19 Eylül 2008 00:00

‘Newroz izne tabi tutulamaz’

Adana’da yapılan 2006 Newroz mitinginin tertip komitesi üyelerine 1 yıl hapis cezası vermesini değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, ulusal ve geleneksel bayram kutlamalarının izne tabii tutulamayacağını belirterek cezanın yasal dayanağının olmadığını ifade etti

Paylaş

Adana’da yapılan 2006 Newroz mitinginin tertip komitesi üyelerine 1 yıl hapis cezası vermesini değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, ulusal ve geleneksel bayram kutlamalarının izne tabii tutulamayacağını belirterek cezanın yasal dayanağının olmadığını ifade etti.
Adana’da düzenlenen 2006 Newroz kutlamalarında tertip komitesinde yer aldığı için dava açılan ve üç ay tutuklu kalan komite üyeleri Mehmet Yaşık, Halil İmrek, Mehmet Aslan, Eylem Güden, Yılmaz Gül, Sima Dolak, Fadıl Bozan; konuşmacılar Cengiz Gültekin ve Ezgi Dursun hakkında, Adana 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi 1 yıl hapis cezası vermişti. Mahkeme cezayı para cezasına da çevirmemişti.
Tanrıkulu: Tertip komitesi sorumlu olamaz
Konuyu gazetemize değerlendiren Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu son dönemlerde mahkemelerin aldığı hukuk dışı kararlarda artış olduğunu söyleyerek, “Dolayısıyla Adana’daki Newroz kutlamalarını gerçekleştiren tertip komitesine bu yönde bir hapis cezası çıkmasını da bu anlayışın içinde değerlendirmek gerekir” dedi. 2911 Sayılı yasaya göre ulusal ve gelenekselleşmiş bayramların, izne tabi tutulamayacağını, tutulsa bile, toplantıyı düzenleyenlerin, toplantı esnasında meydana gelebilecek eylem ve olaylardan sorumlu olamayacağını kaydeden Tanrıkulu, “Newroz da her yerde kutlanan kitlesel bir kutlama, bundan tertip komitesini sorumlu tutmak hukuka aykırıdır. Antidemokratik bir uygulamadır. Dolayısıyla mahkemenin verdiği karar yerinde ve doğru bir karar değildir” diye konuştu.
Kaplan: Kürt sorununa bakış
Tunceli Baro Başkanı Ulaş Özgür Kaplan ise hapis cezasını şöyle değerlendirdi: “Davanın tam içeriğini bilmemekle beraber, tertip komitesi yasal mevzuata göre davranarak başvurularını yapmış ve kutlamaları gerçekleştirmiştir. Türkiye, ifade ve düşünce özgürlükleri konusunda uluslarası sözleşmelere imza atmış bir ülke. Bunları yasakçı zihniyetin sonuçları içinde değerlendirmek mümkün. Ülkenin her yerinde usule uygun olarak kutlanan bu tür bayramların 2911. yasa uyarınca izne tabi olmadığını da belirtmek gerekir. Bunun Kürt sorununa bakış açısıyla da ilgili olduğunu hatırlatmakta fayda var. Dolayısıyla Bunlar demokrasiye ve ülkeye zarar veren kararlardır” (Diyarbakır/EVRENSEL)
Ali Rıza Kılınç
ÖNCEKİ HABER

Zana'ya 70 yıl hapis cezası

SONRAKİ HABER

Tezkereye değil demokrasiye ihtiyaç var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...