19 Eylül 2008 00:00

Ruanda’da meclisin yarıdan fazlası kadın

Ruanda’da Pazartesi günü yapılan seçimler sonrası şu ana kadar elde edilen sonuçlar, 80 sandalyeli mecliste 44 milletvekilinin kadın olacağını gösteriyor

Paylaş

Ruanda’da Pazartesi günü yapılan seçimler sonrası şu ana kadar elde edilen sonuçlar, 80 sandalyeli mecliste 44 milletvekilinin kadın olacağını gösteriyor. Bu sonuçlara göre, dünyada meclisinin çoğunluğunu kadınların oluşturacağı ilk ülke Ruanda olacak. Ruanda son seçim öncesi de dünyada meclisinde kadınların en yüksek oranda temsil edildikleri ülkeydi. Yaklaşık yüzde 49 olan bu oran son seçim sonrası en az yüzde 55’e çıkacak.
Ruanda’da, 1994’teki soykırımda 100 gün içinde azınlık konumundaki Tutsilerden yaklaşık 800 bin kişi ve çok sayıda ılımlı Hutu, yine Hutu milislerce öldürülmüştü. Soykırım sonrası kabul edilen anayasada ise kadın milletvekilleri için yüzde 30’luk bir kota oranı belirlenmişti. Ruanda’da kadınlar için ayrılan kotadan milletvekili adayı olan kişilerin, bir siyasi partiyi temsil etmelerineyse izin verilmiyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Maliki: Anlaşmanın önünde ciddi engeller var

SONRAKİ HABER

Uzmanlara göre Morales güç kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...