08 Eylül 2008 00:00

EVRENSEL’den

Deniz Feneri dosyası ile ilgili gelişmeler, geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerindendi.

Paylaş

Deniz Feneri dosyası ile ilgili gelişmeler, geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerindendi. Bu konu birçok gazetede haber oldu. Ancak, Doğan Grubuna ait basın kuruluşları, bu habere özel bir önem verdiler. İktidarın denetimindeki gazeteler ise, Doğan Grubunun bu tutumunun, grubun patronu Aydın Doğan’ın ticari ilişkilerinin bir sonucu olduğunu öne süren yayınlar yaptılar. Örneğin dün, Sabah ve Star gazetelerinin sür manşetlerinde Başbakan Erdoğan’ın, “Doğan Grubu Hilton için bize iftira atıyor” sözleri vardı.
Bu gazeteler şu noktaya özel bir dikkat çektiler: “Hilton otelinin bulunduğu araziye rezidans ve alışveriş merkezi yapmayı planlayan Aydın Doğan bölgenin Anıtlar Kurulu kararıyla SİT alanı ilan edilmesiyle hayal kırıklığına uğramıştı. Grup 255 milyon dolara edindiği alanda 3 milyar dolarlık bir proje hedefliyordu.” Dolayısıyla Doğan Grubu açısından, günlerce sürün bu Deniz Feneri haberleri “3 milyar dolarlık imar kavgası”nın bir sonucuydu.
Aslında bu olay, günümüz medyasının içinde bulunduğu durumun çıplak bir göstergesini oluşturuyor. Hatırlanacağı gibi Deniz Fenerinin bu ilişkileri bütün belgeleriyle birlikte gazetemiz Evrensel’de manşetlere taşınmıştı. Bir dönem günlerce bu haberleri yayımladık. Hatta haberlerimiz kanıt gösterilerek TBMM’de soru önergeleri verildi. Ve o zaman AKP iktidarıyla arası bu kadar limoni olmayan Doğan Grubu gazeteleri, bu haberleri bugünkü kadar “coşkulu” bir biçimde vermiyor, adeta geçiştiriyordu. İktidarın denetiminde olan medya grupları, bu ilişkinin doğal bir sonucu olarak zaten hiç görmüyorlardı. İktidarın doğrudan denetiminde olan ya da kontrolünde bulunan gazeteler, bugün yine Deniz Feneri dosyası etrafında ortaya çıkan gelişmelerle, halka doğru bilgileri ulaştırma gibi bir sorumlulukla vermiyorlar. Dertleri, Aydın Doğan grubunun, bu haberleri neden ortaya çıkardığıyla ilgilenmek. Doğan Grubunun bu haberleri öne çıkarmak konusundaki gayretinin arkasında nasıl bir ticari güdü bulunduğunu bu yayınlar sayesinde herkes öğrendi. Peki, Doğan Grubunun bu kaygısını deşifre etme gayretkeşliğinin bir adım ötesine geçerek, bunun yanında, olayın gerçekliğini vermeyen iktidar yanlısı gazeteler Doğan Grubundan daha masum bir durumdalar mı? Elbette ki, hayır. Her iki grubu yöneten gazeteci baronları, Deniz Feneri gerçeğine içinde bulunulan konjonktür ile kendi patronlarının ticari ve siyasi ilişkileri açısından yaklaşıyorlar. Dolayısıyla Deniz Fenerine yaklaşım biçimleri, medya gruplarının “kimin feneri” oldukları gerçeğini de somut biçimde ele veriyor. Evrensel’in farkı ve Evrensel’i ihtiyaç haline getiren gerçek de tam bu noktada ortaya çıkıyor. Halkın ihtiyacı olan gerçeği, hiçbir çıkar grubunun etkisinde kalmadan yalnızca halka karşı bir sorumlulukla haberleştirmek bizim işimizdir.
Evrensel’in arşivine geriye dönük olarak bakanlar, bugün yayınlanan belgelerin çok daha fazlasını ve kapsamlısını Evrensel’in sayfalarında bulacaklardır. Gazetemizin bu günkü manşeti de bu farkı tüm çıplaklığıyla gösteriyor.
İyi haftalar.
ÖNCEKİ HABER

MEDYADA GEÇEN HAFTA

SONRAKİ HABER

BAYKUŞ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...