01 Eylül 2008 00:00

Savaşlar ve şiddet son bulsun

Dünyada savaş ve şiddet politikalarına öfke büyüyor. Meksika’da halk şiddete karşı beyazlar giydi. ABD’de barış eylemi bugün

Paylaş

Meksika’da yüz binler şiddete karşı yürüdü
Meksika’da yüz binlerce kişi, ülkede giderek artan şiddet olaylarını protesto etmek için ülke genelinde yürüyüş yaptı. Beyazlar giyen ve ellerinde kandil taşıyan protestocular, cinayet ve adam kaçırma eylemlerinin durdurulmasını istedi. Başkent Meksico’nun Paseo de la Reforma Caddesi’nde yürüyen protestocular, kaçırılan kurbanların resimlerini taşıyarak şiddete artık son verilmesini istedi. Uyuşturucu çetelerinin kaçakçılık yollarının kontrolünü ele geçirmek için birbirleriyle çatıştığı ABD-Meksika sınırındaki bölgeler başta olmak üzere ülkenin diğer şehirlerinde de protestolar yapıldı.
Bu yıl ülkedeki uyuşturucu cinayetlerine 2 bin 300 kişi kurban gitti. Resmi istatistiklere göre 2004-2007 arasında kaçırma olayları yüzde 40 dolayında arttı. Polis, geçen yıl ülkede 751 kişinin kaçırıldığını bildirirken, bağımsız kuruluşlar bu rakamı 7 binin üstünde gösteriyor. Ülkedeki çoğu cinayet ve kaçırma olayı çözülemeden kalıyor.
Önceki gün Meksika’nın güneydoğusundaki Yucatan eyaletinde, kafaları kesilmiş 11 ceset bulunmuştu. Meksika’nın kuzeyindeki Durango’da da dün 2 kız kardeşin cesetleri kafaları kesilmiş halde bulundu. Yerel yetkililer, kardeşlerin cesetlerinin kentin bir mahallesinde, kesik kafalarının da başka bir mahallede bulunduğunu, böylece son 3 gündür ülke genelinde bulunan parçalanmış cesetlerin sayısının 18’e yükseldiğini açıkladı. Cesetlerin, yüz binlerce kişinin cinayet ve adam kaçırma eylemlerini protesto için ülke genelinde yürüyüş yaptığı gün bulunduğuna dikkat çekiliyor. (DIŞ HABERLER)

ABD’de savaş karşıtları eylemde
Amerikalı savaş karşıtları savaş politikalarının son bulması talebi ile bugün cumhuriyetçi partinin kongresinin yapılacağı Minnesota'da büyük bir eylem gerçekleştirecekler. Geçtiğimiz hafta da Demokrat partinin kongresinin yapıldığı Denver'da toplanan barış aktivistleri ABD'nin saldırgan dış politikasını eleştirerek işgal edilen ülkelerden bir an önce çıkılmasını istiyorlar. Bugün gerçekleştirilecek olan ve onlarca savaş karşıtı grubun, insan hakları ve göçmen örgütlerinin birlikte örgütlediği eyleme 50 binin üzerinde katılım bekleniyor.
Eylemin örgütleyicilerinden Katrina Plotz, ülkenin dört bir yanından katılım beklediklerini söyledi. Minnesota'nın St.paul kentinde yapılacak gösteri için polisin de yoğun güvenlik önlemleri aldığı belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Dünya afetlerle sarsılıyor

SONRAKİ HABER

NABIZ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...