21 Eylül 2008 00:00

Kriz büyümeyi yavaşlatacak

Bakan Şimşek, kriz kontrol altına alınmış olsa da, işsizlik ve büyüme açısından sorun devam edecek’ dedi

Paylaş

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, kamu finansman dengelerini iyileştiren Türkiye’nin şimdiye kadar yaşanan büyük bunalımdan nispi olarak az etkilendiğini belirtti. Şimşek, böyle bir krizin etkilerini kısa sürede telafi etmenin ise imkansız olduğunun altını çizdi. Bakan Şimşek, “Dünya ekonomisi yavaşlayacak, yavaşlıyor. Türkiye de potansiyelinin altında bir büyüme gösterecek” dedi.
Şimşek, dünya finans sisteminin 1930’lu yıllardaki buhrandan bu yana en büyük krizi yaşadığını vurguladı. Gelişmelerin çok kritik olduğunu, ilk defa ABD hazinesinin parça parça çözüm üretmeyi bir kenara bıraktığını ifade eden Bakan Şimşek, şöyle konuştu: “ABD bundan sonra yeniden yapılanmaya gideceğini, TMSF gibi bir kuruluşu ortaya koyacağını ima etti. Dünya ekonomileri toparlanmazsa bunun sonuçları ABD, İngiltere ve diğer Batı ülkeleri için muazzam olabilir. Piyasalardaki çok ciddi bir yangın kontrol altına alınmış gibi bir izlenim var. En kötü dönemin zirvesine vardık diyebiliriz.
Bunun reel ekonomiye yansımaları, işsizlik, dünyadaki büyüme açısından aslında sorun devam edecek. Çünkü böylesine önemli bir krizin etkilerinin çok kısa sürede telafi edilmesi imkansız. Dünya ekonomisi yavaşlayacak, yavaşlıyor. Muhtemelen dünya, buna Türkiye de dahil, bir süreliğine potansiyel bir büyümenin altında bir büyümeyle yoluna devam edecek.”
Krizin ABD’ye faturası 1 trilyon dolar
Associated Press ajansı, borçların devralınmasının devlete yol açacağı maliyetin en az 500 milyar dolar olarak hesaplandığını duyurdu. Ajans, kurtarma bedelinin 1 trilyon dolara ulaşabileceğinin altını çizdi. Bush yönetimi, batık kredilerin bankalar ve diğer finans kuruluşlarından devralınması konusunda kendisine yeni yetkiler verilmesi için Kongre ile çalışmaları başlatırken, Bush’un planını ele almaya başlayan Kongrede çoğunluğa sahip Demokrat Parti’de bu önlemlere orta ve düşük gelir gruplarını ve işsizleri kapsayan bazı yardım programlarının eklenip eklenmemesi konusu da tartışılıyor.
Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama, ekonominin kritik bir dönemeçten geçtiği şu sırada iki partinin liderlerinin uyum içinde çalışması gerektiğini söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Krizin tarıma etkisi
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Gökhan Günaydın, küresel finansal krizin tarım sektörüne etkilerini değerlendirirken, döviz kurlarındaki artışın, gıda ve tarım ürünü ithalatında ve ihracatında fiyatları artıracağını belirtti. Döviz kurlarındaki artışın, mazot, gübre ve yüksek teknoloji ürünü tarımsal makine ithalatında da maliyetleri yükselteceğini anlatan Günaydın, ayrıca, finansal kriz ve belirsizlik nedeniyle faizlerdeki yükselmenin, tarımsal kredi faizlerine de yansıyacağını vurguladı. Faizlerdeki yükselmenin geçen yıl kuraklık nedeniyle zor durumda bulunan sektörde kredi geri dönüş oranlarını da olumsuz etkileyeceğini kaydeden Günaydın, “Mazot, gübre, ithal tarım makinelerindeki fiyat artışı, kredi faizlerindeki yükseliş, tarım sektöründeki sorunları ciddi biçimde ağırlaştırır” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Yolda şaibe var

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜK YOLU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...