31 Ağustos 2008 00:00
dünya gazze halkını unutmadı
23 Ağustos Cumartesi günü, SS Free Gaza (Özgür Gazze) ve SS Liberty ( Özgürlük) adlı iki küçük gemi Gazze şeridindeki İsrail ablukasını kırarak, gecenin erken saatlerinde başarılı bir şekilde Gazzeye varmıştır.
Gemilerin mürettebatını Gazzeye Özgürlük Hareketinde yer alan uluslararası insan hakları çalışanlarından bir grup oluşturmaktaydı. Destekçiler kiliselerde, camilerde, sinagoglarda ve ailelerinin, arkadaşlarının ve destekleyenlerin evlerinde sunumlar yaparak, kaynak sağlayacak etkinlikleri iki yıldan beri organize etmekteydiler.
İki yıldan beri, İsrail Devleti Gazze şeridinin yakıt, yedek parça ve diğer ihtiyaç malzemelerini ithal etmesini sınırlamaktaydı. İsrail, Gazzenin hava sahası ve topraklarındaki sularda, Gazzeye seyahat amaçlı giriş ve çıkışlarda, Gazzenin ithalat ve ihracatı ile Gazzenin kendi vergi gelirlerinin hemen hemen tamamını kontrol etmektedir. Çok azına izin verilmektedir. Sonuç olarak, Gazzenin ekonomisi tamamen yok ediliyor. Bu durum, çok geniş ve özel sonuçlara neden olmaktadır.
Gazze son 40 yıllık İsrail işgalininen kötü noktasında
Gazze şehrinde, Atfaluna Sağır Çocuklar Derneği 4 ila 17 yaşlarındaki 275 öğrenci için okul işletmektedir. Yani, okul işletmekte idi. İsrail ablukasından dolayı oluşan ciddi yakıt eksikliği sonucu, Nisan ayının ortasında kapatılmak zorunda kalmıştır. Atfaluna 8 aydan bu yana çocuklara yeni işitme cihazları sağlayamamaktadır. Çünkü İsrail, güvenlik gerekçesiyle onların ithalatını engellemektedir. İsrailin komşu ülkelerdeki askeri etkinliklerinde sonucu, çocuklar günlük hayatlarının bir parçası haline gelen ses ve sonik bombalarından ötürü rekor düzeylerde duyu kaybı yaşıyorlar.
Atfaluna çocuklarının maruz kaldığı felaketler insan sefaleti denizindeki yalnız bir öyküdür. Şimdi, kuşatmadan dolayı, Gazzedeki ailelerin yüzde sekseni karınlarını doyurmak için uluslararası yemek yardımlarına bağlıdır. Yüzde kırkın üzerinde işsizlik bulunmakta ve Gazze sanayisinin yüzde 95i ile özel işletmelerin çoğu kapatılmak zorunda kalmıştır. Yakıt ve yedek parçalardaki eksiklik sonucu, Gazzedeki tek elektrik santrali kapasitesinin yüzde 70 altında çalışmakta ve bir günde meydana gelen, saatlerce süren elektrik kesintileri istisna değil kural olmaktadır.
Şimdi su bir günde yalnızca 4 saatten 6 saate kadar tüm ev halkı için sağlanmaktadır. Lağım suyunun işletilme merkezleri artık düzenli bir şekilde çalışmamaktadır. Milyonlarca litre işlenmemiş lağım suyu aşırı derece nüfuslandırılmış komşulara pompalanmakta ve ikamet edilmiş alanlara işlenmemiş lağım sularının taşmasını önlemek için, Akdeniz tuvalete dönüştürülmektedir. Bu yılın ocak ayından bu yana, 10 trilyon litrenin üstünde işlenmemiş ya da sadece çok az kısmı işlenmiş lağım suyu Akdenize dökülmektedir. Gazzenin balıkçıları, lağım suyunun civardaki deniz yaşamının büyük bir kısmını öldürmekte olduğunu aktarmaktadır.
Yasadışı bir şekilde Gazzeye hapsedilmiş bir buçuk milyon erkek, kadın ve çocuğun insani durumları şimdi son 40 yıllık İsrail işgalinin en kötü noktasındadır.
İsrailin tam baskı yoluyla tam güvenliği sağlamak için yaptığı adi denemeler sadece hepimizi felakete sürüklemektedir. Gazzede İsrailli sivillere karşı militanların yaptığı roket saldırıları İsrail kuşatmasının neden olduğu ıstırap gibi acıklı, fakat bu saldırılar İsrail ablukasının neden olduğu insanlık felaketiyle ilgisizdir. Biri diğerini meşru kılmamaktadır. Biri diğerini meşru kılamaz.
