16 Eylül 2008 00:00

ABAKÜS

Sörf yapmak için bir sörf tahtası ne kadar gerekliyse, Internet’te sörf yapmak için bir web browser da o kadar gereklidir. Sörf tahtanızın ya da browserınızın kalitesi ve özellikleri oldukça önemlidir

Paylaş

Sörf yapmak için bir sörf tahtası ne kadar gerekliyse, Internet’te sörf yapmak için bir web browser da o kadar gereklidir. Sörf tahtanızın ya da browserınızın kalitesi ve özellikleri oldukça önemlidir. Google’ın Chrome adlı browserını piyasaya sürmesiyle birlikte browser pazarı oldukça kızıştı. Bu yazıda amacım çok kullanılan browserları kısa kısa tanıtarak bu konuda bir seçim yapmanıza yardımcı olmak.
M$ Windows sürümleri ile birlikte gelmesi nedeniyle en çok kullanılan (dayatılan?) browser olması nedeniyle Internet Explorer (IE) ile başlayabiliriz. IE özellikle 6.0 versiyonundan 7.0 versiyonuna geçişi döneminde ciddi değişiklikler yaşadı. Diğer browserlarda olan sekmeli gezinme ve benzeri pek çok özellik IE 7’ye de eklendi ve böylece IE güncel, kullanılabilir bir browser haline geldi. IE 8 beta 2, IE 7’nin üstüne pek çok geliştirme ve yenilik ekliyor. Ancak hemen hemen her M$ ürününde olduğu gibi -özellikle de 7.0 versiyonundan itibaren- IE bir bellek canavarı. Pek çok browserdan çok daha fazla bellek kullanması, özellikle de sistemlerinin performansını önemseyen kişiler için oldukça sıkıntılı bir durum.
M$ IE’nin en önemli rakibi Mozilla Firefox (FF). Firefox gerek açık kaynaklı olması gerekse Linux, Mac, M$ ve diğer *NIX platformalarda çalışabilmesi nedeniyle, özellikle de birden fazla işletim sistemi kullanan kişiler tarafından tercih edilen bir browser. FF’in en fazla öne çıkan özelliği binlerce eklenti ve tema ile kolayca kişiselleştirilip isteğe uyarlanabilmesi. Bellek kullanımı IE kadar yüksek değil ancak yine de yüksek sayılabilecek seviyede. Öte yandan kolayca entegre edilen pek çok kullanışlı eklenti (NoScript, IEtab, FoxMark ve Download Statusbar ilk aklıma gelenler) fazla bellek kullanımı dezavantajını telafi ediyor. Popülerliğinin artması ile birlikte pek çok sayfa uyum sorunu da hızla ortadan kalktığı için FF’de düzgün görüntülenemeyen sayfa sayısı oldukça az. FF ortalamanın ve üzeri sistemlerde tercih edilebilecek oldukça güçlü ve esnek bir browser.
Google Chrome çıkalı daha çok fazla zaman olmadı. İlk bakışta basitliği, sadeliği ve düşük bellek kullanımı ile dikkat çekiyor. En acemi kullanıcının bile kolayca kullanabileceği bir arabirimle gelen Chrome bütün bu sadeliğine rağmen oldukça güçlü bir browser. Üzerinde pek çok uygulama geliştirilebilecek olması Chrome’un en önemli avantajlarından biri. Birkaç ay içerisinde, kullanmak isteyebileceğimiz yüzlerce Chrome eklentisi tıpkı FF eklentileri gibi kullanıcılar tarafından geliştirilip diğer kullanıcılara sunulabilir. Chrome’un geleceğini zaman içinde göreceğiz. Şimdilik hakkında öngörüde bulunmak için erken. Sadece browser pazarına oldukça iyi bir giriş yaptığını söyleyebiliriz.
Bu üç browser dışında Safari ve Opera da var. Safarı Mac kullanıcılarının IE’si denebilir. Nasıl ki Windows‘la birlikte IE geliyorsa Mac OS ile birlikte de Safari geliyor. Başarılı bir browser olmasına rağmen bir türlü içim ısınmadı Safari’ye. Sanırım bunda Safarinin Mac’e ait olmasının payı büyük. Her ne kadar Mac OS kullanıcılarının ciddi bir kısmı Safari’yi tercih etse de azımsanamayacak bir kesim de FF’i Safari’ye tercih ediyor.
Opera ise bana göre eğer ciddi bir yenilik atağı yapmazsa ömrünü doldurmuş bir tarayıcı. FF’in yükselişi Opera’nın düşüşünü de beraberinde getirdi. Mevcut durumda Opera’nın browser piyasasında tutunabilmesi için çok fazla çaba sarf etmesi gerekiyor.

OpenOffice 3 RC hazır
OpenOffice 3 ilk Release Canditate (RC) sürümü denemek isteyen kullanıcılara sunuldu.
İkinci sürüm ile karşılaştırıldığında görsel olarak yenilenmiş bir Başlangıç Merkezi dikkat çekiyor. M$ Word dokümanlarının içe aktarılmasında iyileştirmeler yapılmış. Artık Office 2007’ye özgü dosya formatları (docx, xlsx, pptx...) sorunsuz olarak açılabiliyor. Çoklu sayfa görünümü kullanıcıya aynı anda birden çok sayfayı izleme ve düzenleme imkânı sunuyor.
OpenOffice 3 RC son derece kararlı çalışıyor. OpenOffice 3 nihai sürümü 16 Eylülde hazır olacak. Daha öncesinde denemek isteyenler için: http://spout.ussg.indiana.edu/openoffice/contrib/rc/3.0.0rc1/

Microsoft’tan MSN açıklaması
Microsoft, MSN’in 11 Eylül sorunu ile ilgili resmi açıklama yaptı. Açıklamada sorunun kaynağından bahsedilmiyor. Microsoft’un açıklaması şöyle: “Dün akşam saatlerinde bazı kullanıcılarımızın, Messenger servisine bağlanamadıklarının farkına varılmıştır. Sorunun kaynağı belirlenmiş ve iki saat içerisinde duruma çözüm getirilmiştir.
Bugün tekrar ortaya çıkan bu sorun, tarafımızca mümkün olan en kısa sürede çözümlenmektedir. Kullanıcılarımıza, bu konudan kaynaklanan rahatsızlıklarından ötürü üzüntümüzü iletiyoruz ve onlara göstermiş oldukları anlayış için teşekkür ediyoruz.”
Gökhan Bayram
ÖNCEKİ HABER

GERÇEĞİN GÖZÜYLE

SONRAKİ HABER

Balıkçı buluşması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...