05 Eylül 2008 00:00

SGK, özel sağlık kuruluşlarına kıyağa hazırlanıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, özel sağlık kuruluşlarına “yüzde 30’u artırmıyoruz ama otelcilik, istisnai hizmetler ve cerrahi işlemleri artıracağız” mesajı verdi

Paylaş

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, özel sağlık kuruluşlarına “yüzde 30’u artırmıyoruz ama otelcilik, istisnai hizmetler ve cerrahi işlemleri artıracağız” mesajı verdi. Böylece özel sağlık kuruluşlarının “yüzde 30’luk fark ücreti az, artırın” istekleri, vatandaşların sağlık hizmetleri pahalandırılarak karşılanmış olacak.
SGK Başkan Vekili Fatih Acar, kurum bürokratları ile dün bir basın toplantısı yaparak, 1Ekim’de yürürlüğe girecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasası’na ilişkin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Acar, Danıştayın yürütülmesini durdurduğu sağlık hizmetlerindeki paket fiyat uygulaması yerine, hizmet başı uygulamasına geçeceklerini ve dünden itibaren (4 Eylül) başlatıldığını söyledi.
Özel sağlık kuruluşlarının artırılmasını istedikleri yüzde 30’luk farka da değinen Acar, bu farkı artırmayacaklarını, ancak bunu telafi edebilecek şekilde sağlık hizmetleri farklarında artışlara gidecekleri mesajını verdi. Acar, “özellikle otelcilik, istisnai hizmetler ve bir takım cerrahi işlemlere yönelik bir esnekliğe, açılıma gidebileceklerini” belirterek, özel sağlık kuruluşlarına müjde verdi. “Sektörü rahatlatacak düzenlemeler getireceklerini” kaydeden Acar, bunlar arasında cerrahi işlemlerin fiyatlarının güncellenmesi, istisnai sağlık hizmetlerinin yeniden belirlenmesi gibi düzenlemelerin yer aldığını ifade etti. “Özel sağlık hizmeti sunucularının taleplerini dikkate alarak, düşük bulduğumuz bir takım cerrahi işlemlere açılım getirebiliriz” diyen Acar, “Otelcilik ve istisnai hizmetlerle ilgili olarak yüzde 30’un üzerine çıkılabilir mi?” sorusuna, “Evet” yanıtını verdi.
4.4 milyar YTL tahsilat
Kurumun prim alacaklarının yeniden yapılandırılması kapsamında mayıs-temmuz döneminde 1 milyon 164 bin 611 kişinin başvurduğunu, 21 milyar 286 milyon 51 bin YTL’nin de yapılandırıldığını kaydeden Acar, yapılandırmanın genelinde ise 1 milyon 262 bin 133 kişinin başvurduğunu, 22 milyar 933 milyon 592 bin 930 YTL’nin yeniden yapılandırılıp, 14 milyar 207 milyon 223 bin 923 YTL’nin tahsil edileceğini söyledi. Acar, bu çerçevede tahsil edilen miktarın ise 4 milyar 274 milyon x350 bin 873 YTL olduğunu söyledi. Acar prim alacaklarının yeniden yapılandırılmasında 8 Eylül tarihinin son gün olduğunu hatırlatarak, “bundan sonra prim borçlarını yeniden yapılandırmayacaklarını” ileri sürdü.
Basından destek istedi
1 Ekim’de yürürlüğe girecek olan SSGSS Yasası’nı “Türkiye açısından son derece önemli bir yasa” olarak nitelendiren Acar, şimdiye kadar 23 yönetmeliği bitirdiklerini, 4’ünün Resmi Gazete’de yayınlandığını, 4’ünün de çalışmasının sürdüğünü söyledi. Yönetmeliklerin yasasının uygulanmasında yol haritasını belirleyeceğini kaydeden Acar, sık sık “Eksikliklerimiz olabilir” diyerek, basından destek istedi. Acar, “Yapıcı eleştirilere her zaman açığız. Çok önemli, tarihi bir düzenleme. Eksiklerimiz, hatalarımız olabilir ama Türkiye’nin geleceği için hayata geçmesi gereken bir yasa” diye konuştu.
SSGSS’nin sağlıkla ilgili çok önemli düzenlemeler getirdiğini, GSS ile tüm vatandaşların sağlık şemsiyesi altına alındığını savunan Acar, asgari ücretin üçte birinden düşük geliri olanın primini devletin karşılayacağını söyledi. “Yoksulluk sınırı olarak belirlenen asgari ücretin üçte biri oranındaki gelirin gerçekçi olup olmadığının” sorulması üzerine Acar, bir kişi için brüt asgari ücretin üçte birinin olduğunu, dört kişilik bir aile düşünüldüğünde rakamın 864 YTL olduğunu ileri sürdü. Acar, dört kişilik bir ailenin gelirinin 864 YTL’nin altında kalması halinde primini devletin karşılayacağını söyledi. Acar dünyanın hiçbir yerinde katkı payı almadan herkese sağlık hizmetinin götürülmesi uygulamasının olmadığını ileri sürdü.
Yılda üç kez denetim
Sağlık kurumlarına yönelik denetimlere değinen Acar, suistimallerin önlenmesi için Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı bünyesinde denetimlerin sürdüğünü önümüzdeki süreçte her bir sağlık hizmet sunucusunun yılda en az üç kez denetleneceğini söyledi.
“2008 yılının ilk yedi ayında kurumun sağlık gideri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24.9 artışla 14.8 milyar YTL’ye ulaştı. Özellikle üniversite ve özel hastanelerin sağlık gideri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68.7 artışı dikkat çekiyor” diyerek harcamaların arttığına dikkat çeken Acar, denetimlerle suistimalleri önleyebileceklerini savundu.
SSGSS’nin Anayasa Mahkemesinde olduğunun hatırlatılması üzerine Acar, mahkeme kararına saygılı olduklarını söyledi. SSGSS’yi Anayasa Mahkemesinin ileri sürdüğü gerekçelere göre hazırladıklarını ve ayrıntılı savunmayı da mahkemeye verdiklerini kaydeden Fatih Acar, “Olumsuz bir durumla karşılaşacağımızı düşünmüyoruz. Mahkemenin inşallah olumlu karar vereceğini ümit ediyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

SSGSS eylemine ‘çifte’ inceleme
Eğitim Sen Antalya Şubesinin 1 Nisan 2008’de Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa Tasarısına karşı Atatürk Devlet Hastanesi önünde yaptığı basın açıklamasına ‘Valililik’ ve Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından iki inceleme başlatıldı.
‘Yolu kapattıkları ve kamuya ait yerde açıklama yaptıkları’ gerekçesi ile başlatılan incelemelere sendikalradan tepki yağdı.
Konuyla ilgili açıklama yapan Eğitim Sen Antalya Şubesi, baskılar karşısında yılmayacaklarını vurguladı. Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, bir taraftan Türkiye’nin demokratikleşmesi tartışılırken ve uluslararası normlara uyum çalışmalarından söz edilirken, diğer yandan basın açıklaması yapanlara ön soruşturma açılmasının tam bir çelişki olduğunu söyledi. (Antalya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

suçlu

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...