Protesto yeterli değil
Bugün bizim dünyamızda ihtiyaç olan basitçe terörist hükümetlerin ve terörist grupların şiddetlerini protesto etmek değildir. Bizim ihtiyacımız olan yeni bir militanlık, insan hayatına derin saygı duyan ve dünyanın etrafında kız ve erkek kardeşlerimize saldıran grup ya da hükümetlere derin saygısızlık sağlayan büyük bir çözümdür. Protesto yeterli değildir. Bizim yaşayanlarımız ve ölülerimiz, her ikisi de daha fazla feryat ediyorlar. Biz şiddet ve baskıya karşı doğrudan sivil direniş hareketini inşa etmek zorundayız.
Özgür Gazze Hareketi böyle bir sivil direniş misyonuyla Kıbrıstan Gazzeye yelken açtı.
Onlar dalgalı denizlerde, 350 kilometre boyunca yelken açmak amacıyla perşembe sabahı Kıbrıstan ayrıldı. İsrail hükümetinin güç kullanarak onları durduracağına dair tehditlerine rağmen yolculuğu gerçekleştirdiler. Bazı odakların sinyallerini karıştırmaları dolayısıyla hemen hemen bütün iletişim ve rota sistemlerini kaybettiler ama onlar yolculuğa devam ettiler. Gazzeye vardıkları zaman onlara hoş geldin demek için kıyıya gelen yüzlerce Filistinlinin tezahürat ve sevinç gözyaşlarıyla karşılaştılar.
İki küçük tekne, 42 kararlı insan hakları savunucusu, bir yalın mesaj: Dünya Gazze halkını unutmadı.
Gazzeye Özgürlük Hareketindeki insanlar öğrenciler, öğretmenler, insan hakları gözlemcileri ve yardım çalışanları, avukatlar, doktorlar, aktivistler-ebeveynler ve dede-ninelerdir. Onlar Amerikalılar ve Avrupalılar, İsrail ve Filistinliler, Pakistanlı ve Avustralyalılar ve daha fazlası. Tüm yaşlardan ve farklı geçmişlerden. Gazze ve Batı Şeriada yılların gönüllülük deneyimine, ortaklaşa, sahipler. İsrail, geçmişteki insan hakları çalışmaları nedeniyle çoğunun Filistin topraklarına yeniden girişini yasaklamış. Abluka nedeniyle diğerlerinin Gazzeye girmesi ise neredeyse imkansız.
Danimarka Kopenhagda film yapımcısı olan 22 yaşındaki öğrenci Adam Ovist Gazzeye gitmek için denize açılan insan hakları çalışanlarından biri. Projeye katılımını şöyle açıklıyor: Hikayeler anlatmak ve insanların var olan duygularını savunmakla ilgileniyorum. Gazzeye demir almak çılgınlık gibi ama aynı zamanda doğrudan ve dürüstçe. Filistinden sürülen sadece bir Filistinlinin bile ülkesine geri dönebilmesi fikri, bu tüm siyonist cüretini yerle bir edebilecek bir şey. Ve bu sadece bir kişi olmalıydı. Eğer bir kişi yapabilirse diğerleri de yapabilir. Bu proje, bu tekne insanlara sorumluluk alma özgürlüğünü vermekle ilgili. Bir şeyi kendiniz yapmıyorsanız, diğerlerinden de beklememelisiniz ve bu sadece kişisel anlamda değil politik anlamda da doğru.
Bu misyon sıkı kilitlenmiş, kalben kilitlenmiş bu kriz üzerinde ciddi bir etki yaratabilmek için olağanüstü bir fırsat. Ben daha önce hiç Gazzede bulunmadım ama Gazzenin Ortadoğunun unutulmuş küçük kardeşi olduğunu ya da en azından İsrail- Filistin sorununu biliyorum. Bu krizle ilgili her şey Gazzede daha açık yaşanıyor. İsrail işgal stratejisi Gazzede daha görünür halde çünkü bu sadece özel olarak daha fazla toprak almakla ilgili değil. Bu daha çok, bir halkı tamamen yok etmekle ilgili.
ABD başkan adayı Barack Obama sık sık umudun cüretinden bahsediyor. Ama umut, asla pasif bir duygu olamaz. Yüzyıllar önce Aziz Augustine Umutun iki güzel kızı olduğunu yazdı: Öfke ve cesaret. Daha iyi bir dünyayı umut etmek aynı zamanda böyle bir dünyanın oluşmasını engelleyen adaletsizliklerine karşı öfke duymaktır ve bu, karşı koymak ve kendimiz için daha yeni dünyalar yaratmak için cesaret gerektirir.
