16 Eylül 2008 00:00

Çöp depolama alanı istemiyorlar!

Dilovası’nda çevre sorunlarına karşı önlem alınmazken bir de katı atık depolama alanı kurulması tepkiye neden oluyor

Paylaş

Sanayiden kaynaklı çevre kirliliği ve kanserden ölüm vakalarının Türkiye ve dünya ortalamasının üzerinde olması ile gündeme gelen Dilovası’nda çevre kirliliği hâlâ sorun olmaya devam ediyor. Metal ve petrokimya işkolunda birçok fabrikanın bulunduğu bölgede yaşanan çevre sorunları ile ilgili hiçbir önlem alınmazken, bölgenin kuzeyine kurulan katı atık depolama alanı halkın tepkisine neden oluyor.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve geçtiğimiz yıl faaliyete geçen İZAYDAŞ katı atık depolama alanının etrafa yaydığı kokudan rahatsız olan Dilovası sakinleri, bu alanın bir an evvel kaldırılması gerektiğini dile getiriyorlar. Katı atık depolama alanının Eynarca Deresi’nin yakınlarına kurulu olduğunu aktaran ilçe sakinleri, alandan sızan atık suların yağmur suları ile dereye karışabileceğini belirterek, bunun da salgın hastalıklara davetiye çıkaracağına dikkat çekiyorlar.
Çöp depolama alanının kaldırılması talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdiklerini vurgulayan ilçe sakinleri, bu taleple imza kampanyası başlattıklarını belirterek, bu alan kaldırılıncaya kadar mücadele edeceklerini dile getiriyorlar.
Dilovası’nın kaderi mi?
Çöp depolama alanının yakınlarında kurulu Orhangazi Mahallesi sakinleri ile çöp depolama alanının verdiği rahatsızlık ve yaşadıkları sıkıntılar üzerine konuştuk.
15 yıldır Orhangazi Mahallesi’nde yaşayan Fehmi Çelik, bu kadar çevre sorunu yaşayan ve ‘Kanser Ovası’ olarak anılan Dilovası’na çöp depolama alanı kurulmasının halkın hiçe sayılması anlamına geldiğini belirterek, “Bu, Dilovası’nın kaderidir. İzmit, Gebze ve çevre bölgelerin çöpü buraya getiriliyor. Bir rüzgar estiği zaman kokudan durulmuyor. İnsanlar artık pencerelerini açık bırakamıyor. Adeta evde hapis hayatı yaşıyoruz” şeklinde konuştu. Çöp depolama alanının kaldırılması talebi ile basın açıklaması yaptıklarını aktaran Çelik, “Fakat yetkililer hiçbir adım atmadı. Madem buraya çöp depolama alanı yaptın, o zaman önlemini alacaksın. Tabii onlar yaşamıyor burada. Onlar gidiyor lüks yerlerde yaşıyor. Burada garibanlar yaşıyor” dedi.
Salgın hastalık çıkabilir
7 yıldır Orhangazi Mahallesi’nde yaşayan Eylem Güleser de çöp depolama alanının bir yıl önce faaliyete geçtiğini belirterek, “Aslında insanlar şu anda oluşabilecek risklerin çok da farkında değiller. Bizi şu anda sadece kokusu rahatsız ediyor. Henüz kimse çevreye verdiği zararın farkında değil” diye konuştu. Çöp depolama alanının Eynarca Deresi’nin yakınlarına kurulu olduğunu belirten Güleser, bu durumun salgın hastalıklara davetiye çıkardığını dile getirdi. Güleser, “Yaz aylarında o derede çocuklar suya giriyor. Gidip o çöpte oynayan çocuklar var. Yarın öbür gün daha ciddi sorunlar, salgın hastalıklar ortaya çıktığında bunun sorumluluğunu kim üstlenecek? Dilovası’nda kanserden ölen insanlar var; bunun bedelini, sorumluluğunu üstlenen kimse yok. Ortada kalmış bir sorun” dedi. Dilovası halkını bu kadar mağdur edebilecek bir konuda bile halkın görüşünün alınmadığını söyleyen Güleser, “Bu çöp buraya nasıl geldi, ne zaman geldi, kim bunun kararını aldı? Bununla ilgili halka hiçbir açıklama yapılmadı. Bir baktık yanı başımıza çöp depolama alanı kurulmuş” diye konuştu. (Dilovası/EVRENSEL)

