13 Eylül 2008 00:00

‘Bunları bilenler ölecek’

Zirve Yayınevi davasında tanık Kudaş, sanık Cuma Özdemir’in kendisine “Ben şehit olacağım, Malatya’da 49 kilise, ev ve papazlar var.

Paylaş

Zirve Yayınevi davasında tanık Kudaş, sanık Cuma Özdemir’in kendisine “Ben şehit olacağım, Malatya’da 49 kilise, ev ve papazlar var. Bunları bilenler ölecek” dediğini iddia etti.
Malatya’daki Zirve Yayınevinde biri Alman 3 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın on birinci duruşması, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görüldü. Duruşma nedeniyle sabah saatlerinden itibaren Malatya Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Tutuklu sanıklar Emre Günaydın (19), Salih Gürler (20), Abuzer Yıldırım (19), Cuma Özdemir (20) ve Hamit Çeker (19), jandarma ve polis ekiplerinin güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi. Duruşmayı, öldürülen Alman Tilman Ekkehart Geske’nin eşi Susanna Geske, sanık yakınları, müdahil avukatlar, sanık avukatları, yerli ve yabancı basın mensupları izledi.
Çapraz sorgu
Duruşmada tanık Abdullah Mahmut Kudaş’ın ifadesine başvuruldu. İlk tanık olarak dinlenen Abdullah Mahmut Kudaş, Cuma’nın cinayetten önce yazıp yurda sakladığı mektubu almakla görevlendirildiğini ifade ederek, Hamit, Emre, Salih ve Cuma’nın sürekli birlikte hareket ettiklerini söyledi. Kudaş, olaydan bir gün önce tutuklu sanık Cuma Özdemir’in kendisini arayarak Malatya merkezdeki İnönü Kapalı Çarşısı’nın üzerine çağırdığını, burada yaptıkları görüşmede Özdemir’in kendisine çıkmazda olduğunu söylediğini ifade etti. Özdemir’in kendisine “Ben şehit olacağım, Malatya’da 49 kilise, ev ve papazlar var. Bunları bilenler ölecek” dediğini iddia eden Kudaş, şöyle konuştu: “Malatya’da 49 kilise, ev ve papaz bulunduğunu, kendisinin şehit olacağını ve bunları bilenlerin öleceğini söyledi. Bana bir mektup bıraktığını, mektubun yerinin ise beni arayacak olan bir kişi tarafından belirtileceğini söyledi. Ben de kendisini ciddiye almadım. Yurtta Emre Günaydın, ‘Alman Emre’ diye tanınırdı. Ben de Cuma Özdemir’e ‘Alman Emre bu işin içinde mi’ diye sordum. ‘Evet’ yanıtını verince, ‘O zaman siz ... yoluna gidiyorsunuz’ dedim ve oradan ayrıldım. Daha sonra beni mektupla ilgili olarak kimse aramadı.”
Budaş, çelişkili ifadelerinin açıklığa kavuşturulması yönünde yöneltilen tüm sorulara “Cuma’nın sözlerini ciddiye almadım” ya da “Emre çevresinde agresif biri olduğu için Emre’yle ilgisi olup olmadığını sordum” diyerek yanıt verdi.
Mahkeme başkanı Günaydın’ı uyardı
Bu arada Mahkeme Başkanı Eray Gürtekin, izin almadan konuşan Emre Günaydın’ı uyararak “Bir daha söz almadan müdahalede bulunursan veya konuşursan seni mahkeme salonunun dışına çıkarırım” dedi ve duruşmaya ara verildi.
Öte yandan, geçen duruşmada adliyeye zorla getirilmesi kararı çıkarılan Varol Bülent Aral’ın adresinde bulunamadığı için duruşmaya getirilemediği belirtildi.
286 telefon görüşmesi
Emre Günaydın’ın kız arkadaşı olarak gündeme gelen Turna Işıklı ise Emre ile aynı okulda ve sınıfta okudukları için tanıştığını söyledi. Işıklı, çapraz sorguda, arkadaşının kullandığını iddia ettiği telefon kartıyla Emre ve diğer 4 sanıkla farklı zamanlarda görüşmeler olduğunu söyledi. Mağdur avukatları Tuna Işıklı adına olan bir telefon hattıyla yapılan görüşmeleri sordu. Işıklı adına kayıtlı 05468079120 numaralı telefon ile 286 kez görüşme yapıldığını söyleyen mağdur avukatları, numaranın kimin tarafından kullanıldığının öğrenilmesi için duruşmaya ara verilmesini talep etti. Talebi kabul eden mahkeme, duruşmaya ara verdi. (Malatya/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Marmaray inşaatı durduruldu

SONRAKİ HABER

Zehirlendikleriyle kaldılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...