07 Eylül 2008 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Politikanın bir çeşit savaş olduğuna ilişkin bir kanıt ararsanız, Senatör John McCain’in başkanlık kampanyası programına katılmak için Alaska Valisi Sarah Palin’in seçilmesi bütün şüpheleri silecektir.

Paylaş

Politikanın bir çeşit savaş olduğuna ilişkin bir kanıt ararsanız, Senatör John McCain’in başkanlık kampanyası programına katılmak için Alaska Valisi Sarah Palin’in seçilmesi bütün şüpheleri silecektir.
Palin’in politik görüşleri ve konumunu bir kenara koyarsak, kendisinin seçilmesi, Demokrat Partinin ABD başkan yardımcılığı adaylığına Senatör Hillary Clinton’dan bir başkasının seçilmesi kararına öfke duyan hoşnutsuz kadın oylarını sömürmek için apaçık bir girişimdir.
Fakat apaçık olması etkisiz olacağı anlamına gelmek zorunda değil.
Senatör Barack Obama’nın kampanyası yeni tarihi bir zeminde yükseldiği için McCain de ülke tarihinde ilk kez bir kadın cumhuriyetçiyi ikinci sandalyeye aday göstererek bunu yapmaya çalışıyor.
Dikkat edin, “ilk kadın cumhuriyetçi aday” dedim, çünkü Demokratlar eski Başkan Yardımcısı Walter Mondale’nin 1984 Haziranında Geraldine Ferraro’nun adını kendi başkan yardımcısı adayı olarak açıkladığını asla unutmazlar. O yılın kasımında Ronald Reagan 49 eyaleti silip süpürmüştü.
Şimdi McCain Reagan değil ve 2008 1984 değil, fakat o günden bu yana 24 yıldır kadınlar asıl oyuncular olarak seçimlerde yer almaktalar.
Palin, McCain’in talihine yardımcı olacak mı? Zaman gösterecek.
Fakat Obama’nın risksiz bahsi yeğlediği yerde McCain cüret gösterdi. Bu adım yeterince mi yoksa gereğinden fazla mı cüretli?
Yine zaman gösterecek.
Baba George Bush yarıştaki ortağı olarak karanlık bir senatör olan Dan Quayle’yi seçtiğinden bu yana, biletin iki tarafı arasında daha büyük bir esneme olmuş değil.
Bush Quayle’den 23, McCain Palin’den 28 yaş büyük.
Gelinen noktada, bu kötü bir şey olmak zorunda değil ama 72’sindeki McCain genç horoz değil. 44’ündeki Palin göz açıp kapayana kadar bir sonraki ABD başkanı da olabilir.
(*) Satrançta piyon feda edilerek yapılan açılışlar
Mumia Abu-Jamal
ÖNCEKİ HABER

Lüks, sefalet ve sömürü

SONRAKİ HABER

Ahmedinejad Çin'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...