18 Eylül 2008 00:00

Basın Örgütlerinden Erdoğan’a: IPI’ı öğrenin de konuşun

Basın örgütlerinden Başbakan Erdoğan’a ağır eleştiri geldi

Paylaş

Basın Enstitüsü Derneği, TGC, ÇGD ve TYB Yayımlama Özgürlüğü Komitesi, Başbakan Erdoğan’ı, hedef aldığı IPI’yı bilmemekle eleştirdi. ÇGD’den Abakay, Başbakan’a iyi bir basın danışmanı tavsiye ediyor. TYB’den Zarakolu, “Erdoğan saçmalıyor” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Uluslararası Basın Enstitüsü’ne (IPI) yönelik ifadeleri, Doğan Grubu gazeteleri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi’nce de kınandı.
IPI’ın kardeş örgütü Basın Enstitüsü Derneği Başkanı ve Hürriyet yazarı Ferai Tınç, bianet’e “Başbakan’ın saldırısını kesinlikle kabul edemiyorum; demokrasi açısından bir basın örgütüne bu kadar hırçınca saldırması, yok etmeye çalışması ve önemsizleştirmesini basın özgürlüğüne direkt bir darbe olarak görüyorum” dedi.
Tınç: Hadi Başbakan söyledi, ya biz gazeteciler?
50 yıllık IPI’ın kurucu üyeleri arasında Ahmet Emin Yalman da var, Demokrat Parti döneminde ve daha sonra Kürt ve Türk basınına destek verdi. Yalnızca Doğan Medya Grubu’na değil, Hayat TV’nin yayına kapatılması, Cumhuriyet yazarlarının gözaltına alınmasına, Taraf gazetesinden askeri savcılıkça belgelerinin istenmesine de tepki gösterdi.
2003’ten beri Basın Enstitüsü Derneği olarak 200 gazeteciye meslek içi eğitim, sertifika ve ödül verdiklerini hatırlatan Tınç, Zaman, Yeni Şafak, NTV, Özgür Gündem, Vakit, Asahi Shimbun gibi çok çeşitli kuruluşlardan gazetecileri faaliyetlerine kattıklarını hatırlatıyor:
“Hadi Başbakan ve siyasiler böyle bir şey yapabilir ama gazeteci meslektaşlarımızın meslek örgütlerinin üzerine böyle gitmelerini hiç anlayabilmiş değilim. Hepimiz zor durumda kaldığımız zamanlarda destek istedik ve de yararını gördük.”
Erinç: Başbakan işine geleni yapınca IPI zarar gördü
TGC Başkanı Orhan Erinç, Başbakan’ın hedef aldığı IPI’ya 1989’da Basın Özgürlüğü Ödülü verdiklerini, IPI’ın dünyada saygın bir uluslararası örgüt olduğunu, Abdi İpekçi’nin de IPI Yönetim kurulu’nda yer aldığını hatırlatıyor: “IPI’ya yapılan eleştiriyle Türkiye’deki gazetecilere yapılan eleştiri benzer bir haksızlığı içeriyor. Özellikle IPI, 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 ara dönemlerinde yöneticileri kızdıran ama ifade özgürlüğü konusunda açılımlar sağlayan ve baskı altındaki gazetecilere moral veren girişimleri de yaşayan gazeteciler yakından biliyor. “Politikacıların değerlendirmelerini işlerine gelen ve gelmeyen olarak yapma alışkanlığı sonunda IPI’ın zarar görmesine yol açtı.”
Abakay: Başbakan’ınki ağır bir bilgisizlik
ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, Başbakan’ın iyi bir basın danışmanına ihtiyacı olduğuna inanıyor: “Başbakan uluslararası örgütlerini bile iç politika demagojileriyle saf dışı bırakabileceğini düşünüyor. Cehalet demesem de bu ağır bir bilgisizlik halidir.”
Zarakolu: Başbakan saçmalıyor
TYB’den Ragıp Zarakolu ise “Fazla söylenecek bir şey yok. Erdoğan Saçmalıyor. Uluslararası bir basın kuruluşuna saldırıyor. Basının holdingleşmesinin sonuçları bunlar” dedi. (bianet)
ÖNCEKİ HABER

Futbolsevere ‘şifre’ eziyeti

SONRAKİ HABER

Ersun Yanal’ın ilk 11’i belli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...