07 Eylül 2008 00:00

Ölümlerin nedeni hızlı büyümeymiş

TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi, tersanelerde birbiri ardına yaşanan ölümlü iş kazalarını, hızla büyüyen sektörün kalifiye eleman ihtiyacının karşılanamamasına bağladı.

Paylaş

TOBB Deniz Ticaret Odaları Konseyi, tersanelerde birbiri ardına yaşanan ölümlü iş kazalarını, hızla büyüyen sektörün kalifiye eleman ihtiyacının karşılanamamasına bağladı. TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey toplantısından çıkan ortak bildiride, Türk tersanelerinin küçük tonajlı tanker yapımında dünyada birinci, megayat inşasında ise üçüncü sıraya yükseldiği bildirilerek, artan iş hacminin yol açtığı kalifiye eleman ihtiyacının karşılanamamasının iş kazalarında önemli rolü bulunduğu savunuldu. Bildiride, patronların almadığı güvenlik önlemlerinden bahsedilmemesi ise dikkat çekti.
TOBB Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri ve konsey üyelerinin katılımıyla TOBB merkez binasında gerçekleştirildi. Konsey toplantısında denizcilik sektörünün sorunları detaylı biçimde görüşülerek ortak bir bildiri kaleme alındı. Ortak bildiride, gemi inşa ve yat inşa sektörünün, son beş yılda dünyada artan gemi inşa ihtiyaçlarına paralel olarak 35 tersaneden 84 tersaneye çıktığı ve üç yıl içinde de 130’a çıkacağı vurgulandı.
Hızlı büyüme kazaları artırdı
Tersanelerin küçük tonajlı tanker inşasında dünyada birinci, megayat inşasında ise İtalya ve ABD’den sonra üçüncü sırada yer aldığı belirtilen bildiride, “Bu süreçte tersane sayısının artmasının yanı sıra tersanelerde iş kapasiteleri de iki katına çıkmıştır. Bu hızlı büyüme tersanelerde kalifiye eleman sıkıntısı yaşanmasına neden olmuştur ve başta iş güvenliği olmak üzere bazı sorunlar ortaya çıkarmıştır” denildi.
Gemi inşa sektörünün hızlı gelişmesini sürdürmesi ve halen tersanelerde 50 bin yan sanayide 100 bin olan istihdam hacmini iki katına çıkarmasının beklendiği kaydedildi. Bildiride, hızlı büyümenin getirdiği sonuçlar şöyle anlatıldı: “Sektör hızlı büyüme sonucu bazı sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlar elbirliğiyle giderilerek sektör ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olma vasfını sürdürmelidir. Bu noktada, tersanelerde yaşanan ve bir daha yaşanmamasını dilediğimiz üzücü olayları ortak akıl ile çözebileceğimize inanıyoruz. Ortak aklın oluşumunda, başta hükümet olmak üzere işçi ve işveren kuruluşlarına da önemli roller düşmektedir. Ancak yıkıcı değil, yapıcı önerilerle ortak aklı oluşturabiliriz. Gemi inşa ve yat inşa sanayimizin uluslararası alanda rekabet edebilmesi, alt işveren ilişkisine bağlıdır. Alt işveren sisteminin kaldırılmasıyla sektörün rekabet edebilirliği ortadan kaldırılmış olacaktır. Alt işveren sisteminin kaldırılması yerine sistemin İş Kanunu’na uygun olarak uygulanması ve denetlenmesinin sağlanması gerekmektedir.” (Ankara/ANKA)
ÖNCEKİ HABER

Bolu’daki sürgünlere tepki

SONRAKİ HABER

Çalışma bakanından bahane

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...