01 Eylül 2008 00:00

Fakir sofra kuramaz hale geldi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) genel başkanı, geçen Ramazan ayına göre gıda ürünlerindeki artışın daha az olmasına karşın yıllık bazda artışların çok olduğunu...

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) genel başkanı, geçen Ramazan ayına göre gıda ürünlerindeki artışın daha az olmasına karşın yıllık bazda artışların çok olduğunu ifade ederek, geçen Ramazan ayına göre marketlerde mercimeğin yüzde 214.5, pirincin yüzde 87.9, kuru fasulyenin yüzde 70.8, patlıcanın yüzde 67.6 arttığını söyledi.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar düzenlediği basın toplantısında, ağustos ayı içinde üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farkın yaş sebze ve meyvede yüzde 426’ya, pirinçte yüzde 378’lere, kurutulmuş ürünlerde yüzde 240’a, baklagillerde yüzde 316’ya, hayvansal ürünlerde yüzde 210’lara kadar çıktığına dikkat çekti.
Limon ilk sırada
Üretici ve tüketici fiyat farkının en fazla olduğu ürünlerin ise yüzde 426 ile limon, yüzde 403 ile salatalık, yüzde 378 ile pirinç, yüzde 366 ile elma, yüzde 365 ile patlıcan olduğunu belirterek, aynı dönemde market raflarında yeşil fasulyede yüzde 25.5, salatalıkta yüzde 19.8, kırmızı mercimekte yüzde 9.5, ette yüzde 7.9 artış görüldüğünü ifade etti. Bayraktar, market raflarında pirinç ve sütte fiyat değişimi görülmediğini, şeftalinin, sivri biberin, kuru fasulyenin, domatesin ve fındığın fiyatının düştüğünü dile getirdi.
Üretici fiyatlarında ise limon, pirinç ve sütte değişim olmadığını kaydeden Bayraktar, yeşil mercimekte yüzde 63.6, yumurtada yüzde 35, yeşil fasulyede yüzde 30.8, kuru incirde yüzde 11 arttığını belirtti.
Tedbir alınmalı
Ramazan ayı öncesinde tüketici fiyatlarında patlamaya neden olan spekülatif davranışları önlemeye yönelik tedbirler alınmasını isteyen Bayraktar, konuşmasına şöyle devam etti:
“Geçen yıl Ramazan öncesine göre market fiyatlarındaki duruma bakıldığında, bu yıl yüzde 214.5’lik artışla mercimek ilk sırada yer aldı. Pirinçte yüzde 87.9, kuru fasulyede yüzde 70.8, patlıcanda yüzde 67.6, yeşil mercimekte yüzde 61.6, kuru üzümde yüzde 60, kuru incirde yüzde 49.7, nohutta yüzde 44.8, yumurtada yüzde 27.5, armutta yüzde 19.6 artış yaşandı. Halkın önemli gıda maddeleri arasında yer alan fakirin eti olan baklagiller ile pirinç, et, süt ve yumurtada market fiyatları geçen yıla göre önemli artış gösterdi. Üretici fiyatlarında düşüş görülmesine rağmen bu düşüş marketlere yansımıyor.”
Ramazan öncesinde gıda denetimlerinin de sahipsiz bırakılmaması gerektiğini ifade eden Bayraktar, Ramazan ayı ile birlikte beklenen talep artışının birtakım stokçular ve fırsatçılar tarafından suiistimal edilebileceği uyarısında bulundu.
İhtiyacın kadarını sat
Açıklanan fındık fiyatına da değinen Bayraktar, fındık fiyatının 4 YTL açıklanmasına karşın üreticinin eline kesintiler sonrası 3.5 YTL geçeceğine dikkat çekerek, üreticilere “Ürününü ihtiyacın kadar sat, birden pazara indirme” çağrısında bulundu.
Çeltikte de hasat zamanının başlamasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) henüz alım kampanyası başlatmadığını kaydeden Bayraktar, TMO’nun alım kampanyasını bir an önce başlatması gerektiğini söyledi.
TZOB Başkanı Bayraktar, müdahale fiyatının asgari uzun danelide 1.2 YTL, bolda çeşidinde ise 1.3 YTL olması gerektiğini vurgulayarak, “Aksi halde ucuza çiftçinin elinden alınan ürünler fahiş fiyatlarla tüketiciye sunulabilir. Çiftçiyi ve tüketiciyi mağdur eden stokçu ve fırsatçılara rant sağlayan bir piyasa ortaya çıkacaktır. Buna meydan verilmemelidir” dedi. (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

GÜNDÖNÜMÜ

SONRAKİ HABER

Ramazan geldi de...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...