03 Eylül 2008 00:00

‘Doya doya’ radyasyonlanın

Çok konuşanlar dikkat! Cep telefonlarınızı kullandığınız her fazla dakika size radyasyon olarak geri dönüyor

Paylaş

GSM şirketleri, halk sağlığı tanımıyor. 10 dakikası 2 kontöre ‘doya doya konuşanlar’ radyasyon etkisine daha fazla maruz kalıyor. Çağımızın vazgeçilmez iletişim aracı olan cep telefonlarını bilim adamları ‘tehlikeli oyuncak’ olarak tanımlıyor. Cep telefonları, çocukların ellerinden düşmüyor. İngiltere Radyolojik Koruma Kurulu’nun yaptığı araştırmalara göre cep telefonları küçük çocuklarda tümör riski yaratıyor.
Etkisi 15 yıl sonra
Cep telefonlarının zararlarından korunma yollarının başında konuşma süresinin mümkün olduğu kadar kısa tutulması geliyor. GSM şirketlerinin düzenlediği kampanyalar kullanımı teşvik ederken görüşme sürelerini de uzatıyor. Radyoloji Derneği Başkanı Muzaffer Başak, cep telefonunun yarattığı zararların 15 yıl sonra ortaya çıktığını söylüyor. Kampanyaların kullanıma teşvik ettiğini anlatan Başak, görüşme süreleri uzadıkça radyasyonun etkisinin de arttığını belirtti. Başak, telefonun mümkün olduğunca az kullanılmasını tavsiye ediyor.
Çocuklardan uzak tutun!
Çocuklara cep telefonu kullanımında sınırlama getirilmesi gerektiği uyarısında bulunan Elektrik Mühendisi Çoşkun Karaca ise radyasyonun çocuklarda beyin tümörüne yol açabileceğini ifade ediyor. Konuşma sürelerinin telefonların menülerinden kısıtlanabileceğini dile getiren Karaca, ailelerin bu konuda duyarlı olmasını istiyor.
Kullanılan çift sim kartlı telefonların daha fazla elektromanyetik dalga yaydığını söyleyen Karaca, “İki tane hat aynı anda açılıyor. Bunlar baş ağrısı yapabilir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Zararları saymakla bitmiyor
Görüş alanında daralma, kalp pilinin bozulma riski, yoğun stres ve yorgunluk hissi, konsantrasyon ve dikkat bozulması, kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma, işitmede geçici aksaklıklar oluşması, baş ağrıları ve sersemleme. Genetik yapının bozulması, beyaz kan hücresi kanseri, kan beyin bariyerinin zedelenmesi, kalp rahatsızlıkları, hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski, kalıcı işitme bozuklukları, embriyo gelişiminin zarar görmesi, kadınlarda düşük riskinin artması, kan hücrelerinin bozulması, bağışıklık sisteminin bozulması, yüksek tansiyon.
Yeşim Özdemir
ÖNCEKİ HABER

EMEK DÜNYASI

SONRAKİ HABER

Kampa dair

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...