05 Eylül 2008 00:00

İşçi-memur zekata muhtaç

Ankara Müftüsü Özer, ramazan ayında verilen zekatın ve fitrenin memur ve işçiye de verilebileceğini söyledi

Paylaş

Ankara Müftüsü Mustafa Hakkı Özer, zenginlik ölçütüne uymayan memur ya da işçiye de fitre ve zekat verilebileceğini söyledi. Ankara Müftüsü Mustafa Hakkı Özer, yaptığı açıklamada, ramazan ayında verilen zekatın ve fitrenin memur ve işçiye de verilebileceğini söyledi. Özer, “İslam’ın koymuş olduğu zenginlik ölçütüne mali durumu uymuyorsa, yani o zenginlik ölçütüne girmemişse, zengin değilse İslam’a göre memura da işçiye de zekat verilebilir” dedi.
Zenginlik ölçüsüne sahip olmalı
İslam’ın koymuş olduğu zenginlik ölçütünün ise, borcundan sonra, asli ihtiyaçlarından sonra mala sahip olmak anlamına geldiğini ifade eden Ankara Müftüsü Özer, “Zekatın farz olmasının şartları vardır. İslam’ın zenginlik ölçüsüne sahip olmak gerekiyor. Bu ölçüde asıl ihtiyaçlarından sonra nisap miktarı mala sahip olmaktır. Yani 80 gram altını veya bu oranda parası ya da malı varsa bu kişi zengin sayılır. Aynı zamanda bu mal varlığının üzerinden bir yıl geçmesi de gerekir. Eğer bu şartları taşıyorsa bu kişi zekat vermekle mükelleftir. Zekat alamaz” diye konuştu. Asli ihtiyaçların neler olduğunu da söyleyen Ankara Müftüsü Özer, “Asli harcamalar içinde ev, araba, dükkan, giyim harcamaları, çocukların okul harcamaları gibi giderler sayılabilir” dedi.
Gerçek bir kez daha doğrulandı
Özer’in açıklamalarını gazetemize değerlendiren sendikacılar ise çalışanların ücretlerinin insanca yaşanabilir bir seviyeye çekilmesi gerektiğini kaydetti.
Emeğiyle çalışanların bu duruma düşmesini ‘hazin bir durum’ olarak değerlendiren TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat, çalışanlara çağdaş bir yaşamı sağlayacak olanakların sağlanması gerektiğini ifade etti. Anayasa ve yasalarda, yönetenlerin çalışanların yaşamlarını sürdürebilmesi ile sorumlu olduğunun yazdığını dile getiren Irgat, Türk-İş’in son açıkladığı yoksulluk sınırının 730 YTL olduğunu hatırlattı. Asgari ücreti bu rakamın altında olduğunu, kendi sektörü olan tekstilde sendikalılar için ortalama ücretin 800 YTL olduğunu ifade eden Irgat, “Hepimiz çalışanların insanca yaşayacağı imkan ve olanakların yaratılmasını istiyoruz” diye konuştu.
Akıl vicdan ve bilim gerçeği gösteriyor
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da müftünün açıklamasının yıllardır söylediklerini doğruladığını söyledi. Akyıldız, “Yıllardır kamu emekçilerinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını söylüyoruz. Bu bir kez daha doğrulandı” değerlendirmesinde bulundu.
Müftünün yaptığı açıklamayı, ‘Sosyal Devlet politikasının terk edilmesinin çalışanları getirdiği nokta’ olarak değerlendiren KESK Genel Başkanı Sami Evren, “Bizim açımızdan yaşamın gerçekleri önemli. Açlık sınırı tartışmaları, açıklanan rakamlar yaşamın gerçekleriyle uyuşmuyor. Ama bu açıklama bir başka boyuttan gerçeğin ifade edilmesidir. Konunun iktisadi ve bilimsel açıdan ele alınması lazım. Akıl vicdan ve bilim Türkiye’de yaşam koşullarının kötü olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Evren, bu sorunların örgütlü mücadele ile aşılabileceğini dile getirdi. Bunun için sendikalara, demokratik kitle örgütlerine ve muhalefete önemli görevler düştüğünü söyleyen Evren, belirlenen taleplerle mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini ifade etti. (EKONOMİ SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRCE

SONRAKİ HABER

‘ABD askerlerini Irak’a tanrı gönderdi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...