiddeti geliştirdi. Türk ve Kürt halkının bir arada yaşama zeminini tahrip edecek olaylara yol açtı, dinamiklere zarar verdi. Akıl sahibi sağduyulu herkesin yapması gereken barışçıl, demokratik yolları aramak, sorunu terörist sorunu olmaktan çıkarıp geniş boyutta ele almak” diye konuştu.
Gençlerin ölümüne, anaların acı çekmesine neden olan çatışmalı ortama son vermenin yolunu bulmak gerektiğinin altını çizen Taş, “1 Eylül’de ülkede barış, bölgede barış talebini dile getireceğiz. Ölüm, kan, gözyaşı ve halkın acı çekmesini istemiyoruz, silahsız bir çözüm geliştirilmelidir. Askerler ne derse desinler her şeye rağmen barışçıl ve demokratik çözüm arayışında ısrar edeceğiz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Uğraş Vatandaş
ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

Pirelli patronu ‘üzülmesinler’ diye işten atmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...