02 Eylül 2008 00:00

MKE’de ölümlerin nedeni taşeronluk

Kristal-İş ve Maden-İş’ten yapılan açıklamalarda geçen hafta Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Kırıkkale tesislerinde meydana gelen ve üç işçinin hayatını kaybettiği patlamanın nedenlerinin ortaya çıkarılması ve gerekli önlemlerin alınması istendi

Paylaş

Kristal-İş ve Maden-İş’ten yapılan açıklamalarda geçen hafta Makine Kimya Endüstrisi (MKE) Kırıkkale tesislerinde meydana gelen ve üç işçinin hayatını kaybettiği patlamanın nedenlerinin ortaya çıkarılması ve gerekli önlemlerin alınması istendi.
Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş geçen hafta MKE’de 3 işçinin ölmesine neden olan patlamanın nedeninin taşeronluk olduğunu belirtti. Yazılı açıklama yapan Çetintaş, 3 işçinin öldüğü 20 işçinin de yaralandığı kazanın ‘ekonominin gereği’ denilerek getirilen taşeronluk olduğunu dile getirdi. İşçilerin yaşamını yitirmesinin önüne geçilmesini istediklerini belirten Çetintaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Hükümeti yerel yöneticileri, iş kazalarının engellenmesi için önlem almaya, denetimleri arttırmaya çağırıyoruz.”
‘Rekabet, insan hayatından kısarak arttırılmaz’
Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden İş) Genel Başkanı Murat Bekem, Kırıkkale’de MKE’ye ait barut fabrikasında 3 işçinin ölümü, 27 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazayla ilgili dün yazılı bir açıklama yaptı. Bekem açıklamasında, İş sağlığı ve güvenliği konusunda acilen ulusal eylem planı oluşturulmasını istedi. MKE’de daha önce de ölüm ve yaralanmalara yol açan patlamalar yaşandığını hatırlatan Bekem, patlamanın nedenlerinin araştırılıp, yeni patlamaların olmaması için önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Kamu işyerlerinde iş güvenliği önlemlerine daha fazla önem verildiğini belirten Bekem, başta tersaneler ve maden ocakları olmak üzere özel sektörde iş güvenliği sağlanamadığı için her gün ölümlü kazaların yaşandığını ifade etti. B
unda en büyük etkenin Türkiye’yi ucuz emek ile rekabete sokma anlayışı olduğuna dikkat çeken Bekem, iş sağlığı ve güvenliğinden, insan hayatından vazgeçerek rekabet gücünün arttırılamayacağını kaydetti. Bekem, Devletin, işyerlerinin daha sağlıklı ve güvenli ortamlara kavuşması için başta sendikalar olmak üzere, konunun tarafları ile ortak bir eylem planı hazırlayarak, kararlılıkla hayata geçirmesi gerektiğini belirtti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

Fındık yakarak düşük fiyatı protesto ettiler

SONRAKİ HABER

İmalat sanayiinde kan kaybı sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...