07 Eylül 2008 00:00

Ahmedinejad Çin'de

Paralimpik Olimpiyatlarının açılış törenine katılmak üzere Çin'in başkenti Pekin'e gelen İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ile bir araya geldi

Paylaş

Paralimpik Olimpiyatlarının açılış törenine katılmak üzere Çin'in başkenti Pekin'e gelen İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ile bir araya geldi. Ahmedinejad, görüşmeden önce yaptığı konuşmada, iki ülke arasında geçmişte olumlu görüşmeler yapıldığını, Çin ile İran'ın birçok alanda işbirliği olduğunu söyledi. Hu da 12 Mayıstaki depremin ardından verdiği destekten ötürü İran'a teşekkür etti.
BM Güvenlik Konseyinin veto hakkına sahip 5 daimi üyesinden biri olan ve İran'ın uranyum zenginleştirme faaliyetleri konusunda kilit öneme sahip olan Çin, petrol tedarik ettiği İran ile ilişkilerini bozacak bir adım atılmasına soğuk bakıyor. Liderlerin, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konusunda da görüştükleri kaydedildi. İran ve Çin ticaret hacmi 2007'de 20 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu rakamın yıl sonu itibariyle 25 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. Çin'deki İranlılar ile de bir araya gelecek olan Ahmedinejad'a, Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı İsfendiyar Rahim Meşai'nin de aralarında bulunduğu heyet eşlik ediyor.
Saldırı 'uyarı'sına cevap
İran, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin nükleer çalışmaları sebebiyle İran'ın bir İsrail saldırısı riski taşıdığı sözlerine İsrail'in İran'a saldırabilecek kapasiteye sahip olmadığını belirterek cevap verdi. İran hükümet sözcüsü Gulam Hüseyin Elham, Sarkozy'nin açıklaması ile ilgili olarak "Bu tehditler Siyonist rejimin zayıflığının bir göstergesi. Bu gerçeği ve Siyonist rejimin savaş isteyen yapısını yansıtıyor. Bu rejim yeterince büyük değil. İran ile bir savaş yapmayı düşünecek kapasiteye sahip değil. Siyonist rejim küresel güvenlik ve barışı tehdit etmek için her fırsatı kullanıyor." şeklinde konuştu.
Perşembe günü Şam'da dört zirveye katılan Sarkozy, İran'ın askeri nükleer kapasite elde etme çalışmalarına devam etmekle büyük bir riski almakta olduğunu söyleyerek "Bir gün, bir sabah İsrail'in saldırdığını görebiliriz." demişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

SONRAKİ HABER

Rice- Kaddafi görüşmesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...