25 Ocak 2012 08:06

54 Eczacı ‘Yıkıma Dur De’ mitinginde buluşuyor

Murat Selenoğlu

Eczacılar ile bugün masaya oturan SGK anlaşma sağlayamadı. SGK ile Eczacılar Birliği arasında yapılan protokol 31 Ocakta sona erecek. Eczacılar 191 ilaçta uygulanan iskontonun değiştirilmesini ve iskontolardan dolayı ilaç firmalarının uğradığı zararı ödemelerini talep ediyor. İstanbul Eczacılar Odasının çağrısıyla 54 Eczacı Odası 29 Ocak Pazar günü Kadıköy’de miting yapacak. İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, mitingde eczacıların taleplerinin dikkate alınmasını isteyeceklerini belirtti.

‘ECZACI İFLAS EDİYOR’

Güngör, “Yayınlanan KHK’yle mesleki yapılarımız büyük bir baskı altına giriyor. Eczacı örgütlerinin sesi kısılacak. Hastane Birlikleri oluşturuluyor, bir özelleştirme… Artık oralarda yer alan eczanelerin reçete hizmeti sunması ortadan kalkacak. İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumuyla Türkiye’de ilaç hizmetleri ilacın üretiminden tüketimine her şey değişiyor. Böyle bir oluşumun içinde eczacının adı bile yok. Eczane kavramı bir başka şeye dönüştürülüyor. Sağlıkta tasarrufu adı altında kasım ayından bu yana hayata geçen uygulamalarla eczacı çok ciddi kan kaybetti. Artık rahatlıkla iflas noktasında diyebiliyoruz. Bugün bu hizmet sürdürülemiyor. Biz bu şartlarda bu hizmeti veremeyecek konumdayız. Bunu vatandaşla, hastalarla paylaşmak istiyoruz” dedi.

‘BU YÜK ECZACININ SIRTINDAN KALDIRILSIN’

En azından sürdürülebilir bir ilaç hizmeti için SGK ve Sağlık Bakanlığının bir takım adımlar atması gerektiğini vurgulayan Güngör, ilaç tekellerinin “Bu hizmeti verecek değilim. Yeni ilaçları ve jenerasyonların Türkiye’ye gelişi tehlikeye girmiştir” diyerek karşılığını aldığını, yine özel hastanelerin “Bu hizmeti bu şartlarda vermem” diyerek Sağlık Bakanlığının kamu ve üniversite hastaneleri varken bu dayatma karşısında geri adım attığını hatırlattı.

Güngör, eczacıların taleplerini şu şekilde sıraladı: “Bu hizmetin son halkası olan ve son 6 yıldır sadece hizmetin akmaması açısından her türlü özveriyi gösteren eczacıların kârlılıklarının yeniden düzenlenmesini, Avrupa’da olduğu gibi meslek hakkı denilen düzenin hayata geçirilmesini ve ilaç firmalarının yaptığı özel iskontoların artık bizim sırtımızdan kaldıracak yeni bir yöntemin oluşturulmasını, eczacının tahsilat görevinin sona ererek vatandaşla karşı karşıya gelme günlerinin bitmesini, -vatandaşın cebinden katkı payı daha çok çıkacak ve yine biz tahsil edeceğiz- son olarak ise uzun zamandır beklediğimiz 6197 sayılı Yasa’nın -eczacılık işletmesini düzenleyen yasa- hayata geçirilmesi amacıyla Kadıköy’de büyük bir miting düzenliyoruz.”

Bu mitingin 54 eczacı odası tarafından desteklendiğini belirten Güngör, “Eczacının tamamının katılacağı bir miting olacak. Türkiye’nin her yerinde mağdur olan ve bu hizmetin sürdürülmesini talep eden eczacı alanlarda olacak” dedi. (İstanbul/DİHA)

Evrensel'i Takip Et