ABDnin Oregon eyaletinden bir avukat, Tom Nelson Gazzeye daha yeni dünyalar aramak için gitti. Toma göre: Amerikalılar destekledikleri şeyin insani etkileri konusunda korkunç bir biçimde umursamaz. Bu teknenin Amerikan dış politikasının neden olduğu problemler konusunda -özellikle Amerikan bilinci olmak üzere- bilinç yükseltmenin en etkili araçlarından biri olduğunu düşünüyorum. Amerikalılar bu politikaların sonuçlarını bilmek zorunda 64 yaşındayım, çocuklarım yetişti, işlerim yolunda. Rachel Corrieyi (Filistinli bir ailenin yok edilmesini önlemeye çalışırken İsrail buldozeri tarafından ezilen 23 yaşındaki Amerikalı insan hakları çalışanı) düşünüyorum ve İsrailin bize neler yapabileceğini. Biliyorum riskli, fakat motosiklete binerken de risk alıyorum ve bence bir şeyleri gerçekten değiştirmeye gidiyorsak, bu değişikliğin olması için birinin bir şeyleri riske atması gerekiyor.
Eliza Ernshire Londrada yaşayan 32 yaşında bir öğretmen. Onun Gazzeye gidişinin nedenleri de benzer: Yıllardır diğer insanlar ve hükümetler tarafından dünyada tümüyle yerle bir edilmiş yerleri ve halkları görüyoruz- Yapabileceğim hiçbir şey olmadığını düşünürdüm. Fakat küçük yollarla bir şeyleri değiştirebileceğimizin ve bunu yapma sorumluluğumuzun farkına vardım.
Kimse Gazzede ne olduğuyla ilgilenmiyor. Kimse Filistinlileri dinlemiyor. Onlar İsrail tarafından yavaş yavaş boğuluyorlar ve kimse dinlemiyor bile. Bunun dışında kalamazdım. İnsan olarak bizlerin ayağa kalkma zorunluluğumuz var ve bu konuda pasif olamam. Londrada ayağa kalkıp sadece aynı fikirde olmadığınızı söyleyerek olmaz. Ortadoğudaki insanlarla -özellikle gençlerle-, daha gelişmiş ülkelerdeki insanlar ve grupların bağlantı kurmasını sağlayacak yollar bulmaya ihtiyacımız var. Birlikte birbirimize ilham verebilir ve birlikte yalnız olduğumuzdan çok daha fazla olabiliriz.
Carter Merkezi, eski İngiliz Kabine üyesi Clare Short ve Nobel Barış Ödülü almış olan Mairead Maguire ve Desmond Tutunun da içinde olduğu 170den fazla tanınmış kişi ve örgüt çabalarımızı destekliyor.
23 Ağustos Cumartesi günü, Adam, Tom, Eliza ve diğer 39 insan hakları çalışanı Gazzeye vardı ve İsrail ablukasını deldi. Gazzeye Özgürlük Hareketi şimdi Filistinli balıkçılar eşliğinde ve İsrail ordusunun ateş açmayacağından emin olarak denizde yol alıyor. Önümüzdeki birkaç hafta içinde Gazzeye Özgürlük Hareketi Kıbrıstan Gazzeye ve Gazzeden Kıbrısa yolculuklar düzenlemeye, daha fazla yardım getirmeye ve Filistinli sivil toplum örgütlerine Gazzeyi İsrail işgalinden barışçıl bir biçimde kurtarma arayışlarında yardımcı olacak daha fazla insan hakları çalışanı taşımaya devam edecek.
Jeff Halper, SS Özgür Gazze gemisi ile Gazzeye giden İsrailli profesör umutlarını şu şekilde açıklıyor: Yaptığımız şey hükümetlerin yapması gereken şeyi insanların yapabileceğini gösterdi. Eğer insanlar haksızlığa karşı durursa, biz gerçekten dünyanın vicdanı olabiliriz.
Huwaida Araf, SS Özgürlük gemisiyle Gazzeye demir alan Filistinli insan hakları avukatı şöyle dediğinde Gazzeye Özgürlük Hareketinin temel amacını özetlemiş oldu: İki mütevazı tekne olduğumuzu ancak başardığımız şeyin dünyanın dört bir yanından sıradan insanların bir değişiklik yaratmak üzere harekete geçebileceğini göstermek olduğunu fark ettik. Haksızlığın karşısında sessiz kalmak zorunda değiliz. Bugün Gazzeye ulaşmak, öyle bir umut duygusu var ki ve umut her yerde insanları seferber eden bir şeydir.
(*)Gazzeye Özgürlük Hareketi sözcülerinden
Remzi Kyzia*
Evrensel'i Takip Et