08 Eylül 2008 00:00

Norveçte iltica şartları zorlaşıyor

Avrupa ülkelerinde son yıllarda getirilen iltica zorluklarına Norveç de dahil oldu.

Paylaş

Avrupa ülkelerinde son yıllarda getirilen iltica zorluklarına Norveç de dahil oldu. Hükümetin büyük ortaklarından sosyal demokrat işçi partisi Arbeiderpartiet (AP) başkanı ve başbakan olan Jens Stoltenberg ile yine ayni partiden olan Çalışma Bakanı Dag Terje Andersen bir basın açıklaması düzenleyerek 13 maddelik yeni iltica yasasını açıkladılar. Getirilen bu yasayla göçmen politikası sertleştiriliyor. Böylece Norveç de göçmen haklarına saldıran ülkeler içinde yer almış oluyor.
Norveç başbakanı yaptığı açıklamada “Norveç’te katı kurallar olmadığından dolayı binlerce insanın büyük paralar harcayarak Norveç’e iltica için geldiğini fakat bu insanların zaten çoğunun geri gönderildiğini, bunların boşuna gelmemeleri içinde önlem alınası gerektiğini” öne sürdü. Stoltenberg, “Hümaniter nedenlerden dolayı oturum alanlara, aile birleşimi onayı verilebilmesi için bu kişilerin Norveç’te en az 4 yıllık bir eğitimleri veya çalışma tecrübelerinin olması gerektiğini” söyledi. Başbakan korunmak gerekçesi dışında “ihtiyacı olmayan insanların” ülkeye gelişini engellemek için bazı önlemleri yürürlüğe koymanın gerektiğini savundu. Çalışma bakanı da yaptığı açıklamada Norveç’e çok iltica başvurusu yapıldığını fakat bu yılın bütçesi hazırlıanırken 5 bin ilticaya göre pay ayrıldığını söylüyor.
BM önerilerine aykırı
Norveç yeni göç yasasında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin önerilerine uymayacak. Daha önce bir kriz bölgesinde toplu halde gelenlere verilen ‘insancıl nedenden oturum’ hakkı kaldırılacak, davalar toplu değil tek tek olacak. İltica hakı olmayanların durumu hemen değerlendirilip ilk geldikleri ülkeye geri gönderilecek. Bakacakları kimseleri olduğu kanıtlanmayan 16 yaşının altındakilerin durumu tek tek değerlendirilecek ve 18 yaşlarına geldiklerinde geri ülkelerine gönderilecek AP’nin hükümetteki diğer ortaklarından Merkez Parti (SP), AP ile aynı düşünürken, Sosyalist Sol Parti (SV) ise hazırlanan 13 maddenin 8’ine katılmadığını açıklıyor. SV’nin genel başkanı ve hükümette Maliye Bakanı olan Kristen Halvorsen konu hakkında yaptığı açıklamada karşı oldukları konuların Norveç’in BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin önerileri ile çocukların durumlarını ele alan maddeler olduğunu ve bu 8 maddeye katılmanın mümkün olmadığını söylüyor.
Bu konuda SV’yi destekleyen AP’nin gençlik örgütü AUF, AP nin ırkçı İleri Adım Patisi’nin (FrP) göçmen politikasına kaydığını söylüyor. Dagsavisen adlı gazetenin açıklamasına göre AUF başkanı Martin Henriksen “bizim Høyre Partisine ve FrP ye karşı olmamızda fayda var. Onun için de insancıl bir göçmen politikamız olmalıdır”diyerek AP nın yeni göçmen yasasına karşı olduğunu belirtiyor. Flytninghjelp adlı yardım kuruluşun genel sekreteri Elisabeth Rasmusson da korunması gerekli insanların korunmamasını 2. Dünya savaşında Yahudilerin korunmama durumuna benzetiyor ve AP nin yeni göçmen yasasına karşı çıkıyor.
Muhalefet memnun
Muhalefet partilerinden FrP nin göçmen politikası sözcüsü yaptığı açıklamada AP nin yaptığının sadece bir seçim yatırımı olduğunu, FrP nin yıllardır bunları savunduğunu, AP nin ise sadece bazı kelimeler değiştirerek FrP nin söylediklerini hazırladığını söylüyor. Yabancı karşıtı olarak bilinen FrP bazı anketlere göre güçlenen bazen birinci sıraya kadar yükseliyor. Muhalefetin diğer partisi Høyre’nin göçmen politikası sözcüsü de yaptığı açıklamada yeni göç yasasına katıldıklarını, fakat AP nin bunda geciktiğini söylüyor.
Norveç hükümetinin verilerine göre Norveç, 2008 yılında Holanda’yla birlikte Avrupa ülkeleri arasında en fazla ilticacı gelen ülke. Yetkililere göre bu yıl iltica için başvuranlar geçen yıl başvuranların üç katına yakın. Geçen yıl Norveç’e 6 bin 500 kişinin iltica için başvurduğu bu yıl ise bu sayı 15 bine yükseldiği belirtiliyor. Bunlardan en az yüzde 60’ına ise red cevabı verilmesi bekleniyor. (Oslo/ EVRENSEL)Yeni iltica yasası
* Hümaniter nedenlerde değerlendirme grup halinde değil, bireysel yapılacak.* İç göç yaşanan bir coğrafyadan gelenlere hümaniter nedenden ötürü oturum vermek için bu gerekçe tek başına yeterli olamaz, başka gerekçeler olmalıdır. * Hümaniter nedenlerden oturum verilenlere aile birleşimi ve yerleşme onayı verilebilmesi için, bunların Norveç’te en az 4 yıllık eğitimlerinin veya çalışma tecrübelerinin olma şartı vardır. Bu durum göçmen statüsünde olanlar içinde geçerli. Fakat sadece yerleşim için olacak. Bu şart Avrupa Topluluğu üye ülkeleri vatandaşları ile işçi göçü müsaadesini alanlar için geçerli olmayacak. * Bu gün ve gelecekte, Norveç pratikte diğer ülkelerin pratiğine uygun hareket edecek. * Bireysel değerlendirmeden sonra bakacak kimseleri olduğu tespit edilmeyen 16 yaşından küçüklere sınırlı izin verilebilir. Bu insanlar 18 yaşına geldiklerinde ülkelerine geri gönderilecek.* Kimlikleri belgelenmeyen veya sahte kimliği olduğu zannedilenlerin parmak izi alınacak.
Mahmut Algünerhan
ÖNCEKİ HABER

Gazze’ye özgürlük gemisi yeniden demir alıyor

SONRAKİ HABER

‘Dünyada dengeler değişiyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...