14 Eylül 2008 00:00

Pando’da sıkıyönetim

Bolivya’nın zengin petrol yataklarına sahip Pando, Santa Cruz ve Tarija’da hükümetin halkçı politikalarına karşı çıkan kesimlerin protesto gösterilerinde çıkan ve 10’dan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların ardından ülkenin kuzeyindeki Pando eyaletinde sıkıyönetim ilan edildi.

Paylaş

Bolivya’nın zengin petrol yataklarına sahip Pando, Santa Cruz ve Tarija’da hükümetin halkçı politikalarına karşı çıkan kesimlerin protesto gösterilerinde çıkan ve 10’dan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların ardından ülkenin kuzeyindeki Pando eyaletinde sıkıyönetim ilan edildi. Devlet Bakanı Alfredo Rada basına yaptığı açıklamada, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales taraftarlarıyla halkçı reformlara karşı çıkan gerici valilerin destekçileri arasında çıkan şiddet olaylarını değerlendirirken, “Pando’da gerçek bir katliam yaşandı” dedi. “İnsanlığa karşı suç işlendiği” ifadesinin yer aldığı sıkıyönetim kararnamesinde silah taşıyan herkesin tutuklanacağı uyarısında bulunuldu.
Pando’ya giderek muhalif liderlerle son kez masaya oturma hazırlığı yapan Morales, ülkenin ormanlık bölgelerinde silahlı sızmaların ve darbe girişimlerinin önlenmesini istedi. Bolivya ordusunun bir gece emriyle, Morales’in uçağının ineceği Pando eyaletinin başkenti Cojiba’daki havaalanını kontrol altına aldıkları ve bütün işlemlerin ve üst aramalarının askerler tarafından yapılmaya başlandığı bildirildi.
Honduras’dan destek
Ülkedeki gerginlik sürerken Latin Amerika ülkelerinin ülkelerindeki muhalifleri ve darbecileri kışkırttığı gerekçesiyle ABD ile yaşadığı diplomatik kriz de derinleşiyor. Latin Amerika ülkelerinden Bolivya ve Venezuela’dan sonra Honduras da ABD’ye karşı diplomatik tavır takındı ve bu ülkenin büyükelçisinin güven mektubunu sunmasına imkan tanımadı. Honduras Cumhurbaşkanı Manuel Zelaya, yeni atanan ABD Büyükelçisine, güven mektubunu sunması için bugün için randevu vermişti. Ancak bu kabul, Bolivya’ya destek amacıyla süresiz ertelendi.
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ülkenin içişlerine karıştığı ve ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışan ayrılıkçı valilere maddi ve kişisel destek sunduğu gerekçesiyle, ABD’nin Bolivya Büyükelçisi Philip Goldberg’i istenmeyen adam ilan etmiş, ABD de buna aynı şekilde karşılık vermişti. Bunun üzerine Venezuela da Bolivya’ya destek amacıyla ABD büyükelçisini istenmeyen kişi ilan etmişti.
Venezuela büyükelçisini sınır dışı etmeye hazırlanan ABD ise, Venezuela hükümetini, Kolombiya’daki uyuşturucu kaçakçılarına yardım etmekle suçladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Venezuela istihbaratının üst düzey yetkilileri Hugo Armando Carvajal Barrios ve Henry de Jesus Rangel Silva ile eski bakanlardan Ramon Emilio Rodriguez Chacin’in, ‘‘uyuşturucu kaçakçısı ve terörist bir örgüt” olan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerine (FARC) maddi destek sağladıkları öne sürüldü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Afganistan’da vali öldürüldü

SONRAKİ HABER

Rus donanması Akdeniz’e üsleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...