24 Eylül 2008 00:00
Kağıtsızlar için sendikal merkez açıldı
GÜNÜN YAZILARI
İltica talepleri reddedildiği için İsveçte illegal yaşamak zorunda kalan ve 30 bin civarında oldukları tahmin edilen kağıtsızların sorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla Stockholm merkezinde bir sendikal merkez açıldı.
İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu, LO ve Memur Sendikaları Konfederasyonu, TCOnun kağıtsızlarla yaptığı iş birliğinin sonucu olarak açılan merkezin başkanlığına Konut İşçileri Sendikasından Sten-Erik Johansson, başkan yardımcılığına ise kağıtsızlardan Yacine Asmani getirildi. Merkezin açılışını LO Başkanı Wanja Wedin, TCO Başkanı Sture Nordh ve Kağıtsızlar Başkanı Yacine Asmani yaptılar. LO Başkanı Wedin yaptığı açış konuşmasında, sendikal merkezi kağıtsızlara yardım etmek ve aynı zamanda üyelerinin ücretlerinin düşürülmesini engellemek için dayanışma amacıyla açtıklarını söyledi.
Kağıtsızların örgütlenmeleri ile ilgili tartışmalar merkezin açılmasından sonra da devam etti. Başkanlığa getirilen Johansson, LO yönetiminin kağıtsızları örgütlememe kararı almasını ahmakça olarak değerlendirdi ve Konut İşçileri Sendikası olarak isteyen kağıtsızları sendikaya üye yapacaklarını söyledi.
Kağıtsızların örgütlenmesi için ilk adımı atan ve halen kağıtsızların başkanlığı görevini yürüten Yacine Asmani, Evrenselin sorularını yanıtladı.
Kağıtsızlar arasında örgütlenme düşüncesi ne zaman ve nasıl oluştu?
Bundan 6 yıl önce eşim ile birlikte İsveçe gelerek iltica ettim. İltica talebim reddedilince yeraltına geçmek zorunda kaldık. Cezayirde elektronik mühendisi olarak çalışıyordum. Burada bir otelde temizlik yapmaya başladım. İşveren ücretimi ödemedi ve beni polise şikayet etmekle tehdit etti. Ben de susmak zorunda kaldım. Halen otelden 36 bin kron alacağım var. Başka işlerde de çalıştım. Orada da benzeri sorunlarla karşılaştım. Karım hamile olduğu halde korkudan hastaneye gidemedik. Tüm bunlara karşı bir şeyler yapmak gerekiyordu. Benim gibi yeraltında yaşayanlarla toplantılar yapmaya başladık. İlk önce sayımız oldukça azdı. Ama giderek artmaya başladı.
Derneğiniz hakkında bilgi verir misiniz?
Son birkaç yıldır bizden Kağıtsızlar Derneği vb. olarak söz edilmesine rağmen yasal bir örgütlenmemiz yok. Hepimiz yasadışı olarak ülkede bulunduğumuz için dernek kurmamız ve herhangi bir derneğe üye olmamız imkansız. Ama bizim bir örgütlenmemiz ve 15 ülkeden gelen insanların oluşturdukları bir yönetim var. 3 dönemdir başkanlık yapma görevi bana veriliyor. Toplantılarımızı ve faaliyetlerimizi değişik derneklerde ve bazen de sokaklarda yapıyoruz.
Başkan yardımcılığını üstlendiğiniz sendikal merkezin görevleri ne olacak?
Yeni açılan merkez kağıtsızlar için bir buluşma yeri, toplantılarını gerçekleştirme yeri olacak. Burada kağıtsızlara iş yasaları, ücretler ve çalışma koşulları hakkında bilgi verilecek. Yani bir çeşit bilgilendirme merkezi olma görevini üstlenecek.
LO yönetimi kağıtsızlara af çıkarılmasına da karşı çıkıyor...
LO yönetimi kağıtsızların karşı karşıya kaldıkları sorunları gerçekten bilmiyor. Bundan bir yıl önce İsveç sendikalarının gündeminde kağıtsızlar yoktu. İlk adımı biz attık. LO ve TCO yönetimi ile görüşerek onları bizler için bir şeyler yapmaya zorladık. Bazı şeyleri hayata geçirmek hiç de kolay olmadı. Kağıtsızlar için bir sendikal merkez kurulmasını biz önerdik. Bunun kurulması için çok mücadele ettik. Her hafta parlamento önünde protesto gösterileri yapıyoruz. İki hafta sonra yüzüncü gösterimizi gerçekleştireceğiz. Sendikal merkez bize bir bağış veya hediye olarak verilmedi. Onu mücadele ederek sokaklarda kazandık. Affı da hem LO yönetimi hem de hükümete kabul ettirmemiz için çok daha fazla ve kararlılıkla mücadele etmemiz gerekir. (Stockholm/EVRENSEL)
Murat Kuseyri
Evrensel'i Takip Et