20 Eylül 2008 00:00

Akademisyenler TİGEM’e sahip çıkıyor

Devlet Üretme Çiftlikleri’nin özelleştirilmesine karşı kampanyada şu ana kadar 2 bin 500 imza toplandı

Paylaş

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün bünyesindeki tarım işletmelerinin özelleştirilmesine karşı çıkan bir grup akademisyen imza kampanyası başlattı.
Özellikle küçük ve orta ölçekli tarım işletmelerine hayvan, fide-fidan gibi girdileri sağlamak amacıyla kurulan ve eski ismi Devlet Üretme Çiftlikleri olan TİGEM’lerin özelleştirilmesine karşı şu ana kadar 2 bin 500 dolayında imza toplandı. İmzalarıyla Devlet Çiftlikleri’nin özelleştirilmesini istemediklerini belirten akademisyenler, ziraat mühendisleri, veteriner hekimler, üretici kooperatifi temsilcileri ve çiftçilere bugünlerde sendikacıların da katılması bekleniyor. İmza sayısı beş bini bulduğunda gerekli yerlere başvurularda bulunulacak.
Öte yandan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Merkezi, TİGEM’lerin özelleştirilmesi ile ilgili mahkemeye başvurmuş durumda.
Şu anda Türkiye sertifikalı tahıl tohumluğunun yüzde seksenini, yem bitkileri tohumluğunun yüzde 75’ini üreten TİGEM’ler, Türkiye damızlık hayvan gereksinmesinin de yüzde onunu karşılıyor.
Türkiye tarımının bel kemiği
Bugüne kadar Acıpayam, Çiçekdağı, Gelemen, İnanlı, Gökçeada, Ardahan, Hafik, Boztepe, ve Kazova tarım işletmeleri ya özel sektöre kiralandılar ya da kapatıldılar. Şimdilerde ise elde kalanlar özelleştirme kapsamına alınacak.
Kampanyayı başlatan öğretim üyelerinden Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, TİGEM’lerin tümünün özelleştirilmesine karşı çıkılması gerektiğini belirterek, “Türkiye tarımı 1980’lerden başlayarak ABD ve AB’nin denetimi altına sokulmak istendi. Bunun için de tarımın çökertilmesi gerekiyordu. Tarımın çökertilmesi için de gerek tohumluk gerekse damızlık açısından orta ve küçük ölçekli işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayan TİGEM’e bağlı işletmelerin zarar ettirilmesi gerekiyordu” dedi.
TİGEM işletmelerine Hazine’den kaynak aktarılmadığını ve her yıl ürettikleri katma değerden gelişme yatırımları için gerekli temel ödemelerin ayrılmadığını dile getiren Kaymakçı, “Bu işletmelerin özel bankalardan yüksek faizle borçlanması zorunlu duruma getirildi” dedi.
Kaymakçı, “En önemlisi de buralarda çalışan mühendis ve yöneticilerin iş görme yetenek ve istekleri, coşkuları geriletildi. Teknik elemanlar tarlada oturan bahçeye, ahıra gitmeyen personel durumuna getirildiler” dedi.
Bilimsel araştırmalara darbe
TİGEM’lerin aynı zamanda Türkiye’nin en güvenilir damızlık kaynaklarına sahip olduğunu ve dünyanın en önemli safkan Arap atı yetiştiriciliğinin TİGEM’lerde yapıldığını anlatan Kaymakçı şunları söyledi: “TİGEM’ler tarımsal eğitim ve etkinlikleri ile hizmet içi eğitim programları düzenleyen veteriner, ziraat ve başka fakültelerin öğrencilerine staj olanağı sunan kuruluşlardır. Öte yandan TİGEM’ler kırsal kesim yoksul ve işsizlere yönelik sertifikalı eğitim programları sunmaktadırlar. Araştırmacılar açısından en önemlisi ziraat ve veteriner fakültelerinde yapılan bilimsel araştırmaların çoğunluğu TİGEM’lerde yapılmakta idi. Çünkü buradaki hayvanlar kayıtlı hayvanlardı ve araştırmalar da kayıt esasına göre yapılır. Dolayısıyla Türkiye’nin gereksinmesine uygun yeni hayvan ve koyun tipleri üretilmişti. TİGEM’lerin özelleştirilmesi durumunda, ziraat ve veteriner fakültelerinin araştırma olanakları ortadan kalkacak.”
Bu nedenlerden TİGEM’lerin özelleştirilmesine tüm çiftçi dostlarının karşı durması gerektiğini vurgulayan Kaymakçı, “Tarımının çökertilmesi Türkiye’nin çökertilmesidir. Biz bunu engellemek için imza kampanyası başlattık. İki haftalık süreç içinde toplanan imza sayısı 2 bin 500’ü geçti. Umut ediyorum bu imza sayısı beş bini bulacak. Sonra gerekli bütün yerlere göndereceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Devlet Üretme Çiftlikleri’nin geleceği
Denizli Acıpayam Devlet Üretme Çiftliği, Sancak Grubu’na satıldı. Şu anda amacından uzaklaşmış bir durumda özel bir çiftlik haline geldi. Orada daha önceden üretilen koyun damızlığını üreticiler belli fiyatlardan alıyorlardı. Muğla Dalaman’daki Devlet Üretme Çiftliği, birinci derecede tarım toprakları üzerinde ve oralar turizme açılmak isteniyor. Yalova’daki çiftlik ise Araplara verilmek isteniyor.
Emine Uyar
ÖNCEKİ HABER

EKONOMİK PERSPEKTİF

SONRAKİ HABER

Olympic çalışanlarına polis müdahalesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...