14 Eylül 2008 00:00

>Darbeye ve darbecilere öfke yağdı

12 Eylül darbesinin 28. yılı nedeniyle Türkiye genelinde yapılan eylem ve mitinglerde darbeye ve darbecilere öfke yağdı. Çok sayıda il ve ilçede binlerce kişi darbeyi lanetlemek için sokağa çıkıp öfkesini haykırırken bu sayı İzmir’de 30 bini buldu.

Paylaş

12 Eylül darbesinin 28. yılı nedeniyle Türkiye genelinde yapılan eylem ve mitinglerde darbeye ve darbecilere öfke yağdı. Çok sayıda il ve ilçede binlerce kişi darbeyi lanetlemek için sokağa çıkıp öfkesini haykırırken bu sayı İzmir’de 30 bini buldu. On binler, darbecilerin yargı önünde hesap vermesini talep etti. İzmir’de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) öncülüğünde dün gerçekleştirilen, “Emek ve Demokrasi Mitingi”ne 30 bin dolayında kişi katıldı. DİSK, Türk-İş ve KESK başta olmak üzere çok sayıda emek örgütü ve siyasi partinin yer aldığı mitingde, Alsancak Limanı, Cumhuriyet, Konak ve Montrö meydanlarında oluşturulan kortejlerle miting alanına yüründü. Mitinge, aralarında ÖDP Milletvekili Ufuk Uras, CHP’li milletvekilleri, Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok’un da bulunduğu kurum temsilcileri katıldı.

Türk-İş de alandaydı
Miting için günlerdir çalışma yürütülen DİSK Ege Bölge Temsilciliği’ne bağlı sendikalardan Genel-İş, Birleşik Metal-İş, Lastik-İş, Sosyal-İş, Emekli-Sen, Bank-Sen’in oluşturduğu korteje öğrenciler de Genç-Sen pankartı ile katıldı.
Mitinge kendi afiş ve bildirileriyle hazırlanan Türk-İş kortejinde, “Faşizme karşı omuz omuza” pankartı ile Belediye-İşin en kitlesel sendika olduğu gözlendi. Petrol-İş Aliağa Şubesi, TÜMTİS, Harb-İş, Demiryol-İş, Tes-İş, Deri-İş de kortejde yer alan sendikalar arasındaydı. Türk-İş kortejinin arkasında Mimar ve Mühendis Odaları yürüdü.
Eğitim Sen’in kitlesel katıldığı KESK kortejindeki kamu emekçileri, “ABD askeri olmayacağız” sloganı ile yürüdüler.
İzmir 78’liler Derneği de ellerinde 12 Eylül’de katledilenlerin fotoğrafları ile yürürken, mitinge siyasi partilerden EMEP, DTP, ÖDP, SDP, SHP, DSP ve TKP katıldı.

Emekçiler AKP’nin gerçek yüzünü gördü
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi mitingde yaptığı konuşmada, 12 Eylül’ün devam ettiğini dile getirerek, “12 Eylül, antidemokratik anayasasıyla, çalışanların hakkını yok eden sendikal yasalarıyla, devlet içine sinmiş çeteleriyle hâlâ devam ediyor” dedi.
Darbecileri asla affetmeyeceklerini ve yargılanana kadar mücadelelerinin süreceğini vurgulayan Çelebi, konuşmasında AKP iktidarının da gerçek yüzünün emekçiler tarafından görüldüğünü belirtti.
Yerel seçimlere de değinen Çelebi, “Gerçekten emek ve demokrasi eksenli bir iktidarı gerçekleştirmek için ortak mücadele programı çıkarmalı, toplumsal dönüşüm programı hazırlamalı ve örgütlenmeliyiz” dedi. Miting, Suavi, Onur Akın ve Yavuz Bingöl’ün dinletisi ile sona erdi. (İzmir/EVRENSEL)

Mitingden notlar
* Mitingde sık sık “Kenan Evren yargılansın” sloganı atıldı.
* Maden-İş Soma ve Yatağan şubeleri, Tek Gıda-İş Sendikası ve Yörsan işçileri ile Teksif’te örgütlenme çalışması yapan Menderes Tekstil işçileri de yürüyüşe katıldı.
* Denizli Menderes Tekstil’de direnişte olan işçilere destek için Türkiye’de olan İsveçli öğretim üyeleri de mitinge katıldı.
* Menemen Belediyesi işçileri mitinge kırmızı tişörtleriyle kalabalık bir şekilde katıldı.
* Mitinge Konak ve Menemen Belediye başkanları da katıldı.
Emine Uyar/Gizem Sarısaltık
ÖNCEKİ HABER

pratiğin devrimci ruhu

SONRAKİ HABER

Saldırının sorumlusu hükümet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...