04 Eylül 2008 00:00

Kadrolu işçiye sürgün baskısı

Ali Ekber Söğüt geçici görev adında, eleman ihtiyacı olmayan başka bir hastaneye gönderildi

Paylaş

AKP Hükümeti’nin sağlık alanında uyguladığı politikalar en fazla çalışanları mağdur ediyor. Hastanelerde bir çok hizmet taşerona devredilirken bu alanlara kadrolu çalışan alınmıyor. Buralarda çalışan kadrolu elemanlar başka bölümlere kaydırılıyor, emekliliğe zorlanıyor veya geçici görevlendirme adı altında sürgüne gönderiliyor. Eyüp Devlet Hastanesinde hükümlü kadrosunda çalışan Ali Ekber Söğüt’ün başına gelenler bu uygulamalardan sadece bir tanesi. Söğüt Bayrampaşa Devlet Hastanesine geçici görevle gönderildi ancak hastaneye gidince ne böyle bir talebin olduğunu ne de ihtiyacı olduğunu öğrendi.
Tatildeyken gönderildi
Ali Ekber Söğüt, 21 Temmuz’da yıllık izne ayrıldı. İzindeyken geçici görevle Bayrampaşa Devlet Hastanesine gönderildiğini öğrendi. Ancak kendisine gönderilen kağıtta kararın 4 Temmuz’da alındığını öğrendi. “Tatile çıkmamı beklemişler” diyen Söğüt, kendi iradesi dışında alınan karar nedeniyle mağdur edildiğini söylüyor. Yeni görev yerine oturduğu Nurtepe’den 3 araç değiştirerek gidildiğini belirten Söğüt, “Sağlık müdürlüğüne gittim, kararın geri alınmasını istedim. Durumumu anlattım, hiç değilse daha yakın bir yere gönderilmemi istedim ama kabul ettiremedim” diye konuştu. Kendisinin dışında üç işçinin daha başka hastanelere gönderildiğini anlatan Söğüt, şu an kendi yaptıkları işin taşerona verildiğini ifade etti.
Geçici görevlendirme adı altında sürgün
Eyüp Devlet Hastanesinde 40 kadrolu işçi olduğunu anlatan Söğüt, AKP’nin hükümet olmasının ardından çoğalan taşeronlaştırmanın kadrolu işçiler üzerindeki baskıları artırdığını dile getirdi. Söğüt, bir çok kadrolu işçinin hizmetler taşerona devredildikten sonra yıllardır çalıştıkları yerlerden başka yerlere kaydırıldığını, emeklilikleri gelen işçilerin emekliliğe zorlandığını, işçilerin geçici görevlendirmeler adı altında uzak hastanelere gönderildiğini anlattı. Daha önce yetkililerin kadrolu işçilere davranışının iyi olduğunu belirten Söğüt, taşeronlaştırmanın ardından kadrolu işçilere davranışların da değiştiğini söyledi.
Bayrampaşa’da ihtiyaç yok
Sağlık müdürlüğünden sonuç alamayınca Bayrampaşa Devlet Hastanesine gittiğini dile getiren Söğüt, “Burada bana ihtiyaç olmadığını söylediler. ‘Bakalım seni nerede çalıştırabiliriz’ diye beni yerleştirecek yer aradılar. Bu bile yapılanın sürgün olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Gerekirse kararın durdurulması için dava açacağını ifade eden Söğüt, sendikası Sağlık-İş’in kendisine sahip çıkmadığını ifade etti. Durumunu işyeri temsilcisine anlattığını onu da sendikayı arayarak bilgilendirdiğini anlatan Söğüt, “Gitsin çalışsın demişler. Bugün bana sahip çıkmayan sendika ne zaman çıkacak” diye tepkisini dile getirdi.
4’ü de Alevi
Eski hükümlü ve Alevi olması nedeniyle sürüldüğünü söyleyen Söğüt, diğer hastanelere gönderilen arkadaşlarının da Alevi olduğuna dikkat çekti. Bunun ayrımcılık olduğunu söyleyen Söğüt, “Bu güne kadar işe geç gitmedim, hiçbir arkadaşımla sorunum olmadı, şikayet edilmedim, işimi düzgün yaptım, hırsızlık yolsuzluk yapmadım. Birileri çıkıp neden böyle olduğunu anlatsın” diye konuştu. Yaşadıklarının kendisini ve ailesini mağdur ettiğini belirten Söğüt, kararın geri alınmasını istedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Ercan Karakaya
ÖNCEKİ HABER

Menderes işçisiyle dayanışma devam ediyor

SONRAKİ HABER

Belge sızdıran yarbay tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...