22 Eylül 2008 00:00

Umut kapısı daralıyor

Ortaöğretim ve ön lisans mezunları için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) pazar günü 81 il merkezinde gerçekleşti.

Paylaş

Ortaöğretim ve ön lisans mezunları için yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) pazar günü 81 il merkezinde gerçekleşti.
KPSS’ye başvuru yapan aday sayısının fazla oluşu ve sınava gireceklerin sayısının bazı sınav merkezlerinin kapasitesinin çok üzerinde olması nedeniyle ortaöğretim ve ön lisans düzeyinde iki ayrı oturumda yapıldı. Sınav, ortaöğretim düzeyinde girecek adaylar için saat 09.30’da, ön lisans düzeyinde girecek adaylar için ise 14.30’da gerçekleşti ve 150 dakika sürdü. Sınavın, ortaöğretim oturumuna 1 milyon 483 bin 765, ön lisans oturumuna 373 bin 923 aday katıldı. 2007 yılında 309 bin 968 kişi sınava katılırken bu sene toplam 2 milyon 408 bin 333 aday başvuruda bulundu. 5 yıl boyunca KPSS’ye başvuranların sayısı ise 6 milyon 823 bin 333 oldu. Bir umut diye sınava başvuran 2 buçuk milyon kişi içinden sadece ortalama 25 bin adayın sınava girecek olması, umutlarının azaldığını gösteriyor.
Endüstriyel Elektronik Bölümü’nden mezun olan Enver Sedat Çelik, özel sektörde çok zorlandığını, bu yüzden devlet dairesinde daha iyi bir iş imkanı için sınava girdiğini ifade ediyor. “Şans işte. Olmazsa çalıştığım yerde devam etmeyi düşünüyorum” diyen Çelik, umudunun boşa gitmesini istemiyor. Gazi Üniversitesi Muhasebe Bölümü’nden Arif Ergün, sınava hiç çalışmadığını söyleyerek, “Umudum da yok zaten. Çalışsaydım da umudum olmayacaktı” diyor.
Devletin gelir kapısı
Gülhan Güler, bu sınavda 2 buçuk milyon kişinin başvurup azımsanacak bir kontenjan açılmasına tepki göstererek, başvuranlardan alınan ücret ile devletin kendisine gelir kapısı yarattığını düşünüyor. Güler, “Çoğu kişi giremeyecek. Bir umut diye başvuruyoruz” dedi. “İki yıldır mezunum ama doğru dürüst bir iş bulamadım. Benim de giriş nedenim bu” diyen Semra Özkan, başvuru ile kontenjan arasındaki uçurumun adil olmadığını söylüyor.
Ya şanslı olacaksın...
Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama Bölümü’nden mezun olan Pınar Aksaç, KPSS’den iyi bir gelecek beklediğini söylüyor. Genelde sınavda torpil olduğunu düşünen Aksaç, umutlu olmadığını dile getirirken, “Büyük bir haksızlık var. Sonuçta 2 buçuk milyon kişi başvuruyor, bunun yarısını dahi almıyorlar” diye konuşuyor. 2005 mezunu olan Aksaç, üçüncü kez KPSS’ye girdiğini söyleyerek üç yıldır açıkta olduğunu belirtiyor.
Sınav öncesi son defa notlarına bakan Seval Gök, bu sınavın çalışmaya bağlı olduğunu düşünüyor.
“Sonuçta herkes için bir umut. Başka bir kurtuluş yok çünkü. Üniversiteden mezun olanların çoğu işsiz” diyen Gök, Türkiye’de her şeyin önünde bir sürü engel olduğunu sözlerine ekliyor. (İstanbul/EVRENSEL)
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

Akman istifa mı ediyor?

SONRAKİ HABER

Kaymakamdan yeni skandal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...