17 Eylül 2008 00:00

‘ABD gerçek teröristleri koruyor’


Küba 1998 yılında, ABD’ye Miami’de bulunan ve Küba’ya karşı terörist eylemlerde bulunan çetelere karşı mücadelede işbirliği önermişti. Ardından ABD’nin güvenlik heyeti Havana’yı ziyaret etmiş, Küba ise Miami’deki çetelerin faaliyetlerine ilişkin edindiği bilgileri ABD ile paylaşmıştı.
Bu gelişmelerden kısa bir süre sonra Miami’deki terörist grupları yargılaması gereken ABD, 12 Eylül 1998 tarihinde görevleri sadece bu terörist grupların faaliyetleri hakkında bilgi edinmek olan Gerardo Hernández Nordelo, Ramón Labañino Salazar, Fernando González Llort, René González Sewherert ve Antonio Guerrero Rodríguez adlı 5 Kübalıyı tutukladı. En hafifi 15 yıl, en ağırı 2 kez müebbet artı 15 yıl hapis cezasına mahkum edilen 5 Kübalının davası 10. yılına girerken, Küba Büyükelçisi Ernesto Gomez Abascal, dava sürecinde gelinen aşamayı gazetemize değerlendirdi.
Küba’nın uzun yıllar ABD’den, özellikle de Florida eyaletinden gelen terörist saldırıların kurbanı olduğunu belirten Abascal, bu faşist grupların gerçekleştirdikleri eylemlerde 3 binin üzerinde Kübalının hayatını kaybettiğini ve hesaplanamayacak miktarda büyük maddi hasarların oluştuğunu aktardı. Küba’nın kendisine karşı gerçekleştirilen terörist eylemlerden haberdar olmaya ve bunları önlemek amacıyla kendini savunmaya hakkı olduğunu kaydeden Abascal, tutuklu 5 Kübalının Küba’ya karşı terörist eylemlerin örgütlendiği ve gerçekleştirildiği Miami’de terörist çeteler hakkında bilgi toplamak için bulunduklarını ifade etti.
Bu tamamen meşru bir haktır” diyen Abascal, ABD’ye karşı casusluk suçuyla cezalandırılan 5 Kübalının yakalandıklarında üzerlerinde hiçbir silah ya da gizli evrak bulunamadığını dile getirdi. Abascal, bu 5 kişinin ABD’nin askeri evraklarının peşinde koştuklarına dair hiçbir delilin de bulunmadığına dikkat çekerek, “5 Kübalı hakkında şu zamana kadar kanıtlanabilen tek şey, bazı terörist saldırıları önlemeye yönelik mücadele ettikleridir” dedi.
‘Yargı süreci ihlallerle dolu’
Davanın Küba karşıtı faşist grupların etkili olduğu ve Kübalıların casusluk yaptıklarına dair büyük bir basın kampanyasının yürütüldüğü Miami’de görüldüğünü hatırlatan Abascal, davada görevli olan savcıların bu kampanyanın etkisiyle önyargılı davrandıklarını kaydetti. Hem ABD kanunlarına, hem de uluslararası hukuka göre davanın görüldüğü yerde tarafsızlığın gözetilemeyeceği görülüyorsa, davanın başka yerde yürütülmesi gerektiğini, ancak bu konudaki taleplerin reddedildiğini bildiren Abascal, birçok haksızlık ve ihlalle dolu bir yargı süreci yaşandığını ve savunma makamının birçok evraka ulaşmasının engellendiğini dile getirdi.
Tutuklu Kübalıların henüz dava başlamadan önce, haklarında herhangi kesin bir hüküm verilmeden tek kişilik hücrelerde tutulduklarını anlatan Abascal, davanın uygun olmayan bir yerde gerçekleştirildiği gerekçesiyle Atlanta Temyiz Mahkemesine başvurduklarını ve mahkemedeki savcıların temyiz başvurusunu olumlu karşılayarak davanın uygun bir yerde yeniden görülmesine karar verdiklerini aktardı. Bu karardan kısa bir süre sonra, ABD hükümetinin siyasi baskısıyla savcıların bu karardan vazgeçmesinin sağlandığını kaydeden Abascal, daha sonra birçok temyize gidildiğini, ancak temyiz başvurularının bile kabul görmediğini bildirdi.
Küba karşıtları ‘iyi terörist’
5 Kübalının serbest bırakılması için uluslararası bir kampanya başlatıldığı ve ABD’de de bu yönde çok kuvvetli bir hareketlenme olduğu bilgisini veren Abascal, Kübalıların tutuklandığı 12 Eylül günü Beyaz Sarayın önünde önemli sanatçıların katıldığı büyük bir gösteri düzenlendiğini, Avrupa’da da benzer hareketler olduğunu ifade etti. Türkiye’nin de kendilerine büyük destek olduğunu, TBMM Küba Türkiye Dostluk Grubu üyelerinin geçtiğimiz hafta 5 Kübalının serbest bırakılması için bir basın açıklaması yaptıklarını aktaran Abascal, kamuoyunun ABD hükümeti üzerinde bu davayla ilgili baskı yaratmasının olumlu sonuçlar sağlayacağını vurguladı.
Abascal, “Bu dava, ABD’nin terörizmle mücadeleden bahsettiğinde nasıl çifte standart uyguladığını da kanıtlamaktadır. Onlar için iyi ve kötü teröristler vardır. Küba’ya karşı eylemlerde bulunan teröristler onlar için ‘iyi teröristler’dir. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. O yüzden şu an yapmakta olduğumuz işin büyük önemi var. Küba, gerçek adaletin yerini bulması için onların serbest bırakılmalarını sağlayana dek mücadeleye devam edecek” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
Cem Gurbetoğlu

Evrensel'i Takip Et