12 Eylül 2008 00:00

AKP gazetecilerle hep sorunlu

AKP, iktidarı döneminde gazetecilerle hep sorunlar yaşadı. İşte çok çarpıcı örnekler..

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) yöneticileri yalnızca Doğan Grubunu değil, yolsuzluk gibi çeşitli iddiaları dile getiren gazetecileri de hedef alıyor.
Karabük
25 Nisan 2006’da gazeteci Ergün Başkaya, yayın yönetmeni olduğu Karabük’teki Batı TV binasının önünde saldırıya uğradı. Kafasına sopalarla vurulduktan sonra da yerde tekmelenen gazetecinin burnu kırıldı.
Başkaya, kendisini, yaptığı bazı haberlerle yolsuzlukla yapmakla eleştirdiği Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer’in dövdürdüğünü iddia etmişti. Erer iddiaları reddetti.
Isparta
Makam odasında Zaman muhabiri Mustafa Altıntaş’a saldırdığı gerekçesiyle yargılanan AKP Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman ve koruması Fatih Sarıoğlu, bir yıl dokuzar ay hapse mahkum edildi.
Darptan verilen cezaları erteleyen mahkeme, 6 Aralık 2007’deki kararında, Balaman’ı, Altıntaş’a hakaret etmekten 7 bin 500 YTL’ye mahkum etti.
Muş
Haber 49 gazetesi sahibi Emrullah Özbey, 2007’de İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, AKP il başkanının yeğenine ihalesiz iş vermeyen okul müdürünü sürdüğünü iddia ettiği için tehdit edildiğini açıkladı; suç duyurusunda bulundu.
Mahkeme, gazeteciyi tehdit ettikleri gerekçesiyle AKP milletvekilli Medeni Yılmaz’ın üç akrabasını mahkum etti.
Kars
Çağdaş Kars Haber yazı işleri müdürü Gümüşpala Kortağ, AKP milletvekili Zeki Karabayır’la ilgili “Kayıp Milletvekili Aranıyor” haberini 28 Kasım 2007 tarihinde yayımladıktan sonra çeşitli baskılarla karşılaştıklarını iddia etti.
“Ekonomik olarak boğulmak istendiklerini” ileri süren Kortağ, başbakana “baskıdan”, siz de sorumlusunuz” dedi.
Tuzla
AKP Belediye Meclis Üyesi Bilgehan Bayramoğlu ve Belediye Başkanı’nın özel kalem müdürü Mehmet Bingöl, Çağdaş Tuzla gazetesi sahibi Halil Özen’i ve muhabiri Kurtuluş Çelikparmak’ı darp ettikleri gerekçesiyle mahkum oldular.
6 Haziran’daki kararda mahkeme belediye meclis toplantısını izlemek için gittikleri belediye binasında iki gazeteciye saldırdıkları iddiasıyla Bayramoğlu ve Bingöl’ü 120’şer gün adli para cezasına çarptırdı. Gazete bürosunu mühürleten AKP Tuzla Belediye Başkanı Mehmet Demirci de yargılanacak. Danıştay 1. Dairesi, Demirci hakkındaki “hukuksuz kapatma” şikayetiyle ilgili soruşturma izni vermeyen İçişleri Bakanlığının karını bozdu.
Tekirdağ
AKP Belediye Başkanı Can Gürsoy ve iki belediye meclisi üyesi, Pinokyo Masalları’nı güncel hayata uyarlayarak kaleme aldığı için Şarköy’ün Sesi gazetesi sahibi Yakup Önal’ın 10 yıl hapsini istiyor. Şarköy Asliye Ceza Mahkemesi, “Büyüklere Masallar-Pinokyo ve Dokuz Cüceler” başlıklı yazıların suç teşkil edip etmeyeceğine karar vermek için bilirkişiden gelecek raporu bekliyor. Bianet
ÖNCEKİ HABER

Global Araştırmacı Gazetecilik Konferansı Norveç’te başlıyor

SONRAKİ HABER

Avantaj Türkiye’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...