1 Eylül 2008 00:00

‘Hedef’ dediler metinde yer vermediler


Hükümet ile Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen arasında yürütülen ve “uzlaşma” ile sonuçlanan toplu görüşme sonunda imza altına alınan mutabakat metninde, “grev ve toplusözleşme hakkı”na ilişkin bir ifade yer almaması dikkat çekti. Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay ise “Toplusözleşme anayasal hakkımızdır, önündeki engeller kaldırılmalıdır” şerhi koydu.
Hükümet adına Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve yetkili sendikalarla bürokratların katılımı ile 15 Ağustos’ta başlayan toplu görüşmeler “uzlaşma” ile sonuçlandı.
Yüzde 4 artı 4.5 zam, 5 YTL’lik sendika ödeneğinin, “toplu görüşme primi” olarak 2009 başından itibaren 10 YTL olarak ödenmesi konusunda uzlaşılan toplu görüşme sonunda üç bölüm halinde 7 sayfalık mutabakat metni de imzalandı.
Üç bölümlü mutabakat metni
Mutabakat metninin ilk bölümünde, “Üzerinde mutabakata varılan konfederasyon talepleri” başlığı altında, “4/B kapsamında çalışanların eş durumundan tayini ile ilgili değerlendirme, becayiş hakkının
verilmesi, askerlik dönüşü işe başlama, doğum izninin 5 güne çıkarılması, disiplin cezalarında savunma için verilen 7 günlük sürenin, ilgilinin isteği ile 7 gün daha uzatılabilmesi, olumsuz sicile itirazları değerlendirmek üzere bir komisyon kurulması, ölüm izni, refakat” gibi, çalışanların özlük haklarına ilişkin 23 madde yer aldı.
İkinci bölümde ise “Üzerinde taraflarca çalışma yapılarak sonucuna göre değerlendirilecek konfederasyon talepleri” başlığı altında 19 maddeden oluşan talepler sıralandı. “Disiplin cezasını gerektirecek fiil ve hallerin yeniden belirlenmesi, disiplin cezalarının sicilden silinmesi için öngörülen 5 ve 10 yıllık sürelerin 3 ve 6 yıla indirilmesi, hafta içi ve resmi tatillerde yaptırılan fazla mesailere bir üst sınır getirilmesi, yıllık izin sürelerinde ‘işgünü’ ve kademe esasına göre düzenleme yapılması” gibi başlıkların yer aldığı bölümde, ayrıca itfaiye personelinin emekliliği, kurumlar arası nakiller, atama ve yer değiştirmelerde aile birliğinin esas alınması; ilaç bedelleri, belediye aylıklarının zamanında alınmasına ilişkin konulara da yer verildi.
Beş maddelik üçüncü bölümde ise “konfederasyonlarca gündeme getirilen ve değerlendirme yapmaları için ilgili kurumlara intikal ettirilecek konfederasyon talepleri” düzenlendi. Bu bölümde de “4688’in uygulanmasında çıkan aksaklıkların giderilmesi konusunda önerilerin Çalışma Bakanlığı’na iletilmesi, kamu çalışanlarının eğitim düzeylerinin artırılması konusunda çalışmalar yapılması, sağlık çalışanlarının çalışma sürelerine ilişkin tasarının, Anayasa’nın eşitlik ilkesi çerçevesinde, tüm kamu çalışanlarının standart düzenlemelere tabi olması amacına hizmet etmesi şartıyla desteklenmesi, istikrar bulmuş yargı kararlarının benzer durumdaki personele de uygulanması, 711 sayılı Nöbetçi Memurluğu Kurulmasına İlişkin Yasa’nın uygulanmasında ortaya çıkan sorunların giderilmesinde, işkolunda yetkili sendikalarla işbirliği içinde olunması” temennileri yer aldı.
TİS şerhi
Görüşmeler boyunca konfederasyon başkanlarının “grev ve toplusözleşme, memurun siyasete katılımı” hakkına ilişkin açıklamalarına karşın, bu taleplerin mutabakat metninde yer almaması ise dikkat çekti. Memur-Sen’e bağlı Bem-Bir-Sen Başkanı Mürsel Turbay, mutabakat metnini “Toplusözleşme anayasal hakkımızdır, önündeki engeller kaldırılmalıdır” şerhi koyarak imzaladı.
Turbay, gazetemize yaptığı açıklamada da halen grev ve toplusözleşme hakları bulunduğunu, Anayasa’nın 2, 5, 10 ve 90’ıncı maddelerinin kendilerine bu hakkı verdiğini söyledi. Anayasa’ya göre Türkiye’de uluslararası sözleşmelerin yasa hükmünde olduğunu kaydeden Turbay, “Sadece TİS önündeki bürokratik ve oligarşik engellerin kaldırılmasını talep ediyorum” dedi. Turbay, bu konuda yasalara aykırı hareket edildiğinin de altını çizdi.
Edindiğimiz bilgilere göre Bakan Başesgioğlu, grev ve TİS hakkına ilişkin, “Bu masanın konusu değil. Taleplerinizi Çalışma Bakanlığı’na iletelim, en kısa zamanda bir çalışma başlatılsın” dedi. Memur-Sen yönetiminin, görüşmeler öncesi Çalışma Bakanı Faruk Çelik’i ziyaretinde de konu gündeme geldi. Bakan Çelik ise “grevli toplusözleşmeli sendika hakkını işçilerde olduğu gibi memurlara veremeyeceklerini” savunarak, “Belli sınırlandırmalar getirmek kaydı ile niye olmasın?” yaklaşımı gösterdi. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer

Evrensel'i Takip Et