07 Eylül 2008 00:00

Rice- Kaddafi görüşmesi

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "tarihi ziyaret"te bulunduğu Libya'da, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ile görüştü.

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "tarihi ziyaret"te bulunduğu Libya'da, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ile görüştü. Rice, Kaddafi ile görüşmeden önce Libya Dışişleri Bakanı Muhammed Abdülrahman Şalgam ile bir araya geldi. Şalgam, görüşmeden sonra Libya'nın Jana haber ajansına verdiği demeçte, Rice ile başta petrol olmak üzere şu anda ABD'de okuyan Libyalı öğrencileri ilgilendiren eğitim gibi çeşitli konuları ele aldıklarını söyledi. Rice'ın, ziyareti sırasında kültür ve eğitim anlaşmaları imzalaması bekleniyor. Washington yönetimi ayrıca Libya ile Irak'a isyancıların sızmasını önlemek gerekçesiyle ''askeri mutabakat anlaşmasını'' görüşüyor. Rice, Cezayir, Fas ve Tunus'a da gidecek.
55 yıldan bu yana Libya'yı ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı olan Rice, Trablus'a gelirken gazetecilere yaptığı açıklamada, ziyaretin "ABD'nin kalıcı düşmanlarının olmadığını ve ülkeler stratejik değişiklikler yaptıklarında ABD'nın yanıt vermeye hazır olduğunu" gösterdiğini savunmuştu. ABD eski Dışişleri Bakanı John Foster Dulles, 1953 yılının mayıs ayında Libya'yı ziyaret eden son üst düzey yetkili olmuştu.
Ziyaret, ABD-Libya ilişkilerinde yedi yıl önce başlayan 'normalleşme' sürecinde yeni bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu süreçte Libya lideri Muammer Kaddafi, 1988 yılında bir yolcu uçağının İskoçya'nın Lockerbie kasabası üzerinde düşürülmesinin sorumluluğunu kabul ederek, "kitlesel imha silahlarından vazgeçtiğini ve terörizmi kınadığını" ilan etti.
Buna karşılık ABD iki yıl önce Libya'yı terörü destekleyen devletler listesinden çıkardı. Ancak Muammer Kaddafi, verdiği ödünlere karşılık yeterince siyasi ve ekonomik fayda görmediğini söylüyordu. Condoleezza Rice ise Lockerbie kurbanlarına tazminat konusu çözülünceye dek, Trablus'u ziyaret etmeyi reddetti.
Geçen ay hem 270 Lockerbie kurbanının, hem de ABD'nin Libya'ya 1986'da düzenlediği operasyonda ölenlerin yakınlarına tazminat ödenmesi için fon oluşturuldu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Ahmedinejad Çin'de

SONRAKİ HABER

Final, Jankovic ile Serena Williams arasında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...