01 Eylül 2008 00:00

Ramazan geldi de...

AKP Hükümeti ekonomideki iyileşmeden bahsededursun, halk bu iyileşmeden bir türlü nasibini alamıyor. Üst üste gelen zamlar ise dar gelirliye nefes aldırmıyor.

Paylaş

AKP Hükümeti ekonomideki iyileşmeden bahsededursun, halk bu iyileşmeden bir türlü nasibini alamıyor. Üst üste gelen zamlar ise dar gelirliye nefes aldırmıyor. Bu nedenle kimi fiyatlara bakıp filesi boş olarak evinin yolunu tutuyor, kimisi alışverişini yaparken nerelerden vazgeçeceğinin hesabını yapıyor. Daha çok kuru bakliyat, sebze tercih ediliyor. Et ürünlerinden ise fiyatlar pahalı olduğu için uzak duruluyor.
Eşiyle Eminönü’ne alışverişe gelen Şahin Kaya, “Gülüyoruz ağlanacak halimize” diyor. Fiyatlara bakabilmişler, ancak evlerine elleri boş şekilde dönüyorlar.
Fiyatlar artıyor, maaşlar yerinde sayıyor
“Alışveriş yapmak için geldik. Baktık olmuyor geri dönüyoruz bir şey alamadan” diyen
Pakize Kaya, emekli maaşıyla kıt kanaat geçinmeye çalıştıklarını, ay sonunu zor getirdiklerini anlatıyor. Kaliteli peynirin kilosunun 20 YTL’den satıldığını, kötüsünün ise eve gidene kadar su gibi olduğunu söyleyen Kaya, Ramazan’ı nasıl atlatacağının derdinde. Alışverişe çıkan Kadriye Kırcalı, sebze alabilmiş sadece. “Et ürünlerinin yanına yaklaşamıyoruz. Her şeye zam var, maaşlara yok. Resmen ölün diyorlar” diyen Kırcalı, bu Ramazan’ın da dar gelirli için zor geçeceğini söylüyor. Gücünün yettiğini alabildiğini belirten Dursun Barama ise emekli maaşıyla zar zor geçindiğini anlatıyor.
Günübirlik yaşıyoruz
Tekstil atölyesinde asgari ücretle çalışan Kemal Karataş, alışveriş yapmak gibi bir imkanı olmadığını anlatıyor. Gıda ürünlerinin çok pahalı olduğunu söyleyen Mustafa Peker ise “Tayyip Erdoğan çarşıya pazara insin baksın, vatandaş ne haldedir” diyor. Fiyatların yüksek olduğunu, her istediklerini alamadıklarını söyleyen Abbas Aktan, AKP Hükümeti’nin ekonomik refahının çarşıya pazara uğramadığını belirtiyor. Tüm ürünlere zam gelirken maaşların artmadığına dikkat çeken Aktan, yoksulun gittikçe dibe vurduğunu söylüyor. Günübirlik yaşadığını, Ramazan için alışveriş yapmadığını dile getiren Hatice Kaya ise “Gündür gelip geçiyor, gücün yetmezse ne yapacaksın?” diyor.
Tek maaşla...
Okmeydanı’nda tek göz bir odada yaşıyor Nafiye Özkan. Tek maaş giriyor evine. Arada bir merdiven silmeye gidiyor apartmanlara, eşine destek olabilmek için. Üç çocuk okutuyor. Okul alışverişine bile çıkmamış henüz. “Beyim de ben de sakatız. Ne ile yapacağım Ramazan hazırlığını” diye soruyor. Komşularından gelen yardımlarla geçirecek Ramazan ayını. Elde yok avuçta yok.
5 çocuk annesi Menekşe Özden ise gelecek yardımları bekliyor. Tek maaş giriyor evlerine. “Yarı aç yarı tok yaşıyoruz, ne alışverişi?” diyor. Eşinin aldığı maaşın ev kirasına, bakkal borcuna gittiğini anlatan Özden, yetkililerin duyarlı olmasını, zor durumdaki halka yardım ellerini uzatmalarını istiyor. “Günde 5 milyona doyabiliyor musun, önemli olan artık bu” diyen yaşlı bir teyze, eski Ramazanların tadının kalmadığını, ekonominin gitgide kötüye gittiğini anlatıyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Yeşim Özdemir
ÖNCEKİ HABER

Fakir sofra kuramaz hale geldi

SONRAKİ HABER

YAŞADIKÇA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...