14 Eylül 2008 00:00

Darbeciler hesap verecek

12 Eylül faşist darbesi, 28’inci yılında da Ankara’da düzenlenen mitingle lanetlenirken, darbecilerin, yandaşlarının bir gün mutlaka hesap vereceği ifade edildi.

Paylaş

12 Eylül faşist darbesi, 28’inci yılında da Ankara’da düzenlenen mitingle lanetlenirken, darbecilerin, yandaşlarının bir gün mutlaka hesap vereceği ifade edildi. Ankara Darbe Karşıtı Platform tarafından organize edilen ‘AKP ve darbeciler ile hesaplaşma’ mitingi için Tren Garı’nda toplanan darbe karşıtları Sıhhiye Meydanı’na yürüdü.
Ankara Tren Garı’nda çeşitli marşlar ve müzikler eşliğinde bir araya gelen binlerce kişi, katledilen yüzlerce devrimcinin fotoğraflarını taşıdı. Platformun, “Emek ve demokrasi güçleriyle 12 Eylül darbecilerini yargılayalım” pankartı arkasında yapılan yürüyüş sırasında, devrimcilerin fotoğraflarının yer aldığı ve üzerinde “Bunlar bizim çocuklarımız. Halkların yiğit evlatları”, “darbecisiniz, paşa paşa yargılanacaksınız”, üzerinde cuntacı generallerin ve ABD başkanının fotoğrafı ile “darbeciler kimin çocukları” yazılı pankartları açıldı.
Polisten ‘önlem’ engeli
TTB’nin üzerinde “12 Eylül üzerimizde hala yük” yazılı varilin de yuvarlanarak taşındığı yürüyüş sırasında, 12 Eylül darbesinin ilk olarak duyurulduğu TRT Ankara Radyosu önünde durularak, Şair Mehmet Özer darbeye karşı şiirler okudu.
“Önlem” adı altında polisin çevreyi adeta abluka altına alıp, yürüyüş korteji dışında başka yerlerden katılımı engellediği de gözlendi. Özellikle Kızılay tarafında insanlar için adeta yaşamı çekilmez kılan polisin aldığı “önlemler” nedeniyle, Sıhhıye’deki miting alanına giriş de çıkış da zorlaştırıldı.
Yürüyüş ve mitinge, DTP, EMEP, ÖDP, SDP, 78’lier ve çok sayıda öğrenci derneği ile KESK, KESK’e bağlı sendikalar, DİSK, TTB, TMMOB, ASMMMO, Tümtis Ankara Şubesi, 68’liler; 78’liler’in de aralarında bulunduğu Darbe Karşıtı Platformun bileşenleri kendi pankartları ile katıldılar.
Darbeyle hesaplaşılmalı
Mitingde, öldürülen Sabit Torun’un kardeşi Elif Torun Öneren ile Diyarbakır Cezaevinde öldürülen Orhan Keskin’in ablası İpek Gür de “kardeşimi istiyorum” yazılı fotoğraflar taşıdılar. Polisler tarafından dövülerek öldürülen muhabirimiz Metin Göktepe’nin fotoğrafının da taşındığı mitingde, yaşamını yitiren devrimciler ve 2 Temmuz Madımak’ta yaşamını yitirenler, isimleri tek tek okunarak, anıldılar. Ankara’ya yakın illerden de katılımın olduğu miting, saygı duruşunun ardından platform adına Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Başkanı Ruşen Sümbüloğlu’nun konuşması ile başladı. 28’inci yılında 12 Eylül Darbesi’ne karşı öfkesini sözlerine yansıtan Sümbüloğlu, demokrasi mücadelesinin en temel koşullarından birinin, darbe hukukuyla hesaplaşmak olduğunu söyledi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren de bir konuşma yaparak, 12 Eylül darbecilerinin ve bugüne uzantıları olan çetelerin yargılanmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
Sultan Özer/Cem Gurbetoğlu
ÖNCEKİ HABER

Türkiye eylem alanı oldu

SONRAKİ HABER

Yoksulluk ve şov birleşince

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...