22 Eylül 2008 00:00

Ergenekon davasında bir ilk

Ergenekon davası kapsamında bir ilk gerçekleşti. Davanın başladığı günden bu yana ilk defa görevlerinin başında olan 4 teğmen tutuklandı

Paylaş

12 Haziran 2007’de İstanbul’un Ümraniye ilçesinde Çakmak Mahallesi’nde 27 el bombası ile bazı askeri mühimmatın bulunmasıyla başlayan Ergenekon Operasyonu’nda son dalgayla bir ilk yaşandı. Aralarında Veli Küçük, Şener Eruygur ile Hurşit Tolon gibi emekli orgenerallerin bulunduğu ‘emekli’ askerlerin tutuklandığı davada ilk defa muvazzaf (görevi başında) askerler tutuklandı.
Dava kapsamanda yapılan son operasyonda gözaltına alınan 4 teğmen ve bir askeri öğrenci tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bir teğmen ise serbest bırakıldı. Öte yandan son operasyonda gözaltına alınan ve aralarında Ülkü Ocakları eski Başkanı Levent Temiz, Oyuncu Nurseli İdiz ile ‘Sisi’ lakaplı Menajer Seyhan Soylu’nun da bulunduğu 13 kişi adliyeye sevk edildi.
4 teğmen tutuklandı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla İstanbul, İzmir, Hakkari ve Mersin’de gözaltına alınan 5 teğmen ve bir askeri öğrencinin İstanbul Merkez Komutanlığı’ndaki sorguları tamamlandı. Askeri savcının da katıldığı sorgulamanın ardından 6 kişi adliyeye sevk edildi. 5 teğmen ile bir askeri öğrenci, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcılarına ifade verdi. Savcılık sorgusunun ardından bir teğmen serbest bırakılırken; teğmenler Mehmet Ali Çelebi, Hasan Hüseyin Uçar, Noyan Çalıkuşu, Önder Koç, Esen Mumcu ve Kara Harp Okulu öğrencisi Yaşar Tozkoparan, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye, İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. Tutuklanmasına karar verilen 4 teğmen ile bir askeri öğrenci, Hasdal Askeri Cezaevi’ne gönderildi. Teğmen Çelebi Ankara’da, Teğmen Çalıkuşu Kırklareli’nde, Teğmen Mumcu Hakkari’de, Teğmen Uçar da Ankara’da görev yapıyordu.
‘Komutanların bilgisi var’
Kararın ardından gazetecilere açıklama yapan Avukat Yusuf Erikel, müvekkillerinin haksız yere tutuklandığını savundu. “Teğmenler hakkında suç unsuru yapılan görüşmelerin tamamen komutanlarının bilgisi dahilinde olduğunu” ifade eden Erikel, şunları söyledi: “30 Ağustos’ta görev yerine gitmiş bu teğmenlerin suçları yok. Öğrenciyi bile tutukladılar. TSK’nın 5 teğmeninin terör örgütü üyesi olduğu görülmemiştir. İtirazlarımızı yapacağız.” Erikel, gazetecilerin “darbe suçlaması olup olmadığına” ilişkin sorularına da “Yeni göreve başlayan adam ne zaman darbe yapacak?” yanıtını verdi.
İstihbarat toplamışlar!
Tutuklanan teğmenlerin bağlı oldukları birliklerdeki komutanları hakkındaki istihbari bilgileri Kemal Aydın ve kardeşi Neriman Aydın’a aktardığı, onların da bu bilgileri örgütün üst kademelerine ilettiği iddia edildi. Teğmenlerden Mehmet Ali Çelebi’nin darbe planı yaptığı ve kamuoyuna yakında darbe olacağına dair söylentiler yaydığı ileri sürüldü.
Tutuklanan Kara Harp Okulu öğrencisinin ise örgüte ‘genç Harbiyelileri’ kazandırmaya çalıştığı iddia edildi.
‘Cihat’ bölgeleri oluşturmuşlar!
Gözaltında bulunan siviller arasında yer alan Süleyman Solmaz ve Kurtçe Bektaş’ın Teğmen Mehmet Ali Çelebi ve grubuyla irtibatlı olduğu, Hizb-ut Tahrir grubu içindeki sohbetlere düzenli olarak katıldığı ve bu sohbetlerde topladığı istihbari bilgileri örgüte verdiği iddia edildi. Süleyman Solmaz adlı zanlının eniştesi Mehmet Oğuz Kazancı’nın ise Ankara’nın çeşitli yerlerinde kendi aralarında “Cihat Bölgesi” dedikleri birimler oluşturduğu, Hizb-ut Tahrir örgütünde yetiştirilen elemanların bu bölgelere yerleştirildiği ileri sürüldü. (İstanbul/EVRENSEL)

İdiz: Silah kaçakçılığı gerekçesiyle...
Operasyon kapsamında gözaltına alınan, aralarında Ülkü Ocakları eski Başkanı Levent Temiz, Oyuncu Nurseli İdiz ile Menajer Seyhan Soylu’nun da bulunduğu 13 kişi adliyeye sevk edildi. Nurseli İdiz, adliyeye getirilirken gazetecilerin kendisine yönelttiği “Neden gözaltına alındınız” sorusuna “Silah kaçakçılığı yüzünden” diye yanıt verdi. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde zanlıların sorgusu sürüyordu.

Şener Eruygur için tahliye kararı verildi
Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Cezaevi’nde, düşerek beyin kanaması geçiren, ayrıca boyun kemiğinden birinde de kırık olduğu belirlenen Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur tahliye ediliyor.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Şener Eruygur’un tahliyesine karar verdi. Eruygur’un avukatı, mahkemenin Eruygur’un sağlık durumu nedeniyle bu kararı verdiğini ve bekledikleri bir karar olduğunu söyledi. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Nazım Mutlu, Eruygur’un son çekilen tomografisinin bir önceki tomografi sonucuyla aynı olduğunu, kanama alanında büyüme tespit edilmediğini bildirdi.
“Ergenekon” operasyonu kapsamında 6 Temmuz 2008 tarihinde tutuklanarak Kocaeli F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’ne konulan Şener Eruygur, 17 Eylül’de hipertansiyon nedeniyle koğuşunda düşerek beyin kanaması geçirdiği için Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırılmıştı. (Kocaeli/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kaymakamdan yeni skandal

SONRAKİ HABER

MEDYADA GEÇEN HAFTA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa