09 Eylül 2008 00:00

Güney hâlâ kral

‘Çirkin Kral’ lakabıyla anılan Yılmaz Güney, ölümünün üstünden geçen yıllara ve baskıya rağmen unutulmadı

Paylaş

Sinemamızın dünyaca tanınan “Çirkin Kral”ı Yılmaz Güney, 24 yıldır aramızda değil. Aradan geçen zamana ve yasaklara rağmen Güney’in filmlerinin gördüğü ilgi azalmadı.
Ağır sürgün ve cezaevi koşullarında sanat yaşamını zorluklara rağmen sürdürmüş, Cannes’da Yol, Sürü, Umutsuzlar filmleriyle ödül almış Yılmaz Güney’in ölümünün üstünden tam 24 yıl geçti. 1959 yılında Atıf Yılmaz’ın yönetmenliğini yaptığı “Bu Vatanın Çocukları” ve “Alageyik” isimli filmlerin senaristliğinin yanı sıra bu filmlerde oyunculuk yaparak sinemaya başlayan Yılmaz Güney, 24’ün üzerinde çektiği filmi ile 11 tane ödül aldı.
1972 yılında “anarşistlere yardım ve yataklık” suçundan yargılanmaya başlayan Yılmaz Güney, kendi ismiyle çıkardığı dergisindeki yazılarıyla 100 yıla yakın ceza istemiyle yargılanmıştı. Ağır sürgün ve cezaevi koşullarına rağmen üretmekten vazgeçmeyen Yılmaz Güney, yazdığı 4 kitabın yanı sıra sinema aşkını da cezaevinden yazdığı senaryolarla sürdürdü. Sanatın politikayla bağının sıkı sıkıya bağlı olması gerektiğini savunan Yılmaz Güney, yaşamı boyunca üretimlerinde toplumcu gerçekçi tarzı savundu. Oynadığı ve çektiği filmlerle Türkiye’nin yoksullarının ve emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını sinema perdesine yansıtan Güney, Türkiye’de her kesimden insanın sevdiği bir isim haline geldi. Sinema anlatımı, konusu ve kamera kullanımıyla, “gerçek olanı olduğu şekliyle” yansıtma başarısıyla sinema dili açısından önemli bir tarz yaratan Yılmaz Güney filmleri bugün hâlâ tartışılıyor ve izleniyor.
Bugün anılacak
1984 yılında mide kanserinden dolayı yaşamını kaybeden Yılmaz Güney, ölümünün 24. yılında İstanbul Nâzım Hikmet Kültür Merkezinde gerçekleştirilecek etkinlikle anılacak. Bu akşam saat 21.00’de Nâzım bahçesinde gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında, oyuncular Ayşe Emel Mesçi ve Orhan Aydın ile sinema tarihçisi Zahit Atam’ın konuşmacı olarak katılacağı, Güney’in mirasının tartışılacağı “Bir Devrimcinin İzinde” başlıklı panel düzenlenecek. Panelin ardından Güney’in 1982 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülü kazanan “Yol” adlı filmi gösterilecek. (İstanbul/EVRENSEL)

‘Yeni Yılmaz Güneyler yetişmeli’
(Yusuf Çetin / Sine-Sen Genel Başkanı): Kelimelere sığmayacak, yeri doldurulamayacak bir isimdir Yılmaz Güney. Yüreğiyle halkın ıstırabının ve yaşadıklarının farkına varmış ve sinema dilini buradan şekillendirmiştir. Egemenler, çıkarlarına uymayan her şeyi reddettikleri gibi Yılmaz Güney’i de reddetmiştir. Onun birçok filmi kayıptır. 12 Eylül darbesiyle beraber film soykırımına uğramış bir yönetmendir. Dileğim, onun gibi yüreğiyle bu ülkeyi anlayacak sanatçıların ve yeni yeni Yılmaz Güneylerin yetişmesidir.
Yasin Kayırtar
ÖNCEKİ HABER

60 yılın ilk bale yarışmasında finale doğru

SONRAKİ HABER

DÖNÜŞÜM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...