17 Eylül 2008 00:00

Kültür Sanat-Sen 16. yaşını kutladı

Kültür ve sanat emekçileri, sendikaları Kültür Sanat-Sen’in 16. yılını Küçük Tiyatroda düzenlenen bir etkinlikle kutladılar. Sendika üyesi tiyatro, opera ve bale sanatçılarının hazırladığı program, izleyenlerin büyük beğenisini topladı

Paylaş

Kültür ve sanat emekçileri, sendikaları Kültür Sanat-Sen’in 16. yılını Küçük Tiyatroda düzenlenen bir etkinlikle kutladılar. Sendika üyesi tiyatro, opera ve bale sanatçılarının hazırladığı program, izleyenlerin büyük beğenisini topladı.
14 Eylül 1992 tarihinde Kültür Emekçileri Sendikası (Kültür-Sen) adıyla kurulan sendika, daha sonra bugünkü adını alarak Kültür ve Sanat Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) olmuştu. Kültür Bakanlığı yetkilileri, KESK ve KESK’e bağlı sendikaların merkez yöneticileri ile EMEP il yöneticilerinin katıldığı etkinlikte, çoğu zaman oyun afişleriyle süslü olan Küçük Tiyatronun duvarlarında bu kez “Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz”, “Eşit işe eşit ücret”, “Grevli, toplusözleşmeli grev hakkımız, söke söke alırız”, “4B ve 4C’ler kadroya alınsın”, “IMF politikalarına hayır”, “Yaşasın halkların kardeşliği” yazan pankartlar yer aldı.
Çok sayıda Kültür Sanat-Sen üyesi ile eski ve yeni yöneticilerinin izlediği etkinliğin sunuculuğunu yapan Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Ali Yılmaz, etkinliği Ruhi Su’nun “Merhaba” adlı türküsüyle açtı. Kültür Sanat-Sen ve KESK’in kuruluşundan bugüne yürüttüğü mücadeleyi anlatan sinevizyon gösteriminin ardından konuşan Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya, sendikanın kuruluşundan bugüne gelen aşamanın kendilerini onurlandırdığını belirterek, emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Yetkili sendika olmayı yeterli görmediklerini vurgulayan Demirkaya, grev ve toplusözleşme hakkı için mücadele edeceklerini ve “toplu görüşme gömleğini” giymeyeceklerini söyledi. Türkiye’nin bir sanat ve kültür politikası sorunu yaşadığını ifade eden Demirkaya, sanatın da kamu emekçilerinin yürüttüğü mücadelenin de halkla buluşması gerektiğine dikkat çekti. Demirkaya, sanatın halkla ve üyeleriyle buluşmasını sağlayacak daha fazla etkinlik yapacaklarını belirterek, bir örgütlenme kampanyası başlattıklarını ve bu kampanyayla sadece üyelerinin sorunlarına çözüm üretmeyi değil, ülkenin kültür ve sanat politikasına da müdahale etmeyi amaçladıklarını dile getirdi. KESK Genel Sekreteri Emirali Şimsek ise toplu görüşmelerin sonuçlarının KESK’in ve yetkili sendika olan Kültür Sanat-Sen’in tavrının ne kadar doğru olduğunu gösterdiğini belirtti. Şimşek, kamu emekçilerinin sadece sendikal haklar için değil, çağdaş, demokratik ve özgür bir Türkiye için de mücadele yürüttüklerini ifade etti. Bu mücadelede kültür ve sanat emekçilerine önemli görevler düştüğünü kaydeden Şimşek, Anadolu’da yaşayan uygarlıkların kültürel zenginliklerinin yaşatılarak geliştirilmesinin ve sanatın özgürleşmesinin ancak aydınların ve kültür-sanat emekçilerinin mücadelesiyle mümkün olacağını vurguladı.
Konuşmaların ardından Yeşim Güner (Keman), Şenzelita Aykanat (Keman), Melda Sak (Viyola), Zeynep Alnıaçık Ulutaş ve Müjde Akden’in (Flüt) oluşturduğu İsis Yaylı ve Flüt Beşlisi bir mini konser verdi. Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Şahin Ergüney’in şiirler okuduğu etkinlikte, Devlet Opera ve Balesi solistleri Selva Erdener, Tuncer Tercan ve Mithat Karakelle, Duygu Örnek’in piyanosu eşliğinde izleyenlere keyifli anlar yaşattılar. Etkinlik, Mardin yöresine ait halk dansları gösterisinin ardından hep bir ağızdan söylenen türkülerle sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Polis direniş yerini işgal etti

SONRAKİ HABER

Kültür Sanat-Sen 16. yaşını kutladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...