05 Eylül 2008 00:00

Anadilde eğitim talebi sokaklara taşınacak

Anadilde eğitim talebiyle eylül ayı boyunca bir çok eylemler ve etkinlikler düzenlenecek

Paylaş

Kürt Dil Hareketi (TZPKürdi), 27-28 Ağustos tarihlerinde yapılan Kürtçe Dil Konferansı’nın ardından aldığı eylem kararları kapsamında miting, kitlesel yürüyüş ve basın açıklamalarının yanı sıra 10 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında sokakta kitlesel Kürtçe eğitimler yapılacak.
Eylemlerde Kürtçe eğitim hakkının tanınması ve tüm asimilasyon ve engellemelerin kaldırılması talebi ön planda olacak. TZP-Kurdi Dönem Sözcüsü Qahir Bateyi, kamuoyunun duyarlı olması için birçok eylem ve etkinlik yapacaklarını belirterek, Kürt halkına da diline sahip çıkması çağrısında bulundu.
Sokakta Kürtçe eğitim
Kitlesel yürüyüş, basın açıklaması ve mitinglerin yanı sıra kitlesel bir şekilde sokaklarda her hafta Çarşamba günleri Kürtçe eğitim yapılacak. 10 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan Kürtçe eğitimin programı ise şöyle: İlk hafta Yüksekova, Şemdinli, Hakkari, Van, Doğubayazıt, Kars, Iğdır, Muş, Bulanık, Varto, Bitlis ve Tatvan’da, 2’inci hafta Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Derik, Cizre, Silopi, Şırnak, İdil, Kurtalan, Siirt, Adana, Mersin, Adıyaman ve Gaziantep, 3’üncü hafta Batman, Kozluk, Beşiri, Gercüş, Diyarbakır, Bismil, Silvan, Ergani ve Lice, 4’üncü hafta ise Şanlıurfa, Suruç, Viranşehir, Ceylanpınar, Hilvan, Siverek, Halfeti, Tunceli, Bingöl ve Karakoçan’da yapılacak.
Diyarbakır’da yürüyüş
İlk büyük eylem ise Diyarbakır’da 7 Eylül günü Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezinin (DFSKM) öncülüğünde İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ana dilde eğitim isteyen çocuklar ve aileleri ile birlikte yürüyüş yapılması olacak. Kültür Merkezi yöneticisi ve tiyatro sanatçısı Osman Xunav, en demokratik hakları olan anadilde eğitim hakkını kullanacaklarını ve kendi dilerinde eğitim görmek istediklerini ifade ederek, “Artık yeter Kürt halkı en doğal hakkı olan anadilde eğitim hakkını istiyor” dedi. Yıllardır anadilde eğitimin artık resmi bir dayanağa oturtularak geliştirilmesi gerektiğini söylediklerini belirten Xunav, “Anadilimizde okuyup yazmak istediğimizi söylüyoruz. Fakat hiçbir şekilde bize hiçbir cevap verilmiyor. Biz bu yüzden 7 Eylül günü Milli Eğitim’e yürüyeceğiz. Anadilinde eğitim görmenin bir hak olduğunu savunan herkesin çocuklarıyla beraber yürüyüşe katılmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
Xunav, DFSKM önünde başlayacak olan yürüyüşün İstasyon Caddesi üzerinde bulunan Milli Eğitim Müdürlüğü önünde sona ereceğini sözlerine ekledi.(Diyarbakır/DİHA)

Çarşamba günü Batman’da miting var
Anadilde eğitim için yapılacak olan eylem ve etkinlikler ise şöyle
7 Eylül, Diyarbakır’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyüş
8 Eylül, Doğubayazıt, Yüksekova, Bulanık, Nusaybin, Kurtalan, Silopi, ilçelerinde yürüyüş
10 Eylül, Batman’da miting
14 Eylül, Bismil Varto, Viranşehir’de kitlesel yürüyüş, İzmir’de basın açıklaması
21 Eylül, Kızıltepe, Silvan, Suruç ve Cizre’de kitlesel yürüyüş
22 Eylül, Van, Siirt, Ağrı, Nusaybin ve Adana’da yürüyüş
25 Eylül, Diyarbakır, Mersin, Tatvan, Malazgirt, Iğdır ve Kars’ta kitlesel yürüyüşler
ÖNCEKİ HABER

Başbuğ’dan Diyarbakır çıkarması

SONRAKİ HABER

Barışın anahtarı Kürt sorununun çözümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa