05 Eylül 2008 00:00

‘Amerikan sineği’ Aya da gitse, mide bulandırıcı!

Meraklılarına müjde: Gösterime giren filmler gerilim ağırlıklı. Yanında bir de çizgi Amerikan propagandası...

Paylaş

Amerikalıların uzaya gitme konusunda Sovyetlere yenildikleri için ne büyük bir karın ağrısı içinde olduklarını bütün dünya biliyor. İşte bu yüzden 40 yıldır, aya ayak basmayı insanlık tarihinin en büyük olayı gibi göstermeye çalışıyorlar. 40 yıl sonra çizgi filmleri bile bu komplekslerine ayırmaları ise hakikaten acınacak bir durum.
Mesele şu: Amerikalılar bir animasyon yapmış, adı Beni Aya Uçur. Üç boyutlu yaptıkları için reklama da abanmışlar. Bir varmış bir yokmuş. Amerika uzaya adam gönderecekmiş. Üç küçük sinek de macera arıyormuş. Sonunda akıllarına uzay mekiğine sızma fikri gelmiş. Onlar da aya gitmiş. Aileler telaşlanmış, macera sever dede heyecanlanmış, Ruslar çok kızmış. Hatta sabotaj yapmaya kalkmışlar, becerememişler. “Sonuçta onlar da Amerikan sineği” demiş astronot. Propagandanın dibine vurulmuş.
Tam da füze kalkanlarının, Rusya ile yarışın, gerginliğin, rekabetin gündemde olduğu dönemde uzay meselelerini kurcalamak, tam da Amerikan sinemasına göre. Yaptıklarının geçmişe ait bir tartışma olmadığını biliyorlar. “Amerikan rüyası” propagandası, sinek için söylenen atasözünde olduğu gibi: Küçük, ama mide bulandırıcı.
Amerikalılık, filme göre “macera” peşinde koşmakla tarif ediliyor. “Amerikan sineği” diyebilecek kadar milliyetçi saçmalamalara bulaşıyorlar.
Üç boyut meselesine gelince, bu teknoloji izleyicileri ne kadar heyecanlandırıyor bilmiyorum ama, artık bu konuda insanları kandırmaktan vazgeçmelerinde fayda var. Çocuk yok karşılarında, artık çocukların izlediği filmler bile, eskinin “çocuk filmleri” gibi değil. Teknik üç boyutlu olunca, hikaye tek boyutlu olsa da kurtarır diye bir şey yok. Son zamanlarda üç boyutlu filmlerde böyle bir kolaycılığa düşülür oldu. Beni Aya Uçur da, izleyebileceğiniz en basit, tekdüze, zeka yoksunu olay örgüsüne ve diyaloglara sahip.
Belki bir propaganda filmi olarak tasarlandığı içindir.
Çağdaş Günerbüyük
ÖNCEKİ HABER

Bir acayip hapishane

SONRAKİ HABER

Akbank Caz Festivali’nin programı açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...