08 Eylül 2008 00:00

Deneyim ve özgüvenle

Milli takım, Dünya Kupası elemelerine iyi bir başlangıç yaptı. Aslında ilk maçın deplasmanda Ermenistan ile olmasının milli takım açısından belli zorlukları vardı.

Paylaş

Milli takım, Dünya Kupası elemelerine iyi bir başlangıç yaptı. Aslında ilk maçın deplasmanda Ermenistan ile olmasının milli takım açısından belli zorlukları vardı. İki ülke arasındaki ilişkilerin, tarihsel-politik kaynaklı gerginliği maçın psikolojik ağırlığını ister istemez daha da artırmıştı. Saha zemininin kötülüğü ve havanın aşırı rüzgarlı olması ise aşılması gereken teknik zorluklar olarak milli takımın karşısına çıktı. Tabii bunun ilk maç olması da başka bir zorluk faktörüydü. Çünkü, ilk maça çıkarken, herkesin durumu eşittir, herkes iddialıdır, herkes umutludur.
Milliler ortaya öyle parlak bir oyun koyamasalar da bu kritik deplasmandan kayıpsız dönmeyi bildiler. Bunun, iyi oyundan çok deneyim ve özgüven farkıyla elde edilen bir galibiyet olduğu söylenebilir. Dolayısıyla oyun anlamında ve de ilerideki maçları düşünerek, bu maçtan alınması gereken pek çok dersin olduğunu da unutmamak lazım.
Oyunu geriden kurabilmek
Basit top kayıpları, milli takımın en ciddi sorunu gibi görünüyor. Öncelikle Volkan’dan başlamak gerekir. Volkan’dan çıkan topların çoğu rakibe gidiyor. Eliyle oyun başlatmayı hiç düşünmüyor, hiç denemiyor Volkan. Sürekli olarak topu ileriye şişiriyor. Üstelik de ilerde kafa toplarına çıkacak sadece Semih olduğu halde. Semih’in de hava toplarında rakip savunmayı yıpratıp, zorlayacak kadar etkili bir santrfor olduğu söylenemez. Volkan bunu Fatih Terim’in isteği doğrultusunda yapıyorsa, o zaman Terim, Volkan’dan çıkan topların istatistiğini tutmalı. Bakalım bu topların kaçı rakibe, kaçı kendi takımına gidiyor. Topu kazanmak için büyük mücadeleler verilen bir oyunda, topun bu kadar kolay rakibe teslim edilmesi kabul edilemez.
Ermenistan karşısında top kayıpları sorun yaratmadı ancak daha zorlu rakipler karşısında böyle basit top kayıpları baş ağrıtabilir.
Ermenistan’a pozisyon vermeyen savunmanın genel anlamda güven verdiğini söylemek ise pek mümkün değil. Stoperler, Servet ve Gökhan yalnızca kesici özelliğe sahipler. Bireysel hata yapma potansiyelleri yüksek. Basit oynamaktan uzaklaştıkça da bu potansiyelleri artıyor. Ayrıca, teknik kapasiteleri yetersiz olduğu için geriden oyun kurmayı beceremiyorlar. Bu nedenle Emre stoperlere yakın oynayarak oyun kurmaya çalışıyor. Ancak fizik gücü yetersiz olan Emre, bu durumda çok geride kalıyor ve hücuma yeterince destek veremiyor. Bu bölgede oynayan Aurelio’nun oyun kurmada daha çok inisiyatif alması Emre’yi rahatlatabilir.
Kanatlar yok, kargaşa var
Milli takım maç boyunca kanatları yeterince kullanamadı. Özellikle ilk yarıda kullanmaya pek de niyetli görünmediler. Tuncay bile orta sahadaydı ve oyun -onun da katkılarıyla- tam anlamıyla bir kargaşaya dönüşmüştü. Bu kargaşa, oynamaktan çok oynatmamayı düşünen Ermenistan’ın işine geliyordu tabii. Böyle olunca milli takım, ilk yarı boyunca kalabalık Ermenistan savunması önünde pozisyon bulmakta zorlandı. Oysa kalabalık savunmalarda gedik açmanın yolu kanat organizasyonlarından geçer. Kanat organizasyonları, kapalı savunmanın dengesini, uyumunu bozduğu gibi, savunma oyuncularının arasındaki mesafeyi açarak şut için de uygun pozisyonlar yaratır. Ama orta sahadaki top kayıpları nedeniyle, oyunun kontrolü bir türlü ele geçirilemediği için yeterince kanat organizasyonu yapılamadı. Top kayıplarında, kötü zemin ve rüzgarlı havanın yanı sıra, özellikle orta saha oyuncuları, Emre, Aurelio, Tuncay ve Arda’nın topu gereğinden fazla tutmalarının da rolü vardı.
Sonuçta milli takım bu galibiyetle elemelere iyi bir başlangıç yaptığı gibi çarşamba günü oynayacağı Belçika maçı için de moral ve güven tazeledi. Grupta, Belçika’nın çekişilecek rakiplerden biri olma olasılığı çok yüksek. O nedenle çarşamba günkü maçtan galibiyetle ayrılmak büyük önem taşıyor. Belçika’nın Ermenistan’dan çok farklı bir takım olduğu gerçeği göz ardı edilirse, milli takım sıkıntı yaşayabilir. Bunun işaretleri Ermenistan maçında görüldü çünkü.

Türkiye 3 puan ve averajla lider

Futbolda 19. Dünya Kupası Avrupa elemeleri 5. Grup’taki mücadele, önceki gece yapılan 3 maçla başladı.
Erivan’daki maçta Türkiye Futbol Milli Takımı, Ermenistan’ı 2-0 yenerek 3 puan ve averajla lider olurken, İspanya, Murcia kentinde Bosna-Hersek’i, 57. dakikada David Villa’nın attığı golle 1-0 mağlup etti. Villa, 36. dakikada bir de penaltı atışından yararlanamadı. Diğer karşılaşmada ise Belçika, Liege kentinde Estonya’yı 3-2 yendi. Karşılaşmada ev sahibi ekibin gollerini, 39. ve 80. dakikalarda Sonck, 74. dakikada da Defour kaydederken, Estonya’nın golleri ise 57. dakikada Zenjov ve 90. dakikada Oper’den geldi.
Mehmet Özyazanlar
ÖNCEKİ HABER

6. Paralimpik Oyunları

SONRAKİ HABER

Yürek Tv 8 23.00

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...