5 Eylül 2008 00:00

Çürük okullarda eğitim rezaleti


İzmir, çürük raporu verilen okullarla yeni eğitim-öğretim yılına başlıyor. Eğitim Sen İzmir şubeleri tarafından yeni eğitim-öğretim yılı öncesi yapılan değerlendirmede, devletin kendi kurumları tarafından çürük raporu verilen okullarda 1.5 yıl eğitim-öğretim yapılmasının öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin yaşamlarının hiçe sayılması anlamına geleceğine vurgu yapıldı.
Eğitim Sen 1 No’lu Şubede gerçekleştirilen basın toplantısına, Eğitim Sen İzmir şubelerinin yönetici ve başkanları katıldı. Şubeler adına hazırlanan ortak metni okuyan 5 No’lu Şube Başkanı Özan Çetin, İzmir Bayındırlık İl Müdürlüğünce 2006 yılında İzmir’de bulunan okullardan 3 bin 589 tanesi hakkında inceleme yapıldığını hatırlattı. Çetin, bu incelemeler sonrası 243 okulun depreme karşı dayanıklı duruma getirilmesine ilişkin rapor verildiğini kaydetti. Daha sonra bunlardan 110 tanesinin çürük olduğunun tespit edildiğini aktaran Çetin, bu okullardan 49 tanesi için çürük raporu verildiğini dile getirdi. Çetin, “2007 yılında netleşen ve Özel İdare bütçesinden bir kısım para da aktarılmasına rağmen, bu okullardan ancak 15 tanesinin ihalesi iki ay önce yapılmış, 6 tanesinin yıkım kararı alınmıştır. Devletin kendi kurumu tarafından çürük raporu verilen okullarda 1.5 yıl eğitim-öğretime devam edilmesi, öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin yaşamını hiçe saymaktır” diye konuştu.
Kamuoyu baskısı olmazsa…
Onarım ve yıkım işlerinin eğitim-öğretimin başladığı bugünlerde yapılmasının öğrencileri, veli ve eğitimcileri mağdur ettiğinin altını çizen Çetin, bu durumdan AKP iktidarının uyguladığı neoliberal politikaları sorumlu tuttu. Çetin, çürük okullarla ilgili son dönemde basında çıkan haberlerin ardından İl Milli Eğitim ve valiliğin 44 okulda eğitime başlanmayacağını açıklamak durumunda kaldığını belirterek, kamuoyu baskısı olmasa bu çürük okullarda da eğitim-öğretim yapılabileceğine işaret etti. Çetin, sadece 44 okul değil, İnşaat Mühendisleri Odasının da tespit ettiği 110 okulun çürük olduğunu sözlerine ekledi. Okul kantinlerinde satılan yiyecek ve içeceklerin sorunlu olduğu ve bu konuda kendilerine sayısız şikayet geldiğini söyleyen Çetin, tarım il ve ilçe müdürlüklerini bu kantinlerde ciddi denetimler yapmaya çağırdı. Konak ilçesinde sınıf mevcutlarının 35’e çıkarılması nedeniyle birçok eğitimcinin norm kadro fazlası duruma geldiğine dikkat çeken Çetin, bu eğitimcilerin mağduriyetinin de giderilmesini istedi. (İzmir/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et