Okulun ihtiyaçları velilerden karşılanıyor
Yeni eğitim-öğretim döneminin başladığı hafta; kayıt parası nedeniyle kayıt yaptıramayan öğrencilerden çocuklarını okullara kayıt ettirebilmek için derslikleri temizleyen velilere, inşaatı devam ettiği için öğretime başlanamayan okullara kadar birçok skandal yaşandı.
Kocaeli’nin Körfez ilçesi Esentepe Mahallesi’nde bulunan Ahmet Taner Kışlalı İlköğretim Okulu’nda yönetimin, öğrenci velilerinden ‘özel’ sınıf açılacağı gerekçesi ile 200 YTL toplaması ancak ‘özel sınıf’ açmaması öğrenci velilerini öfkelendirdi. Okul müdürü tarafından kendilerine 15-20’şer kişilik, bilgisayarlı, özel masalı ve akıllı tahtalı sınıf açılacağının söylendiğini aktaran veliler, bu nedenle kendilerinden 200 YTL para toplandığını dile getirdiler. Toplanan 200 YTL’ye rağmen özel sınıf açılmamasına tepki gösteren veliler, paralarının geri verilmesini istediler.
Çocuğu rahatsız olduğu için 15 kişilik ‘özel’ sınıf lafını duyduğunda ekonomik durumuna aldırmaksızın istenen 200 YTL’yi ödediğini aktaran bir öğrenci velisi, “Benim çocuğumun kalbi delik. Kayıt için gittiğimde müdür bana 15 kişilik özel bir sınıf açmayı düşündüklerini söyledi. Hiç düşünmeden istedikleri 200 lirayı verdim” diye konuştu. Okulun ilk günü çocuğunu okula götürdüğünde şok geçirdiğini söyleyen öğrenci velisi, “Baktım sınıf 35 kişilik, özel sınıf açılmamış. Tamam bizim istediğimiz hocaya vermişler çocuğumu ama sınıfta ne perde var ne de tek kişilik sıralar. Sınıf kir içinde. Üstüne üstlük bir de bize ‘Hizmetli sayısı yetersiz, sınıfları velilerin temizlemesi lazım’ dediler alay edercesine” diye konuştu.
Müdürün pişkinliğine bak!
Karşılaştıkları tablo üzerine müdürle görüştüklerini dile getiren başka bir öğrenci velisi, “Müdür pişkince ‘Ben sizden zorla para almadım. Siz bağış yaptınız, sizden topladığımız paraları bir havuzda bekletiyoruz, okulun ihtiyaçlarını karşılayacağız’ diye konuştu. Resmen aldatıldık. Ben o parayı çocuğum daha güzel imkanları olan daha iyi bir sınıfta okusun diye verdim. Bağış falan yapmadım” dedi. Eğitimin parasız olması gerektiğini belirten öğrenci velisi, “Ödediğimiz her faturadan eğitime katkı payı kesiliyor. Ama biz hâlâ okullarda para ödüyoruz. Eğitime bütçeden ayrılan payı artırırlarsa böyle bir sorun kalmaz” dedi. (Körfez/EVRENSEL)

Halkın mağduriyeti ortadan kaldırılmalı
Çöp depolama alanının kaldırılması talebiyle geçtiğimiz günlerde belediye önünde bir basın açıklaması yaptıklarını hatırlatan Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği (EKOSDER) Başkanı Ercan Teker, “Çöplük alanı oluşturulmak istendiğinde de biz halk olarak karşı çıktık. Geçtiğimiz yıl kasım ayı içinde çöp deponi alanı altına serilen kalitesiz membranda tahribatlar oluştu. Bunun sonucunda çöp suyu yeraltı sularına karışarak oradan da yakınındaki Eynerce Deresi’ne dökülerek dere civarında oturan yerleşim alanlarını kokusuyla rahatsız etmiştir. Nitekim o bölgede 2 çocuk çöp suyu karışmış dere kenarında oynamaları sonucu zehirlenmiş ve günlerce tedavi görmek zorunda kalmışlardır” dedi. EKOSDER olarak süreci en başından beri takip ettiklerini ve bu karara karşı çıktıklarını söyleyen Teker, “Çöp deponi alanı projesinin iptal edilmesi için Kocaeli İdare Mahkemesine başvurduk. Fakat Kocaeli İdare Mahkemesi proje aşamalarının yasalara uygun olduğunu, bu nedenle bu projeyi iptal edemeyeceğini ifade etti” şeklinde konuştu.
Bu yapılan yanlıştan derhal geri adım atılması ve tesisin en kısa zamanda oradan kaldırılması gerektiğini belirten Teker, “Bu tesis Dilovası dışında daha uygun bir yere nakledilmeli, halkın mağduriyeti ortadan kaldırılmalıdır” dedi.
Arzu Erkan
ÖNCEKİ HABER

Bina güçlendirilirken eğitim zayıflatılıyor

SONRAKİ HABER

Türkiye’de Alman kültür esintileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...