31 Ağustos 2008 00:00

Pancarlar susuzluktan kurudu

Kıyık köyü çiftçileri, sulama kanallarının bakımsızlığı yüzünden zarara uğradıklarını bildirdiler.

Paylaş

Kıyık köyü çiftçileri, sulama kanallarının bakımsızlığı yüzünden zarara uğradıklarını bildirdiler. 6 kilometre uzunluğundaki kanallarda yer yer kırıklar olduğunu bildiren köylüler, bakımsızlıktan dolayı Sulama Birliğini suçladılar.
Kıyık köyünün geçim kaynağının büyük çoğunluğunu pancar oluşturuyor. Pancarını, kanalların bakımının yapılmamasından dolayı sulayamayan çiftçiler, bu seneki pancar ekiminden çok büyük zarara uğradıklarını dile getirerek, Sulama Birliğini görevini yapmamakla suçladılar. Kanallarda biriken toprak ve otları da kendilerinin temizlediklerini söyleyen çiftçiler, sulama birliğinin kanallardaki bakımları yapmamaları, kanalları temizlememelerinin çiftçileri zarara uğrattığını ifade ettiler. Kıyık köyü civarında yaklaşık 500 çiftçinin ekim yaptığını söyleyen köylüler, ekim yapanların çoğunluğunun kanallarda su olmayışından dolayı zarara girdiklerini dile getirdiler.
Sulama Birliği ilgisiz
Çiftçilerden Aydın Emeç; “Bu yıl pancar ekiminde büyük zarara uğradık. Kanallarda su yok, bu yüzden ürünümüzü sulayamadık. Kanalların durumu içler acısı. Çoğu yerlerde kırılan kanalın ne bakımı yapıldı ne de temizliği. Kanallardaki toprak ve bitkileri bizler kendimiz temizliyoruz. Sulama Birliği bu konuda çok duyarsız. Sulama Birliğinin bu duyarsızlığından bütün çiftçiler zarara uğradı. Yaklaşık 6 kilometre uzunluğundaki kanal şu anda iş görmez durumda. Sulama birliği acaba buraları gezip görmüyor mu? Yetkililerin bu duruma el atmasını istiyoruz” dedi.
Mustafa Sönmez ise şunları söyledi; “Bu seneki ürünlerimiz susuzluktan dolayı kurudu. Çünkü kanallarda su olmadığından, ürünlerimizi sulayamadık. Muş’ta en çok pancar ekicisi bu civarda bulunuyor. Bu civardaki pancar ekicilerinin durumu çok kötü. Fabrikanın koyduğu 21 bin ton pancar kotasının büyük kısmı buradan karşılanıyor. Bu civarda bu kadar çok pancar ekicisi varken, sulama kanallarının bu durumda olması ve kanallarda su olmaması, Sulama Birliğinin ayıbıdır. Sulama Birliğini göreve davet ediyoruz” dedi. Mehmet Can Güler ise şunları söyledi; “Kanalların durumu ortadadır. Kanallar kurumuş durumda. Su alamıyoruz. O zaman bu kanallar niye yapıldı ki? Bütün pancar ekicileri kanallarda su olmadığından perişan oldular. Büyük zararlara girdiler. Yani verilen emekler boşa gitti” dedi. (Muş/EVRENSEL)
Cevat Danış
ÖNCEKİ HABER

6 ay sonraki teşhis de işe yaramadı

SONRAKİ HABER

Sinop termik santrale hayır dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...