7 Eylül 2008 00:00
Sonra ne olacak?
Türkiye-Ermenistan futbol karşılaşması her ülke cumhurbaşkanları, çeşitli devlet yetkilileri ve vatandaşları tarafından ilişkilerin geliştirilmesi için bir vesile olması dilekleriyle sona erdi. Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyanla maç öncesi bir araya geldi ve maçı birlikte seyretti. Ancak ilişkilerin nasıl geliştirileceği sorusu hâlâ yanıtını bulmuş değil.
Gül: Barışa katkıda bulunsun
Ermenistana giden ilk Türkiye Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, dün yola çıkmadan yaptığı basın toplantısında futbol karşılaşmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine vesile olmasını istedi. Gül, maçın, spor tarihinde ilk olmasının ötesinde, önemli fırsatlar sunacak bir anlam taşıdığını belirterek, Bu maçın ortak tarihi paylaşan iki halkın yakınlaşmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılmasına vesile olmasını ve bölgesel dostluk ve barışın sağlanmasına katkıda bulunmasını ümit ediyorum. Milli takımımıza da şimdiden başarılar diliyorum diye konuştu.
Sarkisyan: Sorunları gelecek nesillere bırakmayalım
Akşam saatlerinde Erivana ulaşan Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile maç öncesi bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekileri taşıyan konvoyun Cumhurbaşkanlığı Sarayına geldiği sırada saray önünde toplanan bir grup Ermenistan vatandaşı protesto gösterisi yaptı.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile yaklaşık 1 saat görüşen Abdullah Gül, daha sonra yaptığı açıklamada ise Kafkasyanın genel durumunu ele aldıklarını anlatarak, bölgenin huzur, istikrar ve barışa kavuşması için görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi. Gül ayrıca, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların giderilmesinde iklim oluşturulması için irade ortaya koyduklarını belirterek, Ümit ederim ki bu ziyaret, iki ülke arasındaki problemlerin çözümünde yeni bir başlangıç olur diye konuştu.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan da Gülün, kendisini 14 Ekimde İstanbulda yapılacak Türkiye-Ermenistan rövanş maçına davet ettiğini söyleyerek, Bunu iyi bir başlangıç olarak değerlendiriyorum. Bu sorunları biz çözeceğiz ve gelecek nesillere bırakmayacağız dedi.
Babacan: 1915i tartışabiliriz
Öte yandan Dışişleri Bakanı Ali Babacan ise AB dışişleri bakanları gayriresmi toplantısı için gittiği Avignonda Reuterse açıklama yaparak, Cumhurbaşkanımızın Erivan ziyareti Ermenistan ile diyalog kapılarının açılması için önemli bir adım olacaktır. Daha fazla diyaloga da hazırız diye konuştu. Türkiyenin 1915 olayları dahil her türlü konuyu görüşmeye hazır olduğunu savunan Babacan, Cumhurbaşkanı Gülün ziyareti sırasında ortak tarih komisyonu üzerinde bir anlaşma sağlanıp sağlanmayacağının sorulması üzerine, Beklentileri bu kadar artırmamamız gerektiğini düşünüyorum. Ama bir diyalog başlattığımızda, bu sorunlar hakkında konuşmaya başladığımız anlamına gelir. Elbette 1915 olayları bizim için çok önemli bir gündem maddesi dedi. (HABER MERKEZİ)
Tribünden dostluk çağrıları: Arda topu Sargise at
Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası grup eleme maçını izleyen Türkiyeli taraftarlar arasında da iki halk arasında dostluk isteyen pankartlar vardı. Genç Siviller maç sırasında Arda topu Sargise at ve Sınırsız kardeşlik zamanı yazılı pankartlarıyla dikkat çekti.
Bu arada ABDnin Chicago kentindeki Türk ve Ermeniler de bir arada seyretti. Türk-Amerikan Kültür Derneğinin (TACA) eski başkanı Mehmet Çelebi, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gülün girişiminden esinlenerek, Chicagodaki Ermeni toplumunun birkaç liderini arayıp beraber maç izlemeye nasıl bakacaklarını sordum. Olumlu tepki alınca da eskiden başkanı olduğum TACAnın şu anki başkanını (Hatice Dinç) arayıp ona da sordum. Oradan da olumlu bir yanıt alınca bir spor kompleksinde yer tuttum ve topluma anons yaptık diye konuştu.
NOTLAR...NOTLAR..
Bir futbol maçı olmaktan öteye geçen ve iki ülke arasındaki siyasi ilişkileri etkileyen Türkiye-Ermenistan maçı sırasında dikkat çeken ayrıntılar ise şöyleydi:
*Maç başlarken okunan İstiklal Marşı Ermeni taraftar tarafından ıslıkla proteste edildi.
*Hrazdan Stadı'na geliş yolları araç trafiğine kapatılırken, basın mensuplarına da yoğun bir arama uygulandı. 7 bin güvenlik görevlisinin hazır bulunduğu karşılaşmada, tribünlerin saha kenarları ve merdiven boşluklarının tamamına güvenlik güçleri yerleştirildi.
*Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkente inişiyle birlikte, geçeceği güzargahtaki ve stat çevresindeki tüm yollar kapatıldı. Gül ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serzh Sarkisyan'ın protokol tribününden maçı izleyeceği loca, kurşun geçirmez camla çevrelendi. Protokol tribünü çevresinde, Ermeni güvenlik güçlerinin yanı sıra Türkiye'den gelen özel koruma birliği de görev yaptı.
*Maçı 100'ü yabancı olmak üzere yaklaşık 160 akredite basın mensubu izledi.
*Maç öncesinde, Ermenistan Futbol Federasyonu, Futbol Federasyonu yetkililerine bir yemek verdi.
*Karşılaşmayı, Avrupa ve ABD'den gelen Ermeniler de izledi. Ermeni taraftarların yer aldığı tribünlerde, 1915 ilgili iddiaları içeren pankartların açıldığı görüldü.
Evrensel'i Takip Et