06 Eylül 2008 00:00

Başbuğ’un gündeminde demokratik çözüm yok

Görevini yeni devralan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, Diyarbakır’da çoğu işveren örgütü 20 kitle örgütü temsilcisiyle yaptığı görüşmenin yankıları sürüyor.

Paylaş

Görevini yeni devralan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, Diyarbakır’da çoğu işveren örgütü 20 kitle örgütü temsilcisiyle yaptığı görüşmenin yankıları sürüyor. Başbuğ, toplantıda “siyasi genel af” talebini “kısmı bir af bile olamaz” şeklinde yanıtlarken, Kürt gençlerinin dağa çıkmasının nasıl engellenebileceğini sordu.
Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ önceki gün Diyarbakır’a gelerek, aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinğolu, Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Raif Türk, Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şahismail Bedirhanoğlu, Diyarbakır Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Nilüfer Baran, Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, Eczacılar Odası Başkanı Yahya Çokmak, Diyarbakırspor Başkanı Adnan Öktüren, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı’nın da bulunduğu 20’ye yakın kitle örgütü temsilcisi ile bir görüşme yaptı.
Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası temsilcilerinin davet edilmediği toplantıya katılan kitle örgütü temsilcileri, ayrıntılı bilgi vermekten kaçınırken, Kürt sorunu başta olmak üzere bölgedeki ekonomik sosyal ve kültürel meselelerinin detaylı bir şekilde konuşulduğunu ifade ettiler.
‘PKK’yi nasıl dağıtırız’ı sordu
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı, toplantının çerçevesinin Kürt sorunu üzerine olduğunu belirterek “Ancak Kürt sorununun demokratik bir şekilde çözümü konusunda bir gelişme yok” dedi. Balıkçı, konuşmasının devamında “Toplantıda Genelkurmay başkanı, örgütün kırılma noktasına geldiğini söyledi ve özetle ‘bunu nasıl marjinalleştirebiliriz’ yönünde görüşlerini ifade etti” diye belirtti. Balıkçı, Başbuğ’un “dağa çıkan gençlerin önüne nasıl geçeriz” sorusunu da sorarak kitle örgütlerinin görüşlerine başvurduğunu da aktardı. Genelkurmay’ın geleneksel Kürt sorunu bakışının devam ettiğini ifade eden Balıkçı, “Genelkurmay başkanı, üniter devlet, ulus devlet ve laik devlet anlayışından taviz vermeyeceğini belirtti” şeklinde konuştu. Balıkçı, “Kesinlikle kısmi ya da bir bütün olarak af”tan söz edilemeyeceği yönünde belirtilen fikirler olduğunu aktardı.
‘Asker diyalog arayışında’
Toplantıya katılanlar arasında yer alan Diyarbakır Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya da “Bölgedeki ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal meseleleri konuştuk” dedi. Bölgedeki çatışmalı ve şiddet ortamını konuştuklarını ifade eden Kaya, “Buradaki güvenlik meselesinden, dağ çıkanların engellenmesi meselesine kadar birçok konuda sohbet ettik” şeklinde konuştu. Kaya, “Böyle bir toplantıyı ilk kez gerçekleştiriyoruz. Bana göre bu bir Kürt meselesinin artık diyalog ile çözülmesi gerektiği konusunda bir adım olarak yorumlanabilir. Çünkü ülkemizde 80 yıldır devam eden Kürt sorunu hep askere havale edilmiştir. Dolayısıyla meselenin siyasi boyutu da önemlidir. Biz bunun çerçevesinde konuştuk” dedi. ‘Asker’in siyasal bir taraf olarak Kürt meselesini tartışmasının önemine değinen Kaya, “Biz, Kürt meselesinin demokratik bir temelde çözümü konusundaki düşüncelerimizi paylaştık” dedi. DİSİAD Başkanı Raif Türk ise bölgenin sorunlarını dile getirdiklerini ifade ederek, “Konuştuklarımızın bölge halk açısından bir yararı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
‘Bizden mahrum kalmıştır’
Toplantıya davet edilmeyen Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu da “Eğer gitseydik Kürt sorununun şiddetle çözülemeyeceğini, çatışma ve operasyonların durdurulması gerektiğini dile getirecektik. Ve tüm çıplaklığıyla Kürt sorununun demokratik bir şekilde nasıl çözüleceğini ifade ederdik. Genelkurmay bizi davet etmeyerek sadece görüşlerimizden mahrum kalmıştır” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

İlker Başbuğ: Terörle mücadale dışındaki alanlarda da başarılı olmalıyız

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, kitle örgütü temsilcileriyle görüşmeleri ile ilgili dün bir basın toplantısı düzenledi. Başbuğ, “Terörle mücadelede en önemli bölge olması sebebiyle Genelkurmay başkanı olduktan sonra ilk ziyaretin bu bölgeye yapılmasını uygun gördük. Biz ülke olarak, 1984 yılından beri; yani 24 yıldır bu bölücü ve kanlı terör örgütüne karşı mücadelemize devam ediyoruz. Terörle mücadele devlete düşen ve topyekün devletin bütün kurum ve STK ve bütün halkımızı kavrayacak şekilde genel mücadele alanıdır. Güvenlik, ekonomi, sosyokültürel boyutları var; psikolojik harekat, uluslararası ilişkiler bölümü var. Güvenlik olarak mücadele ederken, diğer alanlarda da bütün kurum ve kuruluşların bu alandaki faaliyetlerini yoğunlaştırması çok önemlidir” dedi.
Terörle mücadelenin sürecini kısaltmak için “güvenlik alanı dışındaki alanlarda da” başarılı olunması gerektiğini söyleyen Başbuğ, “Bu başarıda STK’ların önemli olduğu ve başarılarda etken olduğunu düşünüyoruz. Diyarbakır’daki değerli STK başkanlarının görüş ve önerilerini dinledik. Bu görüşmeler bizim sorumluluğumuzda değil, ancak bu alandaki başarılar terörle mücadelenin süresini kısaltacaktır. Biz, izlenim ve görüşlerimizi hükümet başta olmak üzere ilgili makamlara aktaracağız. Gerekli konuları MGK’da görüşeceğiz” dedi.
Diyarbakır’ın bölge için önemine dikkat çeken Başbuğ, “Diyarbakır’ın bu bölgedeki en önemli şehir olduğunu düşünüyoruz. Diyarbakır’ın sorunları bizim de sorunumuzdur. Bu sorunların çözümünde bizim de katkımız olursa büyük mutluluk duyarız. Diyarbakır’da yüzde 64’ü 24 yaşın altında bir nüfus var. Bu geleceği gösteriyor. Bu genç nüfusu etkin ve iyi kullanır ve iyi eğitirseniz, Diyarbakır’ın geleceği çok parlaktır. Bunu yapabilecek güçteyiz. Başarısız olursanız maalesef terör konusunda bazı sorunlar ortaya çıkar” diye konuştu.
Irak’a sınırötesi operasyonu da öven Genelkurmay Başkanı, “Aynı kararlılık ve artan bir azimle terörle mücadeleye devam edeceğiz” diye ekledi.
Ali Rıza Kılınç
ÖNCEKİ HABER

Tuğluk mahkemeye zorla getirilecek!

SONRAKİ HABER

EMEK DÜNYASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...