01 Eylül 2008 00:00

Dünya afetlerle sarsılıyor

Karayipler'de 80'den fazla kişinin ölümüne yol açan Gustav kasırgası, Küba'nın batı kıyılarını da vurdu. Hızı zaman zaman saatte 296 kilometre ulaşan kasırga ABD'ye doğru ilerliyor.

Paylaş

Karayipler'de 80'den fazla kişinin ölümüne yol açan Gustav kasırgası, Küba'nın batı kıyılarını da vurdu. Hızı zaman zaman saatte 296 kilometre ulaşan kasırga ABD'ye doğru ilerliyor.
Küba'nın batısını vuran kasırga nedeniyle 240 bin kişi tahliye edildi. ABD de kasırgaya hazırlanıyor. Gustav'ın yarın New Orleans'a ulaşması bekleniyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi, yaklaşan Gustav kasırgası nedeniyle Meksika körfezi kıyıları için uyarı yayımladı. Kasırganın, Louisiana eyaletinin batı kesimlerinden, Alabama-Florida eyaletleri sınırına kadar olan kıyı şeridini 24 saat içerisinde vurmasının beklendiği açıklandı. Kasırgayı "fırtınaların anası" diye nitelendiren New Orleans Belediye Başkanı Ray Nagin, tahliyenin başlaması talimatını verdi. Nagin, belediyenin kenti terk etmeyenlere acil yardım hizmeti sağlamayacağını söyleyerek "Bu hayatınızdaki en büyük hata olabilir" diye konuştu. 2005'te Katrina kasırgası vurduğunda kentin yüzde 80'i su altında kalmış ve yörede yaklaşık bin 600 kişi ölmüştü. Katrina'nın kötü hatırasını hala taşıyan New Orleanslılar şimdiden otomobil, otobüs ve diğer vasıtalarla yollarda kuyruk oluşturdu.
Çin'de deprem
Çin'in güneyinde önceki gün meydana gelen depremde ise yüz binden fazla evin yıkıldığı veya hasar gördüğü bildirildi. Resmi Şinhua ajansının haberine göre, ölü sayısı 25'e yükseldi. 192 kişinin yaralandığı, 3 kişinin de kayıp olduğu belirtildi. Ajans, depremden 440 bin kişinin etkilendiğini kaydetti. Hasar gören veya yıkılan yapılar arasında 656 okul binası bulunuyor. Yetkililer, yoğun yağmur ve güç arazi şartlarının kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediğini belirtiyor. (DIŞ HABERLER)

Bangladeş’te sel

Bangladeş'te etkili olan muson yağmurlarının nehir sularında yükselmeye yol açması sonucu ülkenin kuzeyinde kalan ve toplam yaklaşık 20 bin kişinin yaşadığı bölgelerle bağlantı kesildi, yaklaşık 10 bin hektar alan su altında kaldı. Sel Tahmin ve Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada, üç ana nehir Jamuna, Padma ve Meghna'da suların yükselmeye devam ettiği belirtilerek, durumun daha da kötüleşmesinin tahmin edildiği kaydedildi. Merkez, ülkenin kuzey ve orta kesimlerindeki düşük rakımlı bölgelerin 2-3 gün içinde su altında kalmasının beklendiğini, Hindistan sınırındaki bölgelerin de tehdit altında olduğunu bildirdi. Afet Bakanlığı yetkilileri, sellerin etkilediği bölgelerle ilgili bilgi toplamaya çalıştıklarını belirttiler.
ÖNCEKİ HABER

Zirve öncesinde telefon trafiği

SONRAKİ HABER

Savaşlar ve şiddet son bulsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...