30 Ağustos 2008 00:00

Yaysat dağıtmasa da Kazete mücadeleyi sürdürüyor

İzmir merkezli aylık kadın gazetesi Kazete’nin yayın yönetmeni Berrin Gürçay Dilekçi “Bu sorunu yine kadınlar çözecek.

Paylaş

İzmir merkezli aylık kadın gazetesi Kazete’nin yayın yönetmeni Berrin Gürçay Dilekçi “Bu sorunu yine kadınlar çözecek. 12 yıldır ayaktayız” diyor.
Söz ettiği sorun, Kazete’nin sekiz aydır gazete dağıtım ağının içinde yer alamaması. Gürçay Dilekçi’nin verdiği bilgiye göre, bu yılın başında, Doğan Grubu’na ait dağıtım şirketi Yaysat, Kazete’nin dağıtımı için ayda 1.500 YTL + KDV istiyor.
Gürçay Dilekçi “Yaklaşık üç yıldır, dağıtıma giren nüsha yüzdesi üzerinden bir anlaşmamız vardı. Bir anda bu parayı istediler. Bu bizim karşılayamayacağımız bir miktar” diyor.
‘Dağıtım tekelleri bizi ticari yayınlarla eş tutuyor’
Gürçay Dilekçi’nin anlamakta zorlandığını söylediği konuysa, Yaysat’ın Kazete’yi yaygın, ticari yayınlarla bir tutarak aynı oranda dağıtım parası istemesi.
“Aslında bu para Doğan grubu için çok küçük bir rakam. Sosyal sorumluluk projelerinde öne çıkan, kadına yönelik şiddetle mücadele ettiğini söyleyen bir kurumun, bir kadın gazetesini ticari yayınlarla eş tutması yanlış. Bu kabul edilemez. İnsanın aklına ‘Acaba Doğan grubu bu projelerinde samimi değil mi?’ sorusu geliyor.”
Bir ara, sorunun Hürriyet’in yönetim kurulunda yer alan Vuslat Doğan Sabancı’nın gündemine geldiğini ve çözüleceğini duyarak umutlandıklarını, ama daha sonra durumun değişmediğini aktarıyor Gürçay Dilekçi.
“Yıllarca kadınların sesi olan bir gazetenin bayilerin raflarında yer alması için çok emek verdik. Şimdi Yaysat’ın bir tek kararıyla bu emekler boşa gitmiş oldu.”
Kazete 12 yıldır yayında. 2000’den beri de İnternet’te. Daha önce ayda beş bin basılırken, şimdi baskı sayısını üç bine düşürmek zorunda kalmışlar. Gürçay Dilekçi “Biz Kazete’yi para kazanmak için yayınlamıyoruz. Kadınların mücadelesinde yer almak için kendini döndürmesi yeterli. Ticari bir yayın değiliz” diyor. Bazen çeşitli fonlarla destek bulan Kazete’nin bürosunda beş kişi tam zamanlı olarak çalışıyor. Kazete şu an 3 YTL’den satılıyor.
‘Abone olun’
Gürçay Dilekçi, özellikle kadınların Kazete’ye sahip çıkmasını, dayanışmasını bekliyor. Dağıtım ağının dışındayken kurtarıcı çözümün abonelik olduğu kanısında. “Zaten Türkiye’de dağıtım sistemi tekelleşmiş durumda. İki şirketten birine mahkumsunuz. Abonelik sistemimizi yeniden güçlendirmeye çalışıyoruz. Bize destek olmak isteyenleri Kazete’ye abone olmaya davet ediyorum. Buna alışmalıyız, abonelik ilişkiyi sürekli de kılıyor. Biz Kazete’yle ilgili her zaman umutlu olduk. Bu bir mücadele; devam ediyoruz.” (Bianet)
Tolga Korkut
ÖNCEKİ HABER

İddaa ihalesinde en iyi teklif Çukurova grubundan

SONRAKİ HABER

Fuarın eski tadı